Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Otečena dojka nakon operacije i zračenja


Autor Poruka

MĐ31102017

04.08.2018. 22:10

Poštovana,
molila bih vas savjet.31.10.3017 mi je napravljena operacija tumora dojke(poštedna) odstranjeni su i limfni čvitovi koji nisu bili zahvaćeni tumorom.Koristim Nolvadex 2×1 od 12.mjesca 2017 i isto tako svaka četri tjedna idem na aplikacije Reseliga 3,6mg.Prošla sam terapiju zračenja 25frakcija +5 ciljanih.Zračenje je završilo 29.03.2018.Sve sam relativno dobro podnjela.21.05.2018 sam napravila ultrazvuk sve u redu malo nakupljene tekućine u operiranom djelu dojke.Da bih za tjedan dana primetila da mi je dojka svakim danom sve veća u odnosu na drugu.Onkologica je rekla da je to mozda i posledica zračenja.Napravila mi je i ona ultrazvuk 29.6.i isto tako utvrdila nakupljanje tekućine.Zabrinuta dam jer se to još uvek nikako ne smanjuje čak ima dana kada mi se čini da se malo i poveća a tada imam bol slicnu kao kod bolnih dojki za vrijeme mjesečnice.Radila sam i markere i oni su u granicama normale ali svejedno nemogu biti mirna.Molila bih vas za savjet šta napraviti ,bojim se da se iza svega toga ne skrije nešto,i recite mi vase mišljenje šta je ta tekućina,zašto se stvara i da li će se ikako povući jer iskreno i estetski je problem jer je baš vidljivo ta dojka veća od druge.Unaprijed zahvalna.

Katarina Antunac, dr. med.

06.08.2018. 10:10

Poštovana,
oteklina dojke se može javiti kao posljedica i operacije i provedenog zračenja radi otežanog otjecanja tekućine. Češće se javlja kod većih dojki i prolazi s vremenom iako može zaostati zadebljana koža. Dobro je, kad god je to moguće, leći i podići dojku kako bi se olakšao protok tekućine. Također treba provoditi redovnu fizikalnu terapiju, kako su Vam pokazali nakon operacije.
Naravno, prije nego što se oteklina dojke proglasi samo nuspojavom liječenja, potrebno je otkloniti druge uzroke što je kod Vas i napravljeno. Ukoliko bi dojka postala otečena, crvena i bolna odmah se javite liječniku.

MĐ31102017

07.08.2018. 18:10

Poštovana
doktorice najlepše vam hvala na vašem brzom odgovoru.
Molila bih vas da mi odgovotite još na jedno pitanje da li bi bilo pametno u mom slučaju napraviti PET/CT tu pretragu nisam nikako radila pa me zanima vaše mišljenje u vezi toga.

Katarina Antunac, dr. med.

15.08.2018. 10:20

Poštovana,
imajući u vidu podatke koje ste mi dali, mislim da sad nema potrebe za PET CT-om ali svakako porazgovarajte o pretrazi sa svojim onkologom. On zna mnogo više o Vama i Vašoj bolesti te postoji mogućnost da zatraži PET CT.

MĐ31102017

28.08.2018. 23:10

Poštovana,
hvala vam najljepša na dosadašnjim odgovorima.Imam novu dilemu a ujedno i pitanje za vas.Prije nekih desetak dana me je počela boleti(zatezati)krvna zila(u predelu gde se vadi krv)na ruci gde su mi odstranjeni limfni čvorovi pri operaciji dojke. Obicno je to bilo pri istezanju ruke prilikom nekog pokreta,napominjem da nakon operacije iz te ruke misam vadila krv.Međutim prekjuče me je počelo boleti(žigati) mjesto na operiranoj dojci gde je odstranjen tumor to se desi nekoliko puta u danu a bol je onako baš nelagodna tako da sam sad jako zabrinuta i voljela bih ako mi možete reći šta bi to moglo biti(dojka mi je otečena već neka tri mjeseca a uz je pokazao nakupljanje tekućine na operiranom području).Molila bih vas za hitan savjet što napraviti i kome se javiti da li bi možda trebala otići do svog kirurga koji je napravio operaciju ili napraviti neku pretragu.Kontrola kod onkologa je 22.09 a magnetna 19.09.

Katarina Antunac, dr. med.

30.08.2018. 11:25

Poštovana,
bol u koja se javlja u operiranoj i zračenoj dojci izuzetno rijetko je povezana s tumorom ali Vi čim prije otiđite liječniku na pregled da se ustanovi o čemu se radi.