Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Multicentrični tumori dojke


Autor Poruka

1968

09.05.2017. 19:00

Poštovana,
Imam 49 godina, do sada nisam bolovala, 3 poroda, menstruacije uredne, kontrole uzv bile redovne svake godine. U 2. mj. na uzv i punkciji otkriven ca lijeve dojke, operacija bila 30.03.2017.
Molim Vaše stručno mišljenje o daljnjem liječenju i prognozama. Stoga šaljem opis nalaza biopsije:
1.
Uzorak: lijeva dojka s aksilom
Veličina uzorka: dojka 18x15x4 cm; na površini koža s mamilom 18x12 cm; aksila 10x7x2 cm
Orjentacija: na granici gornjih kvadranata
Markiranje tumora: ne
Fokalnost: dva tumora, na 1 cm međusobno udaljenost
Veličina tumora: 3,5x3x2 cm i 2x2x2 cm
Makroskopska udaljenost tumora od ruba: na 0,5 cm od stražnjeg ruba resekcije
Histološki gradus: oba tumora građena od vezivne strome s nakupinam i tračcima atipičnih epitelnih kubičnih stanica, nađe se 5 mitoza/10HPF
Gradus jezgre: II
Limfovaskularna invazija: nije nađena
Imunohistokemijska analiza se učini na većem tumoru:
ER: 90%
PR 50%
HER-2: 1+ (neg.)
Proliferacijski indeks Ki-67: 23 %
Ostale promjene mamila histološki uredna, u preostalom parenhimu nalaze se žarišta adenoze, apokrine metaplazije icilindrična promjena epitela
Aksila: izolirano 13 limfnih čvorova promjera 0,5-2,5 cm; histološki su opisani čvorovi građeni od zrelog limfatičnog tkiva sa sinus histiocitozom a dijelom su i masno promijenjeni.u opisanim limfnim čvorovima tumora se ne nalazi.
2.
Uzorak: desna dojka
Veličina uzorka: 18x15x5 cm, na površini koža s mamilom 18x12 cm
Makroskopski opis: U primljenom i pregledanom materijalu ne nađe se znakova maligniteta.
Napominjem da uzv abdomena uredan, rtg pluća uredan, kks uredna.
S obzirom na gore navedeno, molim Vaše mišljenje o daljnjem tijeku liješenja.
Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

14.05.2017. 11:15

Poštovana,
kod Vas se radi o tumoru lijeve dojke koji se nije proširio na limfne čvorove pazuha te je u potpunosti odstranjen, dakle bolesti više nema. Sad je potrebno provesti dodatno liječenje kao bi se smanjio rizik da se tumor vrati. Kod Vas je to svakako hormonska terapija s obzirom da se radi o Her2 pozitivnom tumoru a onkolog će se vjerojatno ali tek nakon uvida u Vaše opće stanje te druge bolesti od kojih eventualno bolujete, odlučiti i za kemoterapiju.

