Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim Vas tumačenje za dijagnozu


Autor Poruka

macaron22

10.07.2016. 21:35

Poštovana doktorice,
najljepše zahvaljujem na brzom odgovoru!
Lijep pozdrav!

macaron22

12.07.2016. 19:45

Poštovana,
imam još samo jednu molbu - Vaš komentar na propisanu terapiju.
''Odluka Konzilija: Indicirano je sustavno liječenje prema protokolu AC x 4 + paklitaksel tjedni x 12 uz trastuzumab.
Radi očuvanja funkcije jajnika u bolesnice će se započeti s aplikacijom LHRH agonista.''
Rečeno mi je da će AC ići u razmacima od 3 tjedna. Zanima me na koji način će se primjenjivati trastuzumab. Ide li to također intravenozno u sklopu terapije paklitakselom ili odvojeno?
I na koji način te u kojim razmacima se primjenjuju LHRH agonisti?
Najljepša Vam hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

16.07.2016. 16:05

Poštovana,
trastuzumab ide uz paklitaksel ali se daje svaka tri tjedna, dakle uz 1., 4,. 7. i 10. tjedni paklitaksel a onda se nastavlja samostalno isto tako svaka 3 tjedna do ukupno godinu dana odnosno 17 aplikacija i daje se intravenozno.
LHRH agonist se primjenjuje jednom mjesečno kao subkutana injekcija, dakle pod kožu a ne u venu.

mirosinka

12.08.2016. 16:10

poštovana ,9.6.2016. sam operirala lijevu dojku,radili su poštednu operaciju,ako možete da mi objasnite nalaze.Prije operacije sam bila na biopsiji ovo su nalazi-PHD četiri cilindrična uzorka parenhima dojke prožeti infiltratima atipičnih srednje velikih epitelnih stanica koji formiraju manje solidne nakupine i invazivne dijelom i jednoredne tračke.Tumorske stanice su E-Cadherin pozitivne što upućuje na njihovo duktalno porijeklo.ER:90% jezgara tm stanica invazivne komponenta pokazuje srednje do izrazito bojanje PR:80% tm stanica pozuje srednje do izrazito bojanje.Karcinom je hormonski ovisna neoplazma.HER-2 amplifikacija je 0(negativna) Ki-67 iznosi 5%,zaključak carcinoma ductale invasivum mammae.Ovo je nalaz poslije operacije-intraoperativno primljen uzorak označen kao tumor iz lijeve dojke je isječak tkiva dojke 10x7,5x4,5 cm gdje se na presjeku nalazi cista promjera 2,9 cm ispunjena seroznim sadržajem,a oko nje i unutar čitavog uzorka više sivkastih žilavih elastičnih žarišta uz jedno čvršće promjera1,3 cm.TUMOR: u intraoperativnom primljenom materijalu opisano sivkasto čvršće žarište promjera 1,3 cm unutar kojeg se vidi invazivna i in situ komponenta tm tkiva.FOKALNOST TUMORA: in situ tm komponente nalazi se u više nasumce uzetih uzoraka iz intraoperativno primljenog isječka dojke ali i u jednom nasumce uzetom rezu iz naknadno primljenog tkiva dojke,dok se invazivne komponente tumora osim u makroskopski opisanom čvoru nađe u još jednom nasumce uzetom uzorku veličine oko 2mm.U ostalim naknadno primljenim uzorcima invazivne se komponente ne nalazi.RUBOVI: invazivni kao niti in situ komponente ne nalazi se na samim pregledanim kirurškim resekcijskim rubovima.HISTOLOŠKI GRADUS: I: (2+1+1=4) NUKLEARNI GRADUS: I. VASKULARNA INVAZIJA :ne STATUS LIMFNIH ČVOROVA: u nakanadno primljenom uzorku izolira se 14 limfnih čvorova promjera do 1 cm reaktivnog izgleda bez tumora. IMUNOFENOTIPSKI PROFIL TUMORA: određen je u cor biopsiji. ZAKLJUČAK carcinoma ductale in situ et ductale invasivum mammae multicentricum. Unaprijed Vam zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

15.08.2016. 17:25

Poštovana,
kod Vas se radi o hormonski ovisnom tumoru dojke koji je niskog zloćudnog potencijala te se nije proširio izvan dojke na limfne čvorove pazuha.
U nastavku liječenja će uslijediti hormonska terapija te, ovisno o Vašoj dobi, zračenje dojke. Sveukupno, prognoza je dobra.

mirosinka

16.08.2016. 10:05

Hvala vam na odgovoru.Onkologinja me stavila na listu čekanja za zračenje (25 zračenja). Imam 40 godina pa mi je preporučila da nakon provedene terapije zračenjem odstranim jajnike i maternicu a onda započnem s terapijom nolvadex u trajanju pet godina.Slušam liječnike i uradiću što mi kažu ali voljela bi čuti i Vaše mišljenje o tome.Hvala još jednom.

Hrast_kitnjak

22.08.2016. 15:35

Poštovana,

Molim vas za tumačenje dijagnoze i mogućnosti/očekivanja lječenja propisanom kemoterapijom.
Majci (64 god) mi je dijagnosticiran tumor desne dojke gdje je i prvi pazušni čvor bio zahvaćen.

Dijagnoza:
Ca. mammae I. dex
Op/ Segmentectomia mammae (NST, gr. II, luminalni tip A); Ca meta lymph sentinel 1/1
pt = 20 mm T1cNsn1M0
ER: 90%, PR:80% HER-2: 1+ (negativan), Ki-67: 11%
Rentgenom prsa i ultrazvukom abdomena nisu nađene diseminacije.
Preoperativni CA 15-3 = 13,9 U/ml

Tumor je odstranjen poštednom operacijom te svi pazušni čvorovi od kojih je samo jedan bio pozitivan (zaključno pN je 1a).
Patološki nalaz dojke nakon operacije:
veličina tumora:1,8 x 1,3 x 2 cm. Tumor je građen od tubularnih formacija (do 30%) te tačaka i manjih nakupina atipičnih epitelnih stanica uz do 7 mitoza
na 10 HPF. Unutar tumora mjestimice se vide mikrokalcifikati. Udio in situ komponente je oko 20%.
Limfovaskularna invazija: NE ; Gradus jezgre: III ; E.catherin pozitivan. Ostalo kako je navedeno u prvom odlomku.
Propisana terapija je ACx4 + 12x tjedni paklitaksel.

Molim vas za komentar dijagnoze i mogućnosti izlječenja. Koliko shvaćam po veličini/raširenosti je drugi stupanj od četiri dok je loše što je agresivniji tip.

Bio bi jako zahvalan ukoliko nađete vremena za odgovor.

Lijepi pozdrav!

Katarina Antunac, dr. med.

23.08.2016. 22:45

Poštovani,
Vašoj majci je odstranjen tumor koji se proširio na limfni čvor pazuha, međutim, bolest je odstranjena a kad god je to slučaj, dobre su šanse za potpuno izlječenje. Tumor je hormonski pozitivan a Her2 negativan i niskog je proliferacijskog indeksa, dakle, nije agresivan podtip. Unatoč tomu, postoji rizik povrata bolesti te je propisana kemoterapija kako bi se taj rizik smanjio. Po završetku kemoterapije bit će potrebno provesti zračenje ostatka dojke te limfne drenaže a potom će slijediti hormonska terapija. Ponavljam, tumora u dojci sada nema ali je potrebno provesti ovo preventivno dodatno liječenje kako bi se smanjio rizik da se bolest vrati.