Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim odgovore -punkcija...


Autor Poruka

Katarina Antunac, dr. med.

02.04.2013. 16:15

Poštovana,
citolog temeljem stanica koje su bile prisutne u punktatu nije mogao donijeti konačan zaključak o kakvoj se promjeni točno radi te želi ponoviti pretragu u prvom dijelu ciklusa kad je drugačiji učinak hormona na dojke kako bi mogao lakše postaviti dijagnozu.

silvija22

14.04.2013. 23:40

Poštovani
Imam 22 godine i prije otprilike tri mjeseca osjetila sam bolove u lijevoj dojci,svrbež i tako sam napipala kvržicu.Napominjem da u obitelji nitko nije bolovao od raka dojke. Nakon ultrazvuka nađene su dvije kvržice,jedna benignih karakteristika -najvjerojatnije fibroadenom,a druga iznad nje jedna hipogena ,nepravilno konturirana zona,veličine od oko 8mm,koja mjestimično radi blažu dorzalnu atenuaciju uzv snopa,otvorene etiologije .
Potom sam išla na punkciju i nakon punkcije stigao je nalaz te Vas molim da mi ga jasnije protumačite,radi li se o nečemu opasnom ,kakve su to promjene,da li je sve benigno ili ima šanse da nešto postane maligno...Meni nije jasno ako je doljna kvržica fibroadenom,je li i druga isto to ili nešto drugo i što,pošto je nepravilnog oblika.Molim Vas za mišljenje jer sam dosta uplašena.Hvala!

Uputna dijagnoza: Nodus mammae I.sin
Citološki nalaz:
Punktata lijeve dojke pod kontrolom UZV-a:
1. Izdužene hipogene lezije duljeg promjera 10mm
2.Uz nju površnije smještene nepravile hipogene lezije promjera 8mm

Mikroskopski izgled
1. U razmazima punktata uz E nađu se malobrojnije manje plošne nakupine stanica žlijezdanog epitela,nešto golih epitelnih i bipolarnih jezgara,po koji makrofag.
2. U nešto celularnijim razmazima punktata uz E nađu se plošne nakupine i disocirane stanice žlijezdanog epitela,neke izražene anizomakronukleoze,nešto golih epitelnih i bipolarnih jezgara.

Mišljenje:
1,2-Dif.dg. Fibroadenoma-proliferativna fibrocistična promjena. Preporuča se UZV kontrola za 2 mjeseca.

Katarina Antunac, dr. med.

23.04.2013. 16:55

Poštovana,
u materijalu dobivenom citopunkcijom nisu nađene maligne stanice ali Vam svakao preporučujem redovne UZV kontrole, sukladno rpeporuci radiologa te citologa.

kb65

29.04.2013. 16:45

Mamografski simetrične dojke žljezdanog tipa.
Koža je pravilna, mamile su iznad razine kutisa.
U obje dojke izrazito gusti žljezdani crtež sa znakovima mstopatije.
U području donjeg medijalnog kvadranta lijeve dojke vidljive su dvije zone mikrokalcifikata na arealu u području oko 14 i 6 mm koja zahtjeva daljnju obradu- uzv pregled sa posebnom osvrtom na ovo područje te pregled u ambulanti za dojku uz eventualno i daljnju obradu- sterotaksijsku biopsiju ovih promjena.

Potreban hitni uzv pregled.

Katarina Antunac, dr. med.

30.04.2013. 16:30

Poštovana,
svakako napravite UZv dojki uz eventualnu biopsiju/citopunkciju, ovisno o nalazu radiologa

leptiric_301

10.05.2013. 09:35

imam 21 jednu i osjecam boli ispod pazuha i trnece u ruci...radila sam samopregled i nisam napipala nista bar mislim pomoc molim vas...??

havona1986

14.05.2013. 19:05


UPUTNICA:nEO MAMMAE 1 DEX
MKBsifra:Neoplasma malignum mammae C50

IZVESTAJ O KLINICKO PATOLOSKOJ ANALIZI:
MAKRO:Tkivni uzorak dojke sa aksilarnim masnim tkivom dimenzija 23x14x17 cm od cega je duzina koze 16cm,na preseku dominira masno i vezivno tkivo bez makroskopski vidljive i palpabilne promene.U pripadajucem masnom tkivu pronadjene strukture izgleda limfnig cvorova uzetih za ph analizu.
MIKRO:U ostarku tkiva dojke nema rezidue malignog tumora,prisutni su elementi fibrocisticne bolesti dojke.U pripadajucem aksilarnom masnom tkivu nadjeno 12 limfnih cvorova od kojih se u 4 uocava prisustvo metastaza.

special

16.05.2013. 13:00

Molim Vas možete mi pojasniti citolonalaz koji sam dobila na kojem piše; Punktiran je pod kontrolom UZ-a čvorić na granici gornjih kvadranata lijeve dojke.Punkcijom se dobije nekoliko kapi bjelkasto sivkastog tekućeg sadržaja. Urazmazima punktata nađu se brojne nakupine apokrinih stanica i zrnati precipitat. Citološki nalaz odgovara cisti.