Dragana7474

21.02.2020. 13:05

Postovanje! Dana 29.05.2019.radjen 1FNAB dilatirani duktus desno retroareolarno 2 CNB nodus DLK desne dojke velicine oko 15 mm 3 cilondra tkiva.Nalaz FIBROCYSTIC MAMMARI CHANGES(prosta fibrocisticna promjena i EPITELNA HYPERPLAZIJA-USUAL TYPE)CLEROSING ADENOSIS.Preporucuje se ekstirpacija promjene.17.10.2019 uradim operaciju..Vrsta materijala br1.segment Dlk desne dojke sa zicom markiranom promjenom,sav medijalno i dva sava lateralno.BR2.RA konus desne dojke,sav prema areoli,br3..retrimamilarno tkivo,sav prema mamili...PH nalaz glasi 1/3 u histoloski analiziranom materijalu nalaze se isjecci parenhina dojke u kojima se nalaze promjene koje morfoloski odgovaraju duktalnom in situ carcinomu dojke po tipu komedo nekroze ,papilarnoj varijanti,te kribriformnom tipu,nuklearnog gradusa 3..Broj dva(da skratim)dg.FIBROCYSTIC MAMMARU CHANGES DUCTECTAZIJE. DG 1/3 Carcinoma ductale in situ glandulae mammae,Nuklearnog gradusa3,pTIS,rubovi resekcije bili su cisti..21.01.2020 uradjena subkutana mastektomija,odstranjeno i nesto koze sa bradavicom i stavljen implantat.Ph nalaz..(da skratim)ZAKLJUCAK DG.inflammatio chronica granulomatosa propter corporis alieni.Cystes aporcines glanulae mammae.i koza i bradavica odgovara slici dg.cystes aporcines glanduae mammae..Fibrocystic mammari changes ductetazie..Sad idem na konzilijum 28.02.
Moje pitanje da li je uopste trebala ovako radikalna metoda?Hirurg kaze da je sa obzirom na multicentricnost to najsigurnija metoda.Ali sad kad vidim da mi je nalaz uredan pitam se pitam.?I da li je ovo kraj lijecenja?Ako mi predloze na konzilijumu tamoksifen (nesto sam nacula)nisam sretna da ga uzimam.Imam 45 godina i uredne menstrualne cikluse..Hvala lijepo unaprijed.

Dragana7474

22.02.2020. 10:10

I jos da napisem da su pri prvoj operaciji estrogenski receptor visoko potitivan 3/5 Ts-8.
Progesteronski receptor visoko pozitivan 3/5 Ts-8.
SMA jasna vizuelizacija u mioepitelnim celijama..Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

28.02.2020. 11:50

Poštovana,
kod Vas se radilo o DCIS-u, tumoru koji se ne širi okolo po tijelu, dakle ne metastazira, ali ima sklonost vraćanja u dojku te, kad se vrati, može biti invazivan, dakle imati mogućnost metastaziranja.
Baš kao što je kirurg i rekao, dojka je odstranjena radi multicentričnosti tumora. U slučaju da je dojka ostala, bilo bi potrebno provesti preventivno zračenje. Ovako ne trebate na zračenje a ako ste zadovoljni kozmetskim učinkom operacije, izvrsno.
Kako je tumor hormonski pozitivan, načelna preporuka je započeti s hormonskom terapijom, u Vašem slučaju ti bi bio tamoksifen (Nolvadex), između ostalog, i radi zaštite druge dojke. U slučaju da Vam bude ordiniran, savjetujem Vam da ga započnete uzimati pa vidite kako ga podnosite. Onkolog, koji ima uvid u svu medicinsku dokumentaciju, i koji će Vas pregledati će svakako s Vama porazgovarati o očekivanoj dobrobiti terapije te o eventualnim nuspojavama.

Dragana7474

28.02.2020. 20:05

Hvala puno na odgovoru.Bas kao sto ste i napisali juce mi je na konzilijumu u Banja Luci preporucen tamoxifen 10mg.na svaki drugi dan.Rekonstrukcijom i nisam bas zadovoljna jer mi je ugradjen implantat 450 ml.mnogo manji u odnosu na drugu dojku.Prije zahvata i nisam razmisljala o tome.Asimetrija je ocigledna.Ali sva steta u tome.Vremenom cu to rijesavati.

Dragana7474

26.07.2020. 11:20

Dobar dan.Pijem tamoxifen vec dva mjeseca svaki drugi dan 10mg.Nuspojave su umor,bezvoljnost,depresija,mravinjane u nogama,oskudna menstruacija,kao plice disanje osjetim.Citala sam da on 52%smanjuje povratak bolesti.Za dva mjeseca imam kontrolu ali mislim da cu se i prije toga obratiti svojoj doktorici.U decembru cu imati 46 godina.Sta vi mislite o ovom?Iznad u postovima sam objasnila svoje stanje.

Katarina Antunac, dr. med.

11.08.2020. 14:35

Poštovana,
svakako se i ranije obratite svojoj liječnici, naročito radi ovog plićeg disanja.
Potrebno je pažljivo odvagnuti koristi i rizike terapije tamoksifenom.