Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Obiteljska anamneza


Autor Poruka

atana0

09.07.2016. 02:30

Postovana,
Molim vas za mišljenje, u obitelji mi je umrla majka u 50-toj godini i baka u 63-coj godini od raka dojke. Ja imam 29 godina i jako me muči da li ću i ja oboliti od raka dojke. Bojim se da ne bude još agresivniji oblik i da se ne pojavi jos ranije nego mami. Molim vas šta da radim, da li da preventivno idem na mastektomiju? Da li da idem sada i na MR dojki? Na ultrazvuk idem jednom godisnje. Medjutim nisam bila 2 godine na ultrazvuku jer sam bila trudna i sad još dojim pa mi je ginekologica rekli da dodjem na ultrazvuk dok prestanem dojiti. Molim vas za mišljenje što zapravo znači mastektomija i da li bi time sprijecila pojavu raka dojke? Jer mama se je kontrolirala pa joj nisu ništa našli dok nije sama opipala kvrzicu. Koje su sve preventive?
Zahvaljujem unaprijed!

Katarina Antunac, dr. med.

09.07.2016. 17:05

Poštovana,
za sada nikako nema potrebe za mastektomijom. Javite se kirurgu koji se bavi bolestima dojke te s njim dogovorite plan preventivnih pregleda: palpacija, UZV, MR te genetske testove kako bi se utvrdilo jeste li nosilac gena koji povećavaju rizik nastanka raka dojke. To što su majka i baka imale rak dojke svakako povećava rizik obolijevanja ali zapravo ne mora značiti ništa, kad provedete genetsko testiranje tek će se onda znati više pa će se moći donijeti plan daljnjeg postupanja.