Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Patohistoloski nalaz Carcinoma ductuale invasivum


Autor Poruka

daduka

08.06.2009. 18:20

Cijenjeni doktore Tomek,
obracam Vam se opet u vezi savjeta i misljenja o bolesti moje majke ( post koji sam postavio sa nazivom Carcinoma exulceratum ... na koji ste Vi dali neke odgovore) . Sada kada imamo gotov patohistoloski nalaz i jos neke nalaze nadam se da cete moci reci nesto vise o ovom stanju te prognozi.
"Patohistoloski izvjestaj" glasi :
Uputna klinicka dijagnoza: Ca exulceratum et gangrenosum mammae dex Metastasis cutis
Thenike : HE
Patohistoloska dijagnoza : Carcinoma ductuale invasivum mammae lateris dextri G1, pT4, ER je 6/8, PgR je 8/8, HeR2 je 0
Makroskopski nalaz : Elipsasti isjecak koze promjera 14x7x10 mm u kome se nalazi bjelicasto zadebljanje
Opis:
Mikroskopski u uzorku na povrsini se nalazi stanjeni atroficni epidermis, a u retikularnom dermisu i subkutisu infiltrativan tumor koga grade tubularne formacije umjereno pleomorfinih stanica, okruglastih do ovalnih jezgara, cipkastog hromatina, fokalno prominentnih nukleolusa. Stanice grade najvecim dijelom tubularne formacije a manjim dijelom su smjestene u vidu sitnih nakupina i tracaka u denznoj, vezivnoj strani. U infiltrativnom rubu rasta zamjetna fibroza i vrlo diskretan limfocitan. S obzirom na morfologiju nalaz odgovara niskogradnom distalnom karcinomu bez infiltracije krvnih i limfnih zila cutisa. U jednom vidnom polju vidi se i perineuralni rast tumora. Imunohistohemijska analiza slijedi naknadno. 98% stanica intenzitetom score 1+pozitivno na ER. Ukupni score za ER je 6/8. PgR je prisutan u 100% stanica intenzitetom score 3+. Ukupan score za PgR je 8/8. HeR2 je 0.

Ostali nalazi: RTG pluca i srca, UZ jetre , abdomena i UZ srca - ne pokazuju znakove diseminacije. Opci laboratorijski nalazi (hematoloski status) su "vecinom unutar referentih vrijednosti", osim povisene sedimentacije krvi (34-66) te leukocita u urinu (18-20) i 2-3 eritrocita...

Sada imamo zakazan termin kod onkologa za par dana, koji je vec letimicno pogledao nalaze i rekao da je slucaj ne zapusten, nego "katastrofalno prezapusten" i da sada "treba moliti Boga da terapija bude imala efekta".

S obzirom na sve gore navedeno, ljubazno molim Vase misljenje o terapiji i prognozi u ovom slucaju. Ima li ikakve sanse da se nekom terapijom (terapijama) ovaj karcinom svede na nivo operabilnog i kakoi uopce stvari mogle ici iz ovakve situacije?

Unaprijed smo zavalni na bilo kakvom odgovoru.


Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.06.2009. 00:05

Kod vaše majke se radi vrlo uznapredovalom tumoru dojke koji je u ovom času inoperabilan. Niste naveli da li su pazušni limfni čvorovi već zahvaćeni tumorom ili ne. Taj podatak bi donekle promijenio prognozu. U ovom trenu je ipak najvažnije da pretrage koje su učinjene nisu pokazale da su prisutne metastaze u udaljene organe. prema tome radi se o kliničkom stadiju IIIB što je vrlo uznapredovali stadij. Prosječno 5-godišnje preživljenje bolesnica s tim stadijem bolesti je 40%-50%. Patohistološki nalaz je pokazao da se radi o niskozloćudnom tumoru koji je visoko hormonoosjetljiv, a HER-2 negativan što je dobro jer takvi tumori se sporije šire u druge dijelove organizma i dobro reagiraju na liječenje. Obzirom da se radi o tumoru koji je visoko hormono osjetljiv najvažnij je hormosnko liječenje. Međutim budući je tumor i vrlo proširen biti će najprije primijenjena kemoterapija. Treba primijeniti kemoterapiju koja sadržava citotoksične lijekove iz skupine antraciklina i taksana. Nakon kemoterapije treba primijeniti hormonoterapiju aromataza inhibitorima. Kod tumora kakav ima vaša majka najučinkovitijim se pokazao letrozol. Onkolog može procjeniti i da je za vašu majku najbolje najprije primijeniti hromonoterapiju što se kod starijih bolesnica pokazalo vrlo učinkovitim. Bilo koji način liječenja bio primijenjen patohistološke karakteristike tumora ukazuju da je dosta velika vjerojatnost da liječenje bude učinkovito i da se tumor smanji na veličinu koja će omogućiti kirurško odstranjenje.

