Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim odgovore -punkcija...


Autor Poruka

biljana

20.04.2006. 22:54

zdravo ja sam Biljana iz Makedonija.
imam 23 godina i samm mnogo zabrinuta.
samo sto sam izasla iz dijagnosticki centar ,kazali su mi da imam tri loptice koi su miomni(ili tako nesto) da cu oni sa mali rez izvaditi odma ili da mogu cekati jos 6 meseca do narednji put.ista ta loptica ali manja javlja se na drugoj dojki.
mozete mi vi reci dali trebam cekati jos 6 meseca za da oni meni urade taj rez.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

22.04.2006. 08:16

Bolovi u dojkama su česta pojava i najčešće nisu znak nekog ozbiljnijeg poremećaja. Posljedica su fibrocističnih promjena u dojkama. Vaš je nalaz "ultrazvuka" potpuno normalan za ženu u generativnoj dobi, osim postojećeg fibroadenoma. Fibroadenom je dobroćudni tumor koji se može pojaviti u dojkama žena svih, ali ipak pretežito mlađe i srednje dobi. I fibroadenom može izazvati bolove. Preporuča se njegovo odstranjenje, ali to nije hitan zahvat.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

22.04.2006. 08:20

Vjerojatno se radi o fibroadenomima. To su dobroćudni tumori. Preporuča se njhovo odstranjenje, ali to nije hitan zahvat. Možete pričekati i 6 mjeseci ako vam je tako povoljnije.

dea0106

27.05.2008. 19:25

Imam 20 godina i napipala sam kvržicu u dojci. Bila sam na ultrazvuku našao mi je na desnoj dojci 3 ciste promjera 1 cm. Čitala sam da većinu djevojaka i žena boli ta kvržica odnosno dojka. Mene ništa ne boli, a doktor mi je rekao da dođem za 3 mjeseca na kontrolu da provjeri jel rastu ili se smanjuju. Rekli su mi u klinici da je bolje kad boli, pa me malo strah jer ne osjetim nikakve bolove. Molila bih vas za savjet.

probono

01.06.2008. 19:15

Poštovani!

Najljepše Vas molim za Vaš stručni savjet u vezi terapije za moj slučaj
.
Prije 7 i pol godina prošla sam poštednu operaciju desne dojke radi malignog procesa. PHD: Ca ductale invasivum gr. II, Bloom Richardson 6, Aksila negativna (2/0);T2;N0;M0. Postoperativno kemoterapija (taxol + herceptin), radioterapija, te nolvadex. Svih ovih godina kontrole su bile uredne do prije 15 dana kada je CT toraksa otkrio u lijevoj apikalnoj regiji dvije nodozne lezije: jednu sitnu kranijalnu fibroznog izgleda i drugu kaudalnije promjera 8 mm, volumena 2 mm, čvor prstenastog ruba i hipodenoznog centra, te u gornjem medijastinumu uvećani limfni čvorovi sa poprečnim promjerima 29 mm, te uvećani limfonodi ispred račvišta traheje promjera 23x28 mm. Napravljena je i kontrola većine markera od kojih je povećan samo marker za karcinom pluća nemalih stanica. U najbržem roku napravljen je PET CT koji je pokazao intezivnu akumulaciju FDG-a u području retrakavalnog medijastinalnog čvora,te intezivniju akumulaciju FDG-a solitarne nodozne lezije u lijevom gornjem plućnom krilu, što upućuje na sekundarizam. Napravljena je i bronhoskopija, te TBNA paratrahelanmih limfnih čvorova na 4 mjesta za koje čekam nalaz.
Molim Vas da mi odgovorite koja bi po vama bila najbolja terapija u slučaju da mi se vratio rak dojke, a koja terapija bi bila najbolja u slučaju karcinoma pluća, budući sam već imala rak dojke. Jako sam zbunjena jer dobivam različita tumačenja od liječnika. Ja sam spremna na operacije, pa Vas molim da mi odgovorite da li u liječenju u ovom stadiju bolesti je dobro pokušati odstraniti karcinom operacijom ili je bolje preći na kemoterapiju i zračenje i sl.
Unaprijed hvala na Vašem trudu, radu i odgovorima koje već dugo vremena dajete zabrinutim pacijentima.















Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.10.2009. 22:35

Najprije treba sa sigurnošću utvrditi o čemu se radi, o metastazama karcinoma dojke ili o novom primarnom tumoru_karcinomu pluća s metastazama u medijastinum. Radi li se o karcinomu pluća, operacija bi bila najbolje rješenje ili ako se ne može provesti operacija tada kombinirano liječenje kemoterapijom i zračenjem. Radi li se o metastazi karcinoma dojke, tada je kemoterapija koja sadržava docetaksel i antacikline uz trastuzumab("Herceptin"blunk odgovarajuće rješenje.

margo58

28.10.2009. 19:05

Postovani doktore Tomek,

Pre dva meseca mi je operisana leva dojka, tj. uklonjen tumor. Molim Vas za pojasnjenje nalaza:

Iz otpusnog pisma: "... ucinjena je resekcija leve dojke (ex tempore nalaz glasio je: MG) i biopsija jednog limfnog nodusa iz leve pazusne jame (ex tempore nalaz glasio je: BENIGNO)"

HP NALAZI:
1. - Carcinoma ductale infiltrativum (C50.-) (M8500/3)
- Neoplasma malignum mammae (C50)
Makroskopski opis:
Fragment vezivno masnog tkiva promera 70x65x25, sa iseckom koze na povrsini promera 41x12mm, na cijem se preseku nalazi jasno ogranicena tumorska promena promera 13x12x12mm, sivo belicaste boje, cvrste konzistencije, solidne gradje, udaljena od resekcionih rubova od 7mm do 30mm. Uzeta dva isecka za ex tempore analizu (jedan iz tumora i jedan iz najblizeg resekcionog ruba (IR) i dva za standardnu obradu (iz tumora).
Ex tempore: maligno (IR - benigno)
Zakljucak: Carcinoma ductale invasivum glandulae mammae, g2, ng2 (tumor je promera 13x12x12mm). Isecak najblizeg resekcionog ruba cini vezivno masno tkivo ocuvane morfoloske gradje, bez epitelnih elemenata porekla tkiva dojke.

2. - Synus histiocytosis reactiva lymphonodi (I88)
- Lipomatosis lymphonodi (E882)
Makroskopski opis: Fragment vezivno masnog tkiva promera 20x15x3mm, u kome se nalazi nodus promera 7x5x3mm, sivoruzicaste boje, cvrtste konzistencije, solidne gradje. Dostavljen materijal ukalupljen u celosti za ex tempore analizu.
Ex tempore: benigno
Zakljucak: Sinus histiocytosis et lipomatosis lymphonodi (u jednom analiziranom limfnom nodusu metastaza nije nadjena (0/1)).

3. Makroskopski opis:
Tkivo dojke promera 45x12x8mm. Na preseku tkivo dojke delimicno belicaste boje, sa fokusima zilave do cvrsce konzistencije, delimicno zuckaste boje, mekse konzistencije. 1/10 dr Mirjana Prvanovic
Mikroskopski opis:
DYSPLASIA FIBROCYSTICA NONPROLIFERATIVA GLANDULAE MAMMAE.

4. Makroskopski nalaz:
Fragment vezivno masnog tkiva promera 45x25x6mm. Na serijskim presecima nadjeno 4 limfna nodusa. Ostatak tkiva stavljen u LNRS rastvor. Nakon boravka tkiva u rastvoru LNRS nije izolovan nijedan limfni nodus. 1/4+R dr Mirjana Prvanovic

Mikroskopski opis:
DOSTAVLJENA 3 LIMFNA CVORA OCUVANE MORFOLOGIJE

5. Neoplasma maligmu, mammae (C50)
Mikroskopski opis:
Status ekspresije steroidnih receptora i c-erbB-2 (Her-2 neu) u tumorskom tkivu na iseccima iz kalupa 2 broj 7377/09
ER (Estrogenski receptor): Score 7. Oko 40% nukleusa tumorskih celija pokazuje jaku imunoreaktivnost. PR (Progesteronski receptor): Score 6. Oko 15% nukleusa tumorskih celija pokazuje jaku imunoreaktivnost.
(Scoring sistem "Quick score", UK NEQAS: 0-8)
c-erb-2 (Her-2 neu): Score 1+

Predlozena terapija od strane konzilijuma: U nastavku lecenja uvesti adj. HT preko dnevne bolnice: 4 x AC i 4 x w. Taxola. Takodje sprovesti postoperativno zracnu terapiju ostatka leve dojke. Po zavrsetku zracne i hemio terapije uvesti Nolvadex 20 mg dnevno.

