Home / Forum / Bolesti i stanja / Rak dojke / Molim Vaše mišljenje

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 958

Broj poruka: 3921

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Zagreb, Vinogradska 29

Molim Vaše mišljenje

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dunja75

08.09.2006. 10:00

Poštovani,

imam 30 godina i početkom ove godine mi je otkriven rak dojke.
Dg: Npl mammae lat sin T2NOM GII
23.1.2006.: Op: Quadranctectomia lat sin evacuatio axillae
PHD: CDI
Er: 90 Pr: 180
Her 2 neu: +
Iz priloženog PHD nalaza se vidi da je tm proces promjera 2,3 cm histološki umjereno diferencirani duktalno invazivni sa intraduktalnim komedokomponentama.
U aksili je pregledano 18 l.č. od kojih niti jedan nije zauzet tm tkivom.
Nalazi Ca 15-3: 9,5, scintigrafija skeleta uredna, UZV abdomena: b.o.

Prošla sam liječenje po protokolu FEC u 6 ciklusa: 5 Fu 750 mg, Epirubycin 130 mg, Endoxan 800 mg.
Nakon toga ambulantno mi je provedena RT na preostalim parenhim lijeve dojke linearnim akceleratorom do ukupne TD od 50 Gy, nakon čega sam primila Boost dozu na ležište tm procesa od 12 Gy u 6 frakcija.

Nakon svega što sam gore navela, moja doktorica mi je savjetovala obzirom na visoku hormonsku ovisnost tumora odstranjenje jajnika, te nakon toga uzimanje Nolvadex tableta.
Operaciju bih trebala imati ovaj mjesec.

Interesira me Vaše mišljenje o mojim nalazima, Dg, zatim o provedenom liječenju i na kraju o kastraciji?

Poštovanje i puno pozdrava iz Osijeka.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.09.2006. 21:30

Kod vas se radi o raku dojke srednjeg rizika(loši su pokazatelji: dob mlađa od 35 godina, tumor većo od 1 cm i gr. II). Obzirom da se radi o hormnoosjetljivom tumoru uz već provedenu kemoterapiju svakako se preporuča provesti i adjuvantno hormonalno liječenje. Obzirom da ste već primili kemoterapiju po mom mišljenju dovoljkno je da uzimate Nolvadex(tamoksifen) 5 godina. Uz provedenu kemoterapiju i uzimanje Nolvadex-a 5 godina imate 85%-90% izgleda da preživite 10 godina što je praktično jednako izliječenju. Odstranjenje jajnika ne bi bitno povećalo izglede.

Leonarda

23.09.2006. 19:00

Oprostite što ulijećem u temu, ali imam pitanje za dunju75. Kako ste preživjeli kemo terapije? Ja sam dobila prvi ciklus prije 4 dana i toliko mi je mučno da se osjećam kao sjena. Još moram dobiti 5 ciklusa i bojim se da to neću uspjeti izdržati. Bilo kakav savjet je dobrodošao, samo da izdržim.

dunja75

25.09.2006. 09:45

Dr Tomek hvala na odgovoru.
Međutim, ovo s jajnicima mi nije baš najjasnije. Naime, ukoliko ih ne izvadim, koji su onda načini za prekid menstruacije koji je uvjet za uzimanje Novaldexa? I da li to znači da ja vadim jajnike samo zbog uzimanja tog lijeka?
Možete li mi objasniti i što znači taj jedan + kod Her2?
Hvala još jednom.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

27.09.2006. 22:45

Budući ste već primili kemoterapiju nema potrebe za vađenjem jajnika. Dovoljno je uzimati Nolvadex 5 godina.
HER2 + znači da u vašem tumoru ne postoji hiperekspresija HER2 proteina, odnosno da ste imali HER2-negativan tumor. Ekspresija HER2 proteina se izražava intenzitetom bojenja HER2 proteina na površini stanica imunohistokemijskom metodom. Samo su tumori s najvećim intenzitetom bojenja koje se označava s 3 križa (HER2 +++) sigurno HER2-pozitivni. HER2-negativni tumori imaju znatno povoljniju prognozu od HER2-pozitivnih tumora.