Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim Vas za vaše mišljenje...


Autor Poruka

MELEK

12.02.2013. 23:40

Moja majka je 08.01.2012. primljena na hitnu zbog jakih bolova u torakalnom i lumbalnom djelu leđa.Učinjen je ct kralješnice koji pokaže brojne osteolitičke solidne infiltrativno-proliferativne lezije svih kralješaka s patološkom kompresivnom frakturom Th11 i L1 kralješka,te metastaze rebra obostrano,sakralne kosti i oba krila zdjelične kosti što odgovara proširenoj metastatskoj bolesti.Izdana joj je trouporišna ortoza Jewitt.Ct toraksa i abdomena pokaže obostrano manji pleuralni izljev s većom konsolidacijom priležećeg parenhima i umnožene limfne čvorove normalne velićine u desnoj aksili.Učinjen je UZV desne dojke i citopunkcija koja je pokazala duktalni adenokarcinom desne dojke.Nakon obrade indiciran je op.zahvat.15.01.2013.Ablatio mammae cum evacuatio axillae dex.
Nalaz biopsije:Carcinoma lobulare invasivum mammae.
PHD:CLI, G2 ,T3N3aM1. Prim.tm. 7cm, aksila15/15 (0,4-2CM)
IH:E+++, P 0,HER 2 neg.,Ki 67 5%
Danas 12.01.2013. započela je prvi ciklus Kemoterapije po AC-protokolu.
Naručena je na scintigrafiju kosti.Od lijekova koristi Zaldiar koji joj baš i ne smanjuje bolove.Molim vas vaše mišljenje o ovim nalazima.Koliko joj može pomoći kemoterapija i dali još ima nade za neko poboljšanje ove teške bolesti.

Katarina Antunac, dr. med.

13.02.2013. 16:25

Štovana,
Kod Vaše majke se radi o karcinomu dojke koji se proširio u kosti. Iz dostupnih nalaza vidim da se bolest proširola na kosti i vjerojatno na pluća, ne znam da li je rađena punkcija izljeva i citološka verifikacija? Po završetku kemoterapije osobno bih preporučila hormonsku terapiju i zračenje bolnih koštanih metastaza. Nažalost, nije uputno provoditi zračenje dok bolesnica prima antracikline (dio AC protokola). Svakako razgovarajte sa svojim onkologom i liječnikom obiteljske medicine o primjeni jačih analgetika, bez straha od razvoja ovisnosti.
Treba dati šansu terapiji, prognoza ne mora nužno biti loša.

MELEK

13.02.2013. 23:35

Poštovana
Zahvaljujem na Vašem odgovoru.Nije rađena punkcija izljeva i citološka verifikacija.Za metastaze na kostima smo znali ali da taj izljev može upućivati na metastaze na plućima to nam nitko nije rekao, niti je nije uputio na neki pregled kojim bi se to ustanovilo.Što sad?Moja je majka svakim danom u sve većim bolovima i sve je slabija.Već neko vrijeme ima zatvor stolice.Dali i to može imati veze s metastazama.Dobili smo nalaz ginekologa papa test je cin 3.Ako sam dobro shvatila prognoze za uspješno lječenje ovise o stupnju ove bolesti stoga vas molim da mi kažete u kojem je stupnju bolest moje majke.

Katarina Antunac, dr. med.

19.02.2013. 17:10

S obzirom da se bolest proširila na kosti, vaša majka je u IV. stadiju bolesti.
Onkolog će najbolje nakon pregleda bolesnice moći reći treba li nastaviti s kemoterapijom ili će se nastaviti s hormonskom terapijom.
Zatvor stolice može uzrokovan tramadolom koji se nalazi u Zaldiaru. preporučujem da liječnik povisi dozu analgetika te da se u terapiju uvede Portalak ili neki sličan pripravak za regulaciju stolice.