daduka

12.06.2009. 12:25

Postovani doktore Tomek,
Kao prvo zelim da Vam se srdacno zahvalim na odgovorima koji ste do sada dali. Ovog trena smo stigli od onkologa koji je uz sve prije navedeno konstatirao slijedece:
Loakalni nalaz desna dojka u potpunosti zahvacena Tu procesom, egzulcerirana u potpunosti sa znacima gangrene uz primjetan satelitski kozni rasap oko podrucja Tu procesa. Lijeva dojka inspekcijski i palpatorno nalaz uredan. Regije limfne drenaze lijevo uredne...
Obzirom da nema apsolutnih kontraindikacija za primjenu KT molim ordinirati I ciklus PKT po FEC protokolu (neoadjuvantno) - (termin zakazan za srijedu 24.06.09. ).
i to:
Endoxan 1000 mg
Farmorubicin 120 mg
5-FU 1000 mg
uz Dexa II amp, Zofran tbl a 8 mg
Slijedeci ciklus za 21 dan sa svjezim lab. nalazima ( KKS, SE tr, ŠUK, transaminaze, urea, kreatinin).
Kući terapija simptomatska - u slučaju mučnine uzimati Reglan tbl 3x2, uz ev. Ranibos tbl po potrebi; Seldiar u slučaju proljeva i to po 2 capps odmah nakon prve proljevaste stolice, a potom po 1 capps nakon svake sljedeće; U slučaju temp. iznad 38 o C hitno uraditi hitni lab KKS i DKS i kontaktirati institut za onkologiju.

Doktore Tomek, molim Vase misljenje je li ovakva terapija u skladu onoga sto ste vi ranije napisali i da li je odgovarajuca s obzirom na slucaj? Nas onkolog nije pominjao hormonoterapiju, a ja ga o tome ovaj put nisam htio pitati, no svakako cu ga upitati o mogucnosti te terapije sljedeci put, jer koliko vidim, ovdje se zasad radi o cistoj kemoterapiji po FEC protokolu. Molim Vase misljenje i savjet.


Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.06.2009. 23:15

U prvom odgovoru sam vam napisao daće najvjerojatnije prvo biti primijenjena kemoterapija i tako je vaš onkolog i postupio. Kemoterapija koju vam je prepisao sadrži antracikline i to je potpuno odgovarajuća terapija za slučaj kao što je vaša majka. U slučaju da se kemoterapija primienjuje prva shormonoterapijom se započeinje po završetku kemoeterapij i to je vjerojatno razlog zašto vam onkolog u ovom trenutku nije spominjao hormonoterapiju.

daduka

05.10.2010. 23:59

Cijenjeni doktore Tomek,

obracam Vam se ponovno, nakon duze vremena jer imam nekih dvojbi u vezi terapije koje prima moja majka i tijeku njezine bolesti. Naime kao sto se iz nase prijasnje prepiske vidi kod nje se radi o lokalno uznapredovalom raku desne dojke koji sa egzulceracijom. Majka ja prosle godine prosla 6 ciklusa kemoterapije po FEC protokolu te nakon toga i više ciklusa zračenja uz Xeloda-u. Ova terapija se pokazala dosta učinkovitom jer je tumor znatno regredirao. Poslije toga je ( početkom ove godine) nastavljeno s hormonskom terapijom ( s obzirom na visoku hormosnku osjetljivost tumora) tako da ona već nekoliko mjeseci svakodnevno pije Arimidex 1x1 tbl uz suplemente Ca i vit D ( 1200 mg Ca) uz redovite kontrole. U medjuvremenu je po preporuci onkologa uradjen i denzitometrija kosti koja je pokazala granicnu do tesku osteoporozu L1, L2, L3 i L4 kraljesaka te vrata femura. Uradjeni su i CA 15-3 i CEA markeri ( CA 15-3: 34,8 U/ml i CEA : 2,6 ng/ ml). Nakon toga je preporučena i Zometa koju je primila jednom prije 6 mjeseci.
Na pretposljednjem kontrolnom pregledu kod onkologa nalaz je glasio:
Dg. Neo mammae dex exulc. gangrenosum inop. St post chemoth neoadjuv (FEC V), St post chemoirad.

