Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nalaz UZV/citoloski ?


Autor Poruka

anja17

14.12.2007. 01:00

Molim Vas za savjet:
prosli tjedan bila sam na sistematskom i izmedju ostalog na uzv dojke gdje su mi pronasli "tvorbu" u desnoj dojci, nakon cega je odmah slijedila punkcija. Dobila sam slijedece nalaze:
UZV
Udesnoj dojci uz areolarni rub na 2 sata pratljiv hipoehogeni lokus bez dorzalnog pojacanja promjera 3.6mm, a ispod njega hipoehogenij, vjerojatno cisticni otocic koji mjeri 8 x 4.5 mm. Aksilarne regije uredne.

CITOLOSKI NALAZ
1. u razmazu punktata na 1-2 sata desne dojke nadjena je po koja stanica zljezdanog epitela bez atipije, eritrociti, skvame.
citolosko misljenje: tkivo dojke
2. u razmazu punkatata periferije desne dojke nadjeno je nesto masnih stanica, kapljice masti, eritrociti, skvame.
citolosko misljenje: mastopathia
kontrola za 3 mj.

Samo da jos napomenem da imam 33 god., da dojim vec 1.5 god. (trenutno jos samo jedan vecernji podoj) i da mi u obitelji nitko nije obolio od raka dojke.

Zanima me Vase misljenje o nalazu i zapravo, s obzirom da je nalaz punktata 1. tvorbe koja je bila "sumnjiva"-"tkivo dojke", da li bi trebala ponoviti punkciju i da li postoji vjerojatnost da uzorak nije precizno uzet. Naime, nekako mi je taj nalaz zazvucao kao da nije tocno pogodjena ta kvrzica nego okolno tkivo i da ga treba ponoviti za 3 mj. Mozda je to samo moja kriva interpretacija iz straha, al htjela bih biti sigurna.

Puno hvala na odgovoru!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.12.2007. 23:05

Citološki nalaz nikada nije pouzdan. Jedino sigurno i definitivno mišljenje o bilo kojoj tvorbi, bilo gdje u tijelu, moguće je dati jedino na temelju patohistološkog nalaza. Za to je potrebna biopsija, to jest kiruški zahvat uzimanja uzorka sumnjivog tkiva.