Imam 51 godinu, u menopauzi sam 5 godina. Poslednjih pet godina sam isla na redovne godisnje kontrole, a pre godinu ipo je radjena mamografija, 8 meseci pre operacije sam bila na kontroli kod hirurga, a promenu sam sama napipala. Molim Vas da mi odgovorite koju vrstu raka imam i kako da nije otkriven na prethodnoj mamografiji. Pored toga izaziva mi nedoumicu nesklad izmedju otpusnog pisma (1 nodus) i HP nalaza (br. 4) gde stoji da je nadjeno 4 nodusa. Molim Vas za Vase misljenje o predlozenoj terapiji i prognozi. Oprostite sto sam bila opsirna u navodjenju HP nalaza. Od doktora sa kojima sam dolazila u kontakt nisam uspela doci do odgovora. Zelim Vam svako dobro!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.12.2009. 22:30

Kod vas se radi o srednje zloćudnom hormonoovisnom tumoru koji je zahvatio limfne čvorove u pazuhu Pt1 N1 M0, klinički stadij IIA. Bez ikakvog liječenja imate oko 80% izgleda da preživite 10 i više godina, a s preporučemim liječenjem ti se izgledi povećavaju za još oko 9-10%. Preporučeno vam liječenje je adekvatno za vaš stadij bolesti i vaš tumor i u skladu s najnovijim znanstvenim spoznajama.

0707485

14.12.2009. 19:45

Imam 23 god. i moj nalaz UZV-a dojki i aksila glasi: "Gusto fibroglandularno tkivo obostrano. U desnoj dojci supramamilarno se nalazi nakupina žljezdanog tkiva s kojom se stapa hipoehogeni oštro ograničeni nodus promjera oko 4 mm. Sličan hipoehogeni nodus, promjera 3,6x7 mm se nalazi i u lijevoj dojci supramamilarno, a dif. dg. nvj., odgovaraju fibroadenomima. Preporuča se UZV kontrola.
U aksilama se nalazi pokoji manji reaktivni limfonod."

Molila bi da mi pojasnite moj nalaz.
Hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

08.01.2010. 01:45

Ovo je nalaz odgovarajući vašoj dobi. Nije nađeno nikakvih tvorbi sumnjivih na zloćudne tumore. Fibroadenomi koji se navode kao mogućnost u nalazu su dobroćudne tvorbe i nastaju upravo kod mlađih žena. Nemate razloga za zabrinutost, ali ipak ostanite na daljnjim kontrolama.

niki23

26.03.2010. 00:05

Poštovani dr. Tomek,

Radi se o mojoj majci (1951), cija je dijagnoza 5-Ca mammae lat.dex, operirana po pTNM.

Prema mikroskopski naod odredjeno je:
Maksimalni dijametar invazivne neoplazme (пТ) iznosi 3.2 cm
Blum-richardson-ovi skoring sistem iznosi:
- tubularni formacii <10% (3 boda);
- jadreni pleomorfizam - jadra sa umerena varijacija u golemini i obliku (2 boda);
- mitotski indeks iznosi 4 (na 10 vidnih polja sa povecanje od 40 puta i ukupna povrsina vidno polje od 0.152 mm2): <=5 mitozi (1 bod).
Mikroskopski pregled sa isecoci od 15 limfne zljezde (5-11) pokazali su prisustvo metastatski depozit u tri od njih, najveci sa precnik od 1.2 cm (7.9)

Klasifikovan je invazivni duktalni karcinom dojke:
pT2 G2 pN1A pM CX NG2

ER +++ 100%
PgR +++ 90%
Ki-67 + 10%
p53 - 0%
HER2 1+ 15% (negativni Herceptinski test)

Što Vi mislite i kakve su prognoze? Sta Vi predlagate o ponatamosnoj terapiji?
Unaprijed zahvalna

grenouille

13.04.2010. 00:20

Postovani doktore,

Zamolila bih Vas za nekoliko informacija. U pitanju je moja mama (54) i njen nalaz dojke.
Situacija je sljedeca:
Prije nekoliko godina pojavio joj se fibroadenom na dojci. Redovno je pracen i kontorlisan. Trenutno je velicine 23mm.
Prije godinu i pol dana mami je odstranjena materica zbog velikog mioma koji je imala i koji joj je dosta dugo smetao.
Prije 6 mjeseci bila je na mamografiji i dobila je rezultat BI-RADS 2.