MELEK

27.02.2013. 22:40

Poštovana
Zahvaljujem na vašem odgovoru.Dobili smo nalaz scintigrafije kosti te vas molim da mi ga objasnite.
Na scintigramima kraniuma vrlo inhomogeni raspored RI u kostima kalote zbog diskretnih multiplih nakupina RI.
Na scintigramima toraksa sa prikazom oba ramena i djelova nadlaktice nekoliko intenzivnijih odnosno intenzivnih nakupina RI vidi se u rebrima lijeve i desne strane toraksa,manubriumu sterni, desnom ramenu.
Na scintigramima kralježnice intenzivnija fokalna nakupina RI vidi se u Th4 kralješku,intenzivno i inhomogeno prikazuju se Th8 -Th11 kralješci,inhomogen je prikaz lumbalne kralježnice sa intenzivnijim, mjestimice intenzivnim nakupljanjem u njenom distalnom dijelu-L4i L5,izraženije desno,dok se lijevo ne isključuje niti mogučnost postojanja razređenja aktiviteta.Na scintigramima zdjelice intenzivan je i vrlo inhomogen prikaz SI zglobova, nalaz asimetričan obzirom na raspored RI,također se intenzivno i inhomogeno prikazuje cca S1 i S2,lijevo razređenje aktiviteta.Intenzivnije i inhomogeno nakupljanje RI vidljivo u oba acetabuluma - nalaz asimetričan, asimetrija u prikazu sjednih kostiju.Desno se intenzivnije prikazuje prijelaz glave u vrat femura, lijevo na prijelazu glave u vrat femura registrira se sitna ovalna nakupina RI.Na scintigramima natkoljenica,koljena i potkoljenica u proksimalne dvije trećine obje natkoljenice difuzno intenzivnije i vrlo inhomogeno nakupljanje RI-nalaz asimetričan.Multipla mjesta patološkog nakupljanja RI kao odraz intenzivnije odnosno intenzivne koštane pregradnje.Sekundarizam.

Katarina Antunac, dr. med.

07.03.2013. 16:35

Poštovana,
Scintigrafija skeleta je pokazala da se tumor, nažalost, proširio na brojne kosti: kosti glave, rebra, prsna kost, ramena, kralježnica, kosti zdjelice i nogu.

MELEK

22.09.2015. 09:25

Poštovana
Zadnje sam vam pisala 27.03.2013.kad je scintigrafija pokazala da se tumor proširio na brojne kosti,nakon čega se je moja majka postupno oporavila.Nalazi su bili sve bolji i ona se je osjećala dobro do unatrag zadnjih 4 mjeseca.Ponovno je učinjena scintigrafija

Na scintigramima skeleta,a u usporedbi iz 1 mj. Ove godine, nova mjesta patološkog nakupljanja RI-nekoliko sitnih folkalnih nakupina u kostima kalote,takodjer jedna ovalna nakupina izrazito oslabljenog nakupljanja RI .Nadalje se nova mjesta patološkog nakupljanjaRi vide u pojedinim rebrima desne i lijeve strane toraksa,prednjem dijelu velikog krila crijevne kosti desno-ovdje sa prisutnim razrjedenjem aktiviteta.Tek po koja od ranije vifljivih nakupina je scintigrafski slabijeg prikaza,a izraženiji je nalaz obzirom na opseg i intenzitet nakupljanjaRI u glavi oba humerusa-nalaz asimetričan.Takodjer se čini da je sada inhomogeniji raspored RI u srednjoj trećini dijafize desnog femura te na prijelazu srednje u proksimalnu trećinu dijafize lijevog femura.U ostalim djelovima skeleta nalaz bez značajnih promjena. U odnosu na ranije učinjen nalaz scintigrafski naznačena progresija sekundarnih promjena.
CEA(1)14,5
CA 15-3 (1) 81,0
Moja majka trpi velike bolove sve teze ustaje i sve teze se krece te strašno mršavi.Molim vas recite mi kako joj mozemo ublaziti bolove i sto mozemo očekivati.Kad je obolila prognoze su bile loše a ona se je ipak oporavila dali postoji šansa da se opet tako oporavi.

Katarina Antunac, dr. med.

27.09.2015. 22:25

Poštovana,
nalaz scintigrafije pokazuje napredovanje bolesti a to i sami vidite s obzirom na simptome i opće stanje.
Danas postoje brojni lijekovi kojima se može ublažiti bol. Njih može ordinirati Vaš onkolog a možete se javiti i u ambulantu za bol pri službi za anesteziologiju. Također je moguće provesti zračenje pojedinih kostiju koje najviše bole. Svakako treba uzimati lijekove za poboljšanje apetita a prehranu pojačati terapijskim prehrambenim proizvodima koji se po preporuci onkologa dobivaju na recept. Mogućnost oporavka najviše ovisi o tome da li je moguće provesti specifično onkološko liječenje- kemoterapiju i hormonsku terapiju. To ovisi o općem stanju bolesnice kao i o tomu što je od navedenih lijekova bolesnica već primala. Nažalost, kako bolest napreduje, svaka slijedeća linija liječenja je sve manje učinkovita.

Sandra5

15.10.2015. 11:05

Isla sam na UZ dojke i ovo je nalaz,koji mi nije naravno bas jasan. A i od svega toga sam zaboravila pitati,od čega je ta upala,i sta je to?Pa me zanima Vaše mišljenje.

U GLK prema spoju Gk desne dojke diferencira se ovalna, izoehogena sa okolnim masnim tkivom-sonografski najpre bg TU formacija dijam. Oko 11mm-koj adif dg može odgovarati epitelnoj hiperplaziji.
U GLK takodje leve dojke- na klinički naznačenom mestu palpabilne bolne rezistencije sonograski se diferencira gust parenhim sa po kojim naglašenim duktusom-sve sonograski najpre ne suspektno.
Hvalaaa happy

Katarina Antunac, dr. med.