Veličina na UZV-u je 2-3 mm s tim da je okolo još nešto što zauzima promjer 9mm ukupno. Što s tom cistom i da li imam razloga za zabrinutost. Lijepi pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

16.05.2013. 15:40

Iz oskudnih podataka pretpostavljam da se radi o operiranom tumoru dojke koji je zahvatio limfne čvorove pazuha.
Savjetujem Vam da s kompletnom dokumentacijom javite onkologu radi odluke o daljnjem liječenju.

Katarina Antunac, dr. med.

16.05.2013. 15:40

Poštovana
S obzirom na citološki nalaz nemate razloga za brigu ali bilo bi dobro razjasniti s radiologom koji je radio UZV što je to oko ciste veliko 9mm

Panca93

22.08.2013. 19:55

Moje postovanje. Pre mesec dana sam imala hirusku interveciju na levoj dojci, upitanju je karcinom dojke, uz analize i testove koje sam prosla od strane doktora rezultati su u redu i sudeci po konstacijama drugih doktora sve bi trebalo bi da je sve u redu, sada kada je sve to proslo naravno radi oporavaka i preventive trebam da koristim neke odredjene lekove, problem je u tome sto se ja susrecem sa problemom prosirenih vena niz godina. Lekar mi je preporucio lek NOLVADEX konsatovalsi se sa jos nekim lekarima dosla sam do zakljucka da taj lek ne bi trebalo da se pije u mom slucaju( prosirenih vena ), sada mene zanima vase licno misljenje i preporuku koj lek koristiti uzeci u obzir problem sa venama ? Unapred veliko hvala, i pozdrav !

Katarina Antunac, dr. med.

30.08.2013. 14:05

Ukoliko se kod Vas radilo o hormonski ovisnom karcinomu dojke a Vi još uvijek imate menstruacije, svakako je uputno nastaviti liječenje Nolvadexom. Proširene vene same po sebi nisu kontraindikacija za uzimanje Nolvadexa.
Ovisno o kakvom se tumoru radilo kao i o Vašem menstrualnom statusu, postoje i druge terapijske opcije.
Preporučujem da se posavjetujte sa svojim onkologom o drugim mogućnostima liječenja.

pepetiti

16.12.2013. 22:20

Poštovani,
možete mi pojasniti sljedeći citološki nalaz:

U razmazu punktata brojne kohezivne razgranate nakupine stanica duktalnog epitela s mjestimice izraženom blagom citološkom punkcijom. Gole jezgre mioepitelnih stanica, sekret, elementi masno i vezivnog tkiva.

22 su mi godine i to je drugi put da imam kvržicu na dojci. Prvu sam operirala 2011. godine.

Unaprijed hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

23.12.2013. 13:10

Poštovani,
u razmazu punktata nisu nađene maligne stanice, ukoliko je to ono što Vas brine.
Za detaljniju internpretaciju nalaza nužno je više podataka: klinički pregled, nalaz UZV-.a, dosadašnja povijest bolesti...
Svakako zamolite liječnika koji Vas je prvi put operirao i koji Vas je uputio na citopunkciju da Vam razjasni o čemu se zapravo radi.

NanaIk16

09.02.2014. 15:05

Poštovanje! Imam pitanje vezano za specijalistički nalaz mamografije. Prije otprilike mjesec dana moja majka (41) je opipala kvržicu prvo na desnoj, zatim na lijevoj dojci. Njezin liječnik opće prakse dao joj je uputnicu za UZV, ali tek u 4. mjesecu ove godine, stoga ju je ginekolog uputio na mamografiju. 30.1. išla je na pregled i dobila nalaz koji treba nositi liječniku, no prije toga voljela bi znati što napisano znači, stoga molim Vašu pomoć. U nalazu piše: Uočene promjene kalcifikati vjerovatno benigni suspektni, tvorbe vjerovatno benigne neodređene suspektne. Žarišno poremećena struktura, asimetrična gustoća tkiva, gustoća fibrožljezdanog tkiva. Nalaz : Lijeva mamila uvučena od mladosti. U dojkama djelomično održan žljezdani parenhim, ali obostrano, inhomogena, mekotkivna, pojedinačni kacifikati lijevo. Pacijentica je već naručena za UZV.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Katarina Antunac, dr. med.