Prije tri dana je otisla na redovnu kontrolu gdje su joj pregledane i grudi. Iz nekog razloga doktorici nije nista pominjala za fibroadenom i mamografiju. Doktorica ju je pregledala i nista nije pronasla ni na ultrazvuku, niti dodirom. Nakon sto joj je mama rekla da je boli malo na dodir i pitala da li je fibroadenom jos uvijek tu, doktorica je ponovila pregled i pronasla ga.

Medjutim, prema njenom misljenju to nije nikakav fibroadenom, vec nesto mnogo ozbiljnije i uputila je mamu kao prioritet na onkologiju. Pored toga, mama se sokirala, jer joj je doktorica rekla i da bude spremna na sve, da 'gleda naprijed', da bude spremna na sve sto je ceka... Mama ni na kraju nije pomenula mamografiju.

Cijela situacija je bila dosta traumaticna za mamu koja bi se od ovakvog pristupa doktorice vjerovatno i unesvijestila od straha da nije imala prethodne rezultate.

Mama ce ovih dana uraditi sve neophodno i u skorije vrijeme odstraniti taj fibroadenom. Moja pitanja i nedoumice su sljedece:

1. Da li mozete da mi kazete koliko je moguce da mamografski nalaz bude pogresan?
2. Da li je moguce da je doslo do tako drasticnih promijena u 6 mjeseci i pored redovnih kontrola? Koliko sam se obavijestila, (razvoj) maligna tkiva na mamografu je moguce vidjeti i do dvije godine ranije...
3. Da li odstranjivanje materice moze da bude problematicno u ovom slucaju? Nedostatak hormona, itd.?

4. I na kraju, koji je Vas savjet i da li zaista ima razloga za ovakvu paniku?

Hvala Vam unaprijed.

Srdacan pozdrav

Zeljka

Masa87

19.06.2010. 18:20

Postovani doktore,
zanima me sta se konkretno nalazi u cisti? sta bi nakon punkcije trebalo da ocekujemo u nalazu da je nadjeno?
unapred hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.08.2010. 22:40

Odgovor za Niki23:
Kod vaše majke se radi o srednje zloćudnom, hormonski visoko ovisnom tumoru stadija IIB. Njezini izgledi da preživi 10 i više godina, bez ikakvog dodatnog liječenja su oko 55%.
Kod vaše majke treba provesti dodatno/adjuvantno liječenje kemoterapijom koja sadržava antracikline i taksane, zatim adjuvantnu hormonoterapiju aromataza inhibitorom u trajanju od najmanje 5 godina i lokoregionalnu adjuvantnu radioterapiju da se spriječi lokalni recidiv. Ako bude provedena gore navedena kemoterapija, tada joj se izgledi povećavaju za još 14,5%, a ako bude provedena i gore navedena hormonoterapija, tada joj se izgledi povećavaju za još 7%. Ukupno bude li provedena i kemoterapija i hormonoterapija izgledi joj se povećavaju za 21,5%.

Odgovor za grenouille:
1. Oko 7% mamografskih nalaza ne pokaže tumor koji je prisutan
2. Naravno da se unutar 6 mjeseci može pokazati tvorba koja se prije toga nije vidjela. Tumori imaju svoju dinamiku pa se i oni mijenjaju u veliči i gustoći tkiva i prema tome i u prikazu na mamografiji i/ili ultrazvučnom pregledu
3. Operacija maternice je bez ikakvog utjecaja na promjenen i tvorbe u dojci. Jajanici su ti koji izlučuju hormone, a ne maternica.
4. Svakako vam savjetujem da vaša majka što prije rasčisti o čemu se radi, a tu joj onkolog može biti od pomoći.

Odgovor za Masa87:
U cisti se najazi tekućina, obično bistra žukasta do jantarna, a u tkućini se nalaze različite vrste normalnih stanica: stanice epitela kanalića dojke ili lobulusa dojke, apokrine stanice, leukociti, eritrociti, masne stanice i slično. Citolog u nalazu najčešće izričito navede da nisu nađene zloćudne stanice. Nađe li zloćudne stanice(što je vrlo rijetko) ili suspektne stanice to će sigurno navesti i preložiti daljnje pretrage, obično ponavljanje punkcije ili biopsiju.

el

23.08.2010. 23:27

Molim Vas ako mozete da mi odgovorite sto znachi moj punkciski naod: 3TU MAMMAE LAT.SIN.. hvala vam..


Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.10.2010. 22:50

Navod znači da vrlo vjerojatno imate tumor u lijevoj dojci. Međutim sa sigurnošću se ne može reći o kakvom se tumoru radi. Potrebne su daljnje pretrage, najvjerojatnije biopsija.

Andrea21

04.12.2010. 22:50

Poštovani dr. Tomek,
imam 21 godinu i bila sam na ultrazvuku dojki,a evo i mog nalaza:koza,potkozno tkivo,masno tkivo,Cooperovi ligamenti-uredni..
Zlijezdano tkivo;obosrtano,osobito u GLK vidljiva je umjerena duktektazija.U DLK lijeve dojke na 16h vidljiva je ovalna hipoehogena tvorba,oskudno vaskulizirana,velicine 7x4mm .Doktorica je rekla da se najvjerojatnije radi o fibroadenomu,ali mi je savjetovala i punkciju..Zanima me Vase misljenje..Lijep pozdrav

maya975

27.03.2011. 15:46

Imam 36 godina, bila sam na ultrazvucnom pregledi i evo dijagnoze:
Dojke parenhimatozne, očuvanog parenhima sa izraženom cističnom displazijom lijeve dojke.U GLK lijeve dojke do 28 mm prečnika i dvije manje 12 i 8 mm, bez izdvajanja patoloških sijenki.U desnoj dojci slične, ali manje promjene do 11,3 mm maksimalno.Axile obostrano BO.
Ljekar mi je preporučio da prestanem sa Yaz tabletama, kontrolu za dva mjeseca i moguću punkciju.
Molim Vas,recite mi koliko je ovo opasno i sta treba da učinim dalje.
Hvala veliko!

veselka1939

15.04.2011. 01:42

na pregledu dojke pronađena mi je ovalna hipoehogena tvorba dimenzija 11,5x6,7mm koja sadrži mokrokalcifikat. uz rub tvorbe se vidi pojačana vaskularizacija.utvrđeno: tvorba u desnoj dojci, prvenstveno izgledom fibroadenom. pektroralni mišići b.o. Aksile bez patološki uvećanih I. čvorova. Zaključak: prvenstveno izgledom fibroadenom.
preporučena citološka punkcija.
rezultat citološkog nalaza: u celularnom razmazu punktata nađu se veće plošne kohezivne, dijelom granajuće nakupine duktalnih epitelnih stanica koje mjestimice pokazuju umjerenu anizonukleozu i samo mjestimice blago preklapanje jezgara. uz to se nađe po koja pojedinačna duktalna epitelna stanica, nešto degenerativno promijenjenih golih jezgara, ružičaste ekstracelularne tvari i kappljica ekstracelularne masti i tek po koji mali partikl ružičaste vezivne strome. Zaključak Jača proliferacija duktalnog epitela s blažom do umjerenom atipijom. Moguć fibroadenom s atipijom.

Molim Vas da mi objasnite nalaz punkcije.Hvala.

centar22

19.04.2011. 14:10

Poštovani, zbog cista u obim dojkama te fibroadenoma već godinama idem na kontrole UZV-om.
Imam 41 godinu. Ono što me zbunjuje su različita stajališta liječnika radiologa. Kad sam krenula, kontrolirala sam se u lokalnoj bolnici. Sve su ciste bile ispod 1 cm i doktorica mi je tada rekla da ako prerastu 1 cm da se savjetuje punkcija, jer postoji mogućnost da se iza ciste krije nešto puno opasnije a UZV-u nevidljivo. Preporučila je kontrolu u ambulanti za dojke. Nakon par godina preglede sam nastavila kod privatnog liječnika - radiologa iz razloga što se nisam morala naručivati mjesecima ranije i mogla sam preglede obavljati i poslijepodne. Njegov je stav bitno drugačiji. Imam jednu novu cistu, koja nije opisivana u prethodnim nalazima, promjera 21 mm, i on kaže da vidi da je bistra, tanke opne i da nema razloga za punkciju jer je sigurno benigna. Također, po njegovom ne moram ići niti u ambulantu za dojku jer je njegov nalaz dovoljan (inače u ambulantu se mogu naručiti sada za listopad o.g.) Zbunjena sam i ne znam da li da odem na pregled negdje drugdje. Ne želim punktirati ako nije neophodno, ali tu cistu koja se nalazi u desnoj dojci sa vanjske strane (9 sati?) itekako osjećam pod prstima i poprilično me plaši....
Hvala.