19.10.2015. 00:00

Poštovana,
u pravu ste, nalaz nije baš jasan. Zaključno, ništa nije suspektno ali svakako Vam preporučujem da se s nalazom javite kirurgu koji se bavi bolestima dojke koji će učiniti i klinički pregled dojki pa će, u kombinaciji s nalazom UZV-a moći donijeti neki konkretniji zaključak.

Jelena14

03.01.2016. 10:50

Molim za Vase misljenje ne znam da li sam na pravom mjestu postavila pitanje

Prije 20-ak dana mi se pojavila mala kvrdzica velicine graska ispod desnog pazuha pri samom dnu ali na mjestu gdje rastu dlacice. Pratim svaki dan nema nikakvih promjena. Najvise je osjetim kada skroz zategnem i pidignem ruku. Ona me direktno ne boli na dodir ali kada se umirim i oslusnem dobro kao da osjetim neku bol u ruci blizu tog mjesta i u ramenu a i ruka desna u saci trni.

Ne znam da li ima veze sa dojkom mada na njima nemam nikakvih promjena osim sto su nabrekle i osjetljive na dodir a to je zbog trudnoce jer sam u 14 sedmici.

Inace sad cu napuniti 28 godina pa me malo strah svega.

Hvala u naprijed

Katarina Antunac, dr. med.

08.01.2016. 11:55

Poštovana,
vjerujem da ste uplašeni pa da se riješite brige, javite se svom liječniku koji će Vam nakon pregleda moći reći o čemu se točno radi

nike1703

02.03.2016. 21:35

moja majka koja ima okultni tumor dojke( pozitivne čvorove u oba pazuha) bez tumora u dojci. trenutno se nalazi na kempoterapiji nakon treće po redu operacije.
radila je scintigrafiju i dobila je nalaz koji je sljedeći:
na učinjenim scintigramima vidi se više fokusa pataloškog nakupljanja aktivnosti u rebrima (I rebro desno straga paravertebralno, II rebro desno u prednjoj aksilarnoj liniji, VII rebro desno u skapularnoj liniji, IV rebro leijvo stragau skapularnoj liniji, V rebro lijevo u stražnjoj aksilarnoj liniji , VI i VIII rebro lijevo straga paravertebralno i XI rebro lijevo u skapularnoj liniji).
Pataloško nakupljanje aktivnosti vidi se u L II, desnoj polovici L III, na prijelazu L IV - L V kralješka, L V - S1 desno, u lijevom SI zglobu, u grebenu desne ilijačne kosti ( područje kriste ilijake anterior suoerior). Desni SI zglob je prikazan nehomogenom aktivnošću.
Također se vidi blijedi fokus patološkog nakupljanja aktivnosti desno okcipitotrmporalno.
Molim Vas pojašnjenje, tj. značenje nalaza
Zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

06.03.2016. 03:05

Poštovana,
nažalost, patološko nakupljanje aktivnosti najčešće upućuje na širenje bolesti u kosti. Međutim, prije takvog pojašnjenja nalaza svakako treba uzeti u obzir i kliničku sliku/tegobe bolesnice kao i rezultate drugih učinjenih pretraga što će Vaš onkolog svakako učiniti.

curka1995

23.04.2016. 12:10

Poštovanje, javljam Vam se zbog boli koja mi se prvo pojavljivala u obje dojke (kao tupa bol) prije mj dana, i trajala par dana nakon menstrualnog ciklusa, te mi se opet pojavila sada prije tjedan dana, ali ne bol nego kao da me svrbi ali unutar cijele lijeve dojke, onako kao neki podražaji unutar nje, pokušala sam obaviti samopregled, ali nisam ništa pronašla, nemm nikakav iscjedak, niti promjene na koži oko dojki. I jedino što još mogu nadodati je da mi se ta bol malo kao da proširi ispod pazuha i na ledjima te imam osjećaj kada se dirnem ispod lijeve dojdke kao da su mi žlijezde sve natekle, tj malo povećane. Inače, imam 19godina i od 10mj prošle godine pijem Belara kontr. tablete, i od kako sam ih krenula piti (zbog pov. kol. testosterona) stalno su me grudi boljele, kao i pred menstrualni ciklus, ali ovo sada je bilo drugačije. Jako sam uplašena i htjela bih otići na pregled, ali jel mi možete Vi prvo reći da li je dovoljno napraviti samo UZV dojki?ili? Da li se trebam puno brinuti? Hvala puno unaprijed

Katarina Antunac, dr. med.

24.04.2016. 17:45

Poštovana,
najvjerojatnije nije ništa ozbiljno ali svakako se javite liječniku radi pregleda i UZV-a