Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


molim za savjet i objasnjenje


Autor Poruka

kimberli

05.04.2014. 11:10

Postovanje doktorice po treci put...Javljam vam se sa molbom da mi pojasnite zasto su mojoj mami propisali,,e ovako cu napisatijer tako pise,,,HEMOTERAPIJA VI,,RADIOTERAPIJA te HORMONSKA TERAPIJA po potrebi,,jer hormonski receptori jos nisu stigli kao ni nalaz HER2/neu,,tako da o tome jos nista ne znamo,,ali kao to sad nije ni bitno,,jer moja mama moze poceti sa terapijama i prva joj je zakazana za tri dana,,tako da sam ja zajedno sa mamom u velkoj strepnji,,strahu,,jer ne znam kako ce to podnijeti,,strah me da to samo nece pogorsati situaciju,jer se moja mama hvala Bogu izvrsno osjeca i izgleda,,samo sto je odstaranila taj tumorcic od 14mm,,pT1,NO,MO,RO,gradus I,,i radi se o carcinoma ductale invasium mammae lateris sinistri,,limfni cvorovi su cisti,,kao i koza,,kao i svi ostali uzorci tkiva koji su uzeti,,svi su ispitani i svi su cisti..Sad me zanima jel bilo potrebe za hemoterapijom,,zasto joj je ukljucena,,i jel znaci da ce morat primat 6 terapija,,a jel moglo mozda manje,,bar dvije,,zasto vise.Da li ce mojoj mami ukljucivat agresivniju terapiju ili blazu,,jer koliko sam skontala,,a to ste mi i vi napisali,,da se ne radi o opasnom brzorastucem tumoru,,kao i onom koji se prosirio.Zanima me da li su sve hemoterapije iste,,da li je svaka hemoterapija sistemska ,,i da li od svake opada kosa,,i mene je stvarno strah da te terapije samo nece nastetiti mojoj mami,,s obzirom da moja mama izgleda bolje od mene,,mislim zena nikakvih problema nema hvala Bogu,,i sad m e strah da joj od tih terapija nece imunitet opasti..Jednostavno me zanima iz kog razloga su joj propisali hemoterapiju??Molim vas doktorice da mi odgovorite,,jer od njih nisam uspjela dobiti odgovor....jos kad bi bio prije nego mama primi prvu terapiju,,bila bih vam jako zahvalna......

Katarina Antunac, dr. med.

17.04.2014. 11:30

Postovana,
kod donošenja odluke o nastavku liječenja osim karakteristika tumora, iznimno je važno i opće stanje bolesnika te druge bolesti od kojih eventualno boluje. Odluka o liječenju se može donijeti isključivo nakon pregleda bolesnika a liječnik koji ju je propisao, za razliku od mene, je pregledao bolesnicu i zna zašto se odlučio za određenu terapiju. Bilo bi najbolje da sve nedoumice raspravite s njim.
Ovisno o kombinaciji citostatika za koju se odluči, adjuvantna kemoterapija raka dojke traje 6 ili 8 ciklusa. 2 svakako nisu dovoljna. Svaka kemoterapija koja se primjenjuje u adjuvantnom liječenju raka dojke je sistemska. Od nekih citostatika opada kosa, od nekih ne. Također svaka kemoterapija ima i svoje nuspojave koje se kod nekih bolesnika jave a kod nekih ne. Citostatici se različito podnose. Ponavljam, kod donošenja odluke o nastavku liječenja iznimno je važan pregled bolesnika a onda liječnik po uvidu u sve parametre kako tumora tako i bolesnice donosi odluku o nastavku liječenja.