Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nalaz


Autor Poruka

Andreja.mostar

28.02.2017. 15:45

Poštovani

Molim Vas za odgovor… Moja majka 52 godine je prije nepunih mjesec dana napipala izraslinu na lijevoj dojci te je ista kirurškim zahvatom i odstranjena. Sada smo nakon određenog čekanja dobili nalaz sa patologije u kojem nam stoji (u cijelosti prepisujem nalaz)

Klinička dijagnoza: D24 dobroćudna novotvorevina dojke

Materijal: tumor dojke sa tkivom dojke / Tm.mammae I.sin/ex tempore

Patološko-anatomska dijagnoza: Carcinoma suctale invasivum mammae (gradus II) EE indeks 7

Nalaz:

Na intraoperativnu i trajnu patohistološku analizu primljen je nepravilni tkivni uzorak veličine 4x4,3x2,5 cm gdje se na prerezu nalazi relativno dobro ograničen tumor 2x1,6x1,5 cm na prerezu sivkast i žilav, koji dopire 1 mm do ruba.

Patohistološki, tumorsko tkivo je građeno od obilnije vezivne strome u kojoj su uložene veće nakupine i tračci srednje diferenciranih atipičnih epitelnih stanica koje tek mjestimice tvore kribriformne i žljezdane tvorbe. Vidi se umjeren broj mitoza. Opisano tumorsko tkivo ne dopire do rubova uzorka (udaljenost 1 mm). Preostali uzorci su tri komadića žućkastog tkiva duljeg promjera od 1cm do 2,5 cm, a koji patohistološki odgovaraju zrelom masnom tkivu, bez vidljive infitracije tumorskim tkivom.

Imunohistokemijska analiza: estrogenski receptori 40% pozitivni, progesteronski receptori 20% pozitivni. HER2 receptori su negativni. Proliferativna aktivnost mjerena izražajem Ki 67 iznosi oko 10%.

Molim Vaše mišljenje kakav nam je daljnji postupak i što moramo napraviti za daljnji tretman i oporavak? Recite mi molim vas više o ovoj vrsti karcinoma dojke i koliko je 10 godišnja stopa preživljavanja. Također napomena da smo napravili rengen pluća te svi ostali nalazi su uredni. Unaprijed Vam hvala na odgovoru. Pozdrav!

Katarina Antunac, dr. med.

02.03.2017. 10:55

Poštovana,
radi se o hormonski pozitivnom Her2 negativnom tumoru a u daljnjem postupku bi svakako trebalo odrediti status pazuha, da li se tumor proširio u pazuh. To iz navedenog ne mogu reći, možda kirurg zna nešto više pa ga morate pitati. Daljnji postupak i prognoza ovisi o postojanju/nepostojanju bolesti u limfnim čvorovima pazuha.

Andreja.mostar

02.03.2017. 11:55

Zahvaljujem na odgovoru.
Pazuh nije zahvaćen.
Što nam savjerujete, dali da se ide na skidanje cijele dojke ili neku drugu vrstu tretmana ili terapije?
Što predstavlja činjenica da je riječ o hormonski pozitivnom tumoru?

Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

09.03.2017. 10:25

Poštovana,
ne znam temeljem čega je zaključeno da pazuh nije zahvaćen, nadam se da postoji patohistološki nalaz disekcije (operacije) pazuha ili nalaz biopsije sentinel limfnog čvora. Ukoliko nije napravljeno ništa od navedenog, ne možemo reći da li je pazuh zahvaćen ili ne a o tomu svakako ovisi prognoza i daljnje liječenje.
Činjenica da je riječ o hormonski pozitivnom tumoru znači da tumor odgovara na hormonsku terapiju te će ista u nekoj fazi liječenja sigurno biti ordinirana.