10.02.2014. 11:25

Poštovana,
dosta sam zbunjena ovim nalazom. Nađeni kalcifikati mogu biti benigni (ono oko čega se ne treba brinuti) ili suspektni (koji traže daljnju dijagnostiku), nikako jedno i drugo, pogotove ne još uz to i neodređeni. Isto se odnosi i na tvorbe. Mislim da u Vašem prijepisu nalaza nedostaju neki podaci tako da Vam taj nalaz zbilja ne mogu pojasniti. Pretpostavljam da će Vam liječnik koji je majku uputio na pretragu moći bolje pomoći.

renata1

14.06.2014. 12:00


Na nedavnom sistematskom pregledu prvi sam puta bila na mamografiji, imam nepune 42g, nalaz je bio izvrstan. Medutim, na istom sistematskom, na uzv primjecena mi je kvrzica velicine 9mm, koje na proslom sistematskom nije bilo, te sam upcena na punkciju s obzirom da mi se majka lijecila od karcinoma dojke hormonalnog tipa.napravila sam punkciju i citologinja je preporucila magnet dojki jer se radilo o fibroadenomu koji je atipican, tocnije, kako je rekla u jednom dijelu nemiran. Napravila sam magnet koji je rezultirao s nalazom tog i jos jednog fibroadenoma u istoj, desnoj, dojci, pise da se radi o benignoj tvorbi, te se preporuca uzv redovito godisnje, mjesecni samopregledi i mmg dvogodisnje.
Nije mi jasan odnos i pouzdanost tih pretraga. Sad kad vidim gdje se to nalazi sad to mogu sama napipati, ranije sam mislila da je to neko zlijezdano tkivo, nisam to prepoznala kao kvrzicu. Ono sto me brine je sto znaci nemiran fibroadenom, je li moguce da je i ovaj drugi kog uzv nije identificirao isto nemiran i bih li i tog trebala punktirati? Je li magnet sigurnija pretraga od punkcije i mogu li smatrati da je nesto benigno temeljem magneta ili to ipak treba punktirati?sve ovo sam krenula sa sistematskog pregleda, napravila sam niz skupih pretraga a vidjela sam samo nalaze, ne i lijecnike. Bih li ja trebala ici onkologu ili kirurgu s tim svim? Moja lijecnica opce prakse mi je rekla da trebam biti oprezna, osobito zbog obiteljske anamneze, te da bi se ona smatrala bolesnom na mom mjestu. Nisam sigurna da je to bas tako, tim vise sto sam procitala da fibroadenom ne moze postati maligan. Ili moze? Inace, za sebe mislim da zivim zdravo, ne pusim, ne pijem, redovito se bavim sportom i dva puta sam dojila 18 i 22 mjeseca, ne zivim bez stresa, al to je danas uobicajeno svima.
Unaprijed zahvalna za vas komentar ili preporuku, srdacno Vas pozdravljam

mmmateam

18.06.2014. 21:10

Poštovani,
molim Vas da mi objasnite, baki (70 godina) biopsijom je diagnosticiran B5b-carcinoma mammae invasivum.
opis nalaza u svim uzorcima vidi se tumorsko tkivo građeno od žlijezdolikih struktura obloženih atipičnim epitelnim stanicama. Dijelom je tumor građen od solidnih anastomozirajućih žarišta tumorskih stanica.
Nuklearni gradus: II
in situ komponenta: četiri kanalića u potpunosti ispunjeni atipičnim epitelnim stancama ( DCIS solidnog tipa, gradus II).
zanima me tok liječenja
lijep pozdrav,
unaprijed hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

23.06.2014. 17:25

Poštovana,
fibroadenom je benigni tumor građen od žljezdanog i vezivnog tkiva i ne može postati maligan, Međutim da li je nešto fibroadenom ili ne može se 100% reći tek nakon što se isti izvadi i pregleda pod mikroskopom. Dostupnim dijagnostičkim metodama (mamografija, UZV, magnet) može se s određenom sigurnošću reći da li je nešto fibroadenom ili ne ali svakako ne sa 100% tnom sigurnošću. S obzirom da je u citološkom nalazu pronađena atipija, tvorbu se nikako ne smije zanemariti. Savjetovala bih vam da se javite kirurgu, dakle kliničaru (i citolog i radiolog su dijagnostičari) koji će nakon kliničkog pregleda dojki te nalaza koje ćete mu pokazati a s obzirom na obiteljsku anamnezu donijeti odluku o daljnjem postupanju.

Katarina Antunac, dr. med.

23.06.2014. 17:25

Poštovana,
kod Vaše bake je biopsijom dokazan maligni tumor dojke. Sad će kirurg ovisno o nalazua po pregledu bake ordinirati određene pretrage kojima će se procijeniti proširenost bolesti. Ukoliko je bolest ograničena na dojku, slijedi operacija a potom, ovisno o patohistološkom nalazu, nastavak liječenja po onkologu. Ukoliko se bolest proširila izvan dojke i limfnih čvorova, kirurg će baku uputiti onkologu radi nastavka liječenja.