Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nalaz MR dojki


Autor Poruka

dasev

21.05.2016. 11:45

Poštovani,
Imam 46 godina. Obavila sam MR pregled dojki te Vas molim pojašnjenje MR nalaza. Citiram:
"Dojke su involutivnog tipa sa centralno unutar obje dojke vidljivim reduciranim fibroglandularnim parenhimom. U bazalnom dijelu desne dojke, na granici vanjskih kvadranata, prikazuje se ovalna, oštro ocrtana tvorba vel. 2,4x1,7 cm, umjerenog signala u T1 mjernim snimkama, niskog intenziteta signala u T2 mjernim snimkama, postkontrastno se ne imbibira, dif. dg. može odgovarati fibrolipomu.
Unutar desne dojke prikazuje se nekoliko cisti, najveća centralno u bazalnom dijelu promjera 0,8 cm. Unutar lijeve dojke prikazuje se nekoliko cisti promjera do 0,6 cm.
Unutar obje dojke ne nalazi se znakova žarišne i segmentalne postkontrastne imbibicije u smislu lezija npl. etiologije.
Unutar obje aksile prikazuje se nekoliko limfnih čvorova, većinom u granicama normale.
Preporuča se učiniti kontrolni UZV pregled dojki za 6 mj."
Napominjem da sam.u 02. mjesecu radila.citopunkciju desne dojke, a kojeg citiram: "U razmazu punktata nalaze se krpičasti bazofilni materijal, celularne nakupine stanica masnog tkiva, eritrociti." Nakon navedene punkcije upućena sam na.MR dojki.
Molim Vas pojašnjenje navedenog nalaza MR dojki kako bih znala.o čemu se radi.
Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

21.05.2016. 18:45

Poštovana,
pretpostavljam da je rađena punkcija ove opisane tvorbe s vanjske strane desne dojke? Prema MR-u radi se o dobroćudnoj promjeni, o nakupini masnog i vezivnog tkiva. Nalaz MR-a nigdje ne upućuje na bilo kakvu zloćudnu promjenu.
Svakako nastavite s redovnim kontrolama, sukladno dogovoru sa svojim liječnikom a u slučaju da primijetite bilo kakve promjene, javite se liječniku odmah.

dasev

22.05.2016. 15:00

Poštovana,
Hvala Vam na brzom odgovoru. Pretpostavljam da je rađena punkcija navedene tvorbe, jer u citološkom nalazu za uzorak punkcije piše, citiram:
"Citopunkcija uz asistenciju UZV konglomerata hipoehogenih zona (2 cm), na granici LK desne dojke."

Katarina Antunac, dr. med.

28.05.2016. 11:45

Poštovana,
tako je, punktirana je baš ta tvorba sa strane desne dojke

mare0407

30.08.2016. 15:25

poštovani,
krajem svibnja ove godine bila sam na sistematkom pregledu i ultrazvuk dojki je pokazao puno cisti i kalcifikata te sam upućena na MR. isti sam obavila prošli tjedan te vas molim tumačenje nalaza MR dojki:
učini se nativni transverzalni presjeci kroz dojke T1 SE, T2 DIXON, DWI, te postkontrastni dinamički T1 DIXON sa supstrakcijskim rekonstrukcijama:
dojke su žlijezdanog tipa s vrlo izraženom pozadinskom postkontrastnom opacifikacijom.
u donjem medijalnom kvadrantu lijeve dojke vidljiva ovalna oštro ograničena tvorba promjera 6 mm hipointenzivna na T1 mjerenoj slici s izraženom postkontrastnom opacifikacijom kinetičkom krivuljom tipa 2 - vjerojatni intramamarni limfni čvor, ali se ne može isključiti niti tvorba druge etiologije.
na prijelazu medijalnih kvadranata desne dojke unutar parenhima vidljiva još 1 ovakva tvorba promjera 9 mm koja se postkontrastno sporije opacifira, no dinamikom koja pokazuje brzo ispiranje (kinetička krivulja 3).
preporuča se opetovani ultrazvučni pregled radi vizualizacije ove tvorbe i eventualne invazivne dijagnostike.
vidljivo nekoliko cističnih promjena u desnoj dojci promjera do 7 mm.
pectoralis urednog nalaza.
zaključak: BI-RADS 0
preporuča se učiniti opetovani ciljani ultrazvuk obje dojke (medijalnih kvadranata) kako bi se ultrazvučno identificirala opisana tvorba te eventualno učinila invazivna dijagnostika. ukoliko ultrazvučno tvorba nije vidljiva molim učiniti kratkoročnu kontrolu u ožujku 2017. uz predočenje prethodnih snimki nalaza.
unaprijed hvala

Katarina Antunac, dr. med.

06.09.2016. 12:40

Poštovana,
pretraga MR-om je pokazala određene promjene za koje se nije sa sigurnošću moglo reći kakve su prirode te je preporučen UZV kao komplementarna metoda te punkcija eventualnih sumnjivih promjena. To nužno ne znači da su promjene maligne, samo treba učiniti UZV da se vidi o čemu je točno riječ