02.09.2010.
lab nalazi: L 7,5 (neu 61,5%), ER 4,38, TR 294, AST 31, ALT 24, K 4,9, Ca 2,49, kreatinin 70
Opce stanje je dobro. Lokoregionalni palpatorni nalaz na prsima: lijeno uredan, desno postignuta maksimalna regresija tumora koji je prakticno potpuno nestao.
Nastaviti Arimidex 1x1 tbl, Doci za mjesecdana radi druge doze Zometa sa lab nalazom
Uraditi UZ jetre i scintigrafiju
( s obzirom da se majka zalila na povremeni bol u lumbalnom dijelu kraljesnice)

Uradjen je UZ jetre koji nije pokazao nikakva rasijanja na jetri niti znacajnije patoloske promjene (osim manjeg konkrementa u zucnoj kesici) medjutim nalaz scintigrafije kosti je glasio:
Uocavaju se multipli fokusi intenzivnog nakupljanja RF u prvom desnom sternoklavikularnom zglobu, L 2, 3 i 5 kraljescim, lijevoj sakroilijakalnoj kosti iznad spine ilijake anterior superior i vratu desnog femura. Fokusi pojacanog nakupljanja RF ali slabijeg intenziteta u odnosu na vec opisane se uoce na prednjim okrajcima treceg i cetvrtog rebra sto eventualno moze biti mekotivne etiologije. Fokus umjereno pojacanog nakupljanja RF se uoci u predjelu velikog trohantera lijevog femura.
Zakljucak: Scintigrafski nalaz je kompaktibilan multiplim kostanim metastazama kao sto je opisano.

S obzirom na nalaz scintigrafije onkolog je predlozio nastavak terapije s Arimidexom te Zometa 4 mg u 15 min inf uz suplemente Ca i vit D ( Ca oko 1500 mg dn). Sljedeci ciklus Zometa je za 4 tjedna sa svjezim Lab nalazima. Takodjer uciniti standardne snimke LS kraljsenice i zdjelice sa kukovima radi eventualne potrebe za palijativno zracenje.

Moja pitanja su: da li je ovakva terapija adekvatna navedenom stanju a narocito me interesira da li je nalaz scintigrafije nesporno ukazuje na postojanje metastaza na kostima ( znamo da kod ovakvih tumora, narocito ovako uznapredovalih cesto se nalaze metastaze na kosti) jer smo prvo mislili da se bol u krizima javlja zbog osteoporoze. Najvise me interesira vase misljenje i prognoza u ovom slucaju, tj koliko ce ove promjene na kostima utjecati na kvalitet zivota moje majke i sta se moze ocekivati ( ona trenutno ne osjeti bol u lumbalnoj kraljesnici pri mirovanju i umjerenom naporu, medjutim kod duzeg stajanja bol se javlja) i kakve su opasnosti od daljeg sirenja metastaza tj da li mogu urgoziti njenu sposobnost kretanja. Takodjer me interesira da li se preporucuje fizicka aktivnost ili neke fizijatrijske vjezbe ili tretman u svrhu umanjenja boli?

tekst poruke je dosta dugacak ali sam naveo sve da bi ste dobili sto bolju sliku stanja moje majke. Zahvalan sam na bilo kakvom odgovoru.
Srdacan pozdrav.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.10.2010. 19:00

Scintigrafija skeleta je vrlo sigurna metodaza otkrivanje koštanih metastaza. Najčešće se nalaz scintigrafije potvrđuje ciljanim rendgenskim snimkama što je vaš onkologi i zatražio. Liječenje Arimidex-om u kombinaciji sa Zometa-om, vitamon-D i kalcijem, je u ovom trenu adekvatno. Budući se sada radi o evidentno diseminiranoj bolest, to jest pojavile su se udaljene metastaze u kostima, bolest je postala neizlječiva. Međutim trajanje bolesti je teško predvidljivo budući je napredovanje metastaza u kostima najčešće vrlo sporo i uz liječenje hormonoterapijom i po potrebi zračenje najbolnijih i statički najkritičnijih lokalizacija, napredovanje se može usporiti i čak i zaustaviti i na nekoliko godina. Kvaliteta života ovisio uspješnosti liječenja.