Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim pojašnjenje nalaza


Autor Poruka

elbrus

03.06.2014. 16:25

Poštovani,
moj nalaz izgleda ovako i željela bih znati o čemu se konkretno radi, da mi ga iskreno pojasnite:
Dg/Ca mammae I. dex.
St. post segm. et dissect. axillae f. 19.12.2013.
PHD: Ca invansivum c. differentione apocrine gr. III, Meta axillae 9/16
Er 0, PR 0, HER2 0, T3N3MO, Ki67 7,1%
Op: Ablatio simplex mammae I. dex. f. 29.1.2014.
PHD: Residua carcionomatis. (R1).
Postoji indikacija za adjuvantnu kemoterapiju 4xAC + paclitaxel kroz 12 tjedana, u tijeku kemoterapije biti će upućena na pregled kod spec. za radioterapiju radi odluke o postop. iradijaciji.
Već sam primila četiri kemoterapije, a sad momentalno idem na ove koje traju 12 tjedana i primila sam ih već dvije.
Unaprijed zahvaljujem uz srdačni pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

06.06.2014. 12:45

Poštovana,
Kod Vas se radilo o relativno velikom tumoru, većem od 5 cm (T3) koji je zahvatio limfne čvorove pazuha. Prvom operacijom kojom je odstranjen samo dio dojke tumor nije izvađen u cjelosti te su Vas poslali na drugu operaciju- odstranjenje cijele dojke i u tom ostatku dojke je nađeno još tumora. Pretpostavljam da je prije operativnog zahvata učinjena dijagnostička obrada (CT; UZV, scintigrafija skeleta) koja je isključila postojanje bolesti u drugim dijelovima tijela. Sada je, dakle, operacijom tumor odstranjen a provodi se dodatna (adjuvantna) kemoterapija kako bi se smanjio rizik da se bolest vrati. Kako je tumor hormonski negativan (ER 0, PR 0) niste kandidat za hormosnku terapiju a kako je i Her2 negativan niste kandidat za anti Her2 terapiju (u prvom redu trastuzumab- Herceptin) te stoga primate samo kemoterapiju. S obzirom da ste u tijeku 2. dijela kemoterapije, svakako se čim prije javite specijalisti radioterapije i onkologije kako bi se dogovorili o terminu zračenja. Zračenje se također provodi preventivno, kako bi se smanjio rizik povrata bolesti u područje gdje je bila dojka (prsna stijenka) te u područje otkud su izvađeni limfni čvorovi zahvaćeni tumorom (pazuh te dio oko ključne kosti). Zračenja bi bilo 25, svakim danom osim vikendom, trajalo bi ukupno 5 tjedana a u pravilu započne oko 3 tjedna po završetku kemoterapije.
Dakle, bolesti zasad nema ali postoji rizik da se vrati i zbog toga se provodi ovo dodatno liječenje, kemoterapija i zračenje.