Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mr dojki


Autor Poruka

RiAna82

12.01.2018. 23:40

Prije svega lijep pozdrav. Molim vas da mi protumacite nalaz mr dojki.

Ucinjen je UTZ dojki te ultrazvucno vodjena sirokoiglena biopsija lezije desne dojke (PHD nalaz u izradi).

Ekspanzivna tvorba gornjih kvadranata desne dojke (dominantno I. kvadrant) koja se prati od pektoralnog misica do potkozja, mjeri 56×43×51mm, pokazuje tip III.dinamicke postkontrastne krivulje. Umnozeni limfni cvorovi u desnoj aksili od kojih su pojedini okrugle forme, ne moze se iskljuciti sekundarna infiltracija.
Desno visi signal u STIR mjernoj slici medijalnog okrajka klavikule na arealu velicine oko 18×25mm, ne moze se iskljuciti patoloski proces.
U lijevoj dojci u III. kvadrantu areal povisenog signala duktalnog rasporeda velicine 28×11mm.
BI-RADS 5
Preporuka:
Uciniti second look ultrazvuk lijeve dojke (III. kvadrant)
Uciniti scintigrafiju skeleta.

Puna straha, a ujedno i nade unaprijed vam se zahvaljujem.

Katarina Antunac, dr. med.

18.01.2018. 10:20

Poštovana,
nažalost, ovaj nalaz MR-a upućuje na zloćudnu promjenu dojke ali potrebno je ipak pričekati nalaz biopsije kako bi se potvrdilo da li je promjena zloćudna ili ne

Ziko

20.01.2020. 14:15

Poštovana,

molim Vas tumačenje nalaza MR dojki.

"Stanje nakon segmentektomije desne dojke sa disekcijom aksile učinjenom u 7/18, kao i nakon core biopsije lijeve dojke -mikrokalcifikati sa urednim žljezdanim parenhimom dojke. Učini se MR dojki standardnim tehnikama snimanja, nativno i postkontrastno, te suptrakcijskim tehnikama i MIP rekonstrukcijama koji prikaže stanje nakon segmentektomije desne dojke.

Vidljivo još uvijek paramagnetsko kontrastno sredstvo koje otežava analizu u retromamilarnom dijelu desne dojke. Primjerene post op. promjene desno.

U području lijeve dojke vidljiv manji areal masne nekroze-stanje nakon vakumske biopsije smješteno u području granice lat. kvadranata, promjera 6 mm.

Na suptrakcijskim snimkama unutar lijeve dojke vidljivo nekoliko nespecifičnih fokusa. Otežana analiza retromamilarnog područja desno.

Tvorbi susp. za npl. proces unutar obje dojke se ne vizualizira. Unutar obje aksile bez pat. formiranih limfnih čvorova.
BI RADS 2

Preporučaju se redovne UZV kontrole."

Kakvo je to paramagnetsko kontrastno sredstvo koje se još vidi? Da li je to još od operacije?
Trebam li se zabrinuti za nespecifične fokuse u lijevoj dojci? Što bi to predstavljalo?

Znam da je BI RADS 2 uredan nalaz, no da li se zbog ičega ovdje napisano trebam zabrinuti?

Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

01.02.2020. 18:25

Poštovana,
baš kako ste i mislili, paramagnetsko kontrastno sredstvo je zaostalo nakon operacije. To je kontrast kojeg ste dobili iza mamile kako bi se odredio limfni čvor stražar. Možda ga još i sami vidite pod kožom oko bradavice kao tamno ili plavkasto područje. Zna zaostati godinama po operaciji i otežava očitanje MR-a.
Zbilja ne znam što bi bili nespecifični fokusi u lijevoj dojci.
Mislim da se zasad ne trebate brinuti, nastavite s kontrolama.