Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pojašnjenje nalaza


Autor Poruka

sanjakk

22.04.2014. 22:20

Štovani, molim Vas za pojašnjenje ovog nalaza:

Dijagnoza: Neoplasma mammae (benignum)
Citološki nalaz eksprimata obje dojke- srednje obilan, sivkast (u sredini)
U razmazima eksprimata desne i lijeve dojke kanalića u sredini nađene su manje papilarne nakupine stanica duktalnog epitela, pjenušave stanice, kapljice i kristali ekstracelularne masti i skvame.
Mišljenje: Preporuča se ponoviti eksprimat obje dojke kroz dva mjeseca (prisustvo manjeg broja papilarnih nakupina stanica duktalnog epitela

Prije dvije godine operiran mi je fibroadenom PHD br. 7734/12, DG: fibroadenoma, Papilloma intraductale mammae, Mastopathia fibrocystica.

Katarina Antunac, dr. med.

25.04.2014. 13:40

Poštovana,
u iscjetku iz dojke zasad nije nađeno ništa što bi bilo zabrinjavajuće ali nađene promjene je svakako potrebno pratiti pa, sukladno preporuci, ponovite nalaz za 2 mjeseca

mamica021

16.05.2014. 14:10

Poštovana doktorice,
molim da mi prokomentirate i pojasnite sljedeći nalaz:
Punktira se promjena desno retromamilarno. Citološkom analizom materijala nađe se tek nešto golih jezgara, skvame i obilan precipitat. Savjetuju se redovite UZ kontrole.
Napominjem da imam 30 godina.
Unaprijed zahvaljujem!

Katarina Antunac, dr. med.

22.05.2014. 23:05

Poštovana,
u promjeni citološkim pregledom nije nađeno nešto što bi upućivalo na zloćudnu bolest ali svakako idite na redovne UZV kontrole, sukladno dogovoru

badem123

24.05.2014. 00:00

Poštovanje, samo me zanima pojasnjenje nalaza:
-Dijagnoza:-Invazivni karcinom dojke(NST, duktalni)
AJCC ZNM:pT3N1a (3+/23) mx
LVI prisutna
ductal carcinoma in situ(DSCI, solidni i kribriformni tip sa komedonekrozom bez mikrokalcifikata, NG2)
PATOHISTOLOSKI NALAZ:
gradus 2, score 7(tubuli 2,pleomorfija 3, mitoze 13/10 hpf score 2)

TNM pT3 N1 a (3+/27)
LIMFOVASKULARNA INVAZIJA-prisutna
RESEKCIONE MARGINE- slobodne od tumora
IN SITU KOMPONENTA- prisutna DCIS(solidni i kribriformni tip sa komedonekrozom, bez mikrokalcifikata, NG2) in situ komponenta cini do 10% ukupno od volumena tumora


IMUNOHISTOHEMIJSKI PROFIL TUMORA: ER 70% tumorskih stanica pozitivno umjerenim i jakim intenzitetom PR 15% tumorskih stanica pozitivno umjerenim i jakim intenzitetom, her-2/ neu protein score 3+(pozitivan)
Indicira se 2AC, 12 TAXOLA( sedmicno), herceptin, kompletno zracenje i hormonalna terapija. MOLIM ZA MIŠLJENE...........

mrvica123

24.05.2014. 23:35

Poštovani, molim Vas za pojašnjenje ovog nalaza:

Na snimcima obostrane mamografije vidi se inhomogene sjene žlezdanog tkiva koje je u izvjesnoj mjeri zamjenjeno masnim tkivom.Retro i paraareolarno u lijevoj dojci ovalna homogena sjena promjera 9,3 mm.Retroareolarno i nešto dublje u korpusu iste dojke nakupina desetak punktiformnih kalcifikata otvorene etiologije.
Zaključak:Mamografski nalaz govori za tisteičnu formu u lijevoj dojci te zonu grupisanih mikrokalcifikata na površini nešto manjoj od 1x1 cm, retroareolarno u lijevoj dojci koja zahtjeva dalju eveluaciju.
BI-RADS LD 4

amilas

28.05.2014. 01:20

Postovana doktorice molim pojasnjenje nalaza:
dijagnoza: Tm Mammae 1.dex St. post biopsio St. post op. Mastectomia cum disectio axillea 1. dex
PH dijagnoza: Ca ductale invasivum mammae
Ca ductale invasivum mammae gr II/III pT2N2Mo
Lympha IV/VIII
ER0 PR0 i Her2 0:

Katarina Antunac, dr. med.

30.05.2014. 13:20

Poštovana,
radi se o relativno velikom tumoru, većem od 5 cm (T3) koji je zahvatio limfne čvorove pazuha. Tumor je pozitivnih hormonskih receptora što znači da će po završetku kemoterapije biti ordinirana hormonska terapija te je Her2 pozitivan što znači da će se provesti terapija Herceptinom. Čim je ordinirana ova vrsta terapije znači da je bolesnica dobrog općeg stanja bez drugih težih bolesti. Poslije kemoterapije svakako bi trebalo provesti i zračenje.

Katarina Antunac, dr. med.

30.05.2014. 13:20

Poštovana,
na mamografiji je nađeno nešto sumnjivih područja te je nužno nastaviti s dijagnostičkim procesom: punkcija pod kontrolom ultrazvuka pa inda dalje sukladnio nalazu.

Katarina Antunac, dr. med.

30.05.2014. 13:20

Poštovana,
u dojci je nađen zloćudni tumor koji se proširio i na limfne čvorove pazuha. Tumor je negativnih hormonskih receptora te Her2 negativan što znači da bolesnica nije kandidat za hormonsku terapiju niti za terapiju Herceptinom. Ovisno o općem stanju, dobi te drugim bolestima od kojih eventualno bolujwe, bolesnici će vjerojatno biti ordinirana kemoterapija. Po završetku kemoterapije svakako bi trebalo provesti zračenje prsne stijenke te limfnih čvorova pazuha i onih oko ključne kosti.