Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pojašnjenje oznaka u otpusnom pismu


Autor Poruka

pangea_07

16.02.2007. 09:45

Poštovani,
molim da mi objasnite slijedeće oznake navedene u otpusnom pismu pacijentice liječene od raka dojke.
Dg:Ca mammae 1. dex
Op:Biopsio probatoria
Segmentect.Mammae cuim dissect.axilae
PHD:Ca ductale invasivum Gr II
Sine meta lymphondrum axillae 0/ IX
Ca 15-3 = 10
pT = 2,5 cm
ER = 0
PgR = 0
HER-2 = 0
Također molim da mi objasnite značenje pt , ER , PgR i HER-2 oznaka u konkretnom slučaju, te kakva je daljnja prognoza za liječenje i oporavak pacijentice.
Liječnik nam je rakao da su u suštini svi pokazatelji u redu, osim da bi bilo bolje da je ER pozitivan.Što po tom pitanju možemo napraviti kao da i ostali pokazatelji ostanu dobri što duži vremenski period.
Puno Vam hvala. Željno isčekujem Vaš odgovor.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.02.2007. 00:05

pT = 2,5 cm znači da je tumor bio promjera 2,5 cm što je prilično veliko. Gr. II znači da se radi o tumoru srednjeg stupnja zloćudnosti. ER 0 i PR 0 znači da se radi o hormonski neovisnom tumoru i da od hormonskog liječenja ne bi bilo nikakve koristi. HER2 0 znači da u tumoru nisu pojačano izraženi HER2 receptori i da od liječenja Herceptinom ne bi bilo nikakave koristi. Veličina tumora i Gr. II su čimbenici koji bolesnicu svrstavaju u srednje rizičnu skupinu i zahtijevaju daljnje liječenje to jest provođenje adjuvantne kemoterapije. Zbog toga što je učinjena samo segmentektomija nužno je i provođenje zračenja dojke i ležišta okolnih limfnih čvorova.