Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


posljedice armotraza


Autor Poruka

sokol

22.04.2017. 22:15

Poštovana,
rođena sam 1959.g., a 2011. Dg:: Ca mammae I.sin.
Segmentectomia cum evacuatio axillae f.014.03.2011
PHD CDA gr.I p T 8mm
ER 70% PR80% HER2 0 Ki67 6%
Sine metastasibus 0/13
St post irradiationem
5 godina Armotraz do 5 mj.2016.
Imala sa sa Armotrazom dosta nuspojava ali sam izdržala.
Molim vas, što se sad događa u organizmu?
Nisam našla, a ni dobila informaciju ni od liječnika opće prakse niti ginekolaga,
imam problema da nesanicom, valunzima, gubitak težine (3 konf. br.)
Hvala i pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

27.04.2017. 10:35

Poštovana,
Armotraz- anastrozol pripada skupini lijekova inhibitora aromataze što znači da sprečava nastanak estrogena i kao takav se koristi u terapiji hormonski pozitivnog raka dojke. U adjuvantnoj primjeni, kao što je kod Vas bio slučaj, koristi se najčešće tijekom 5 godina.
Kako je kod Vas prošlo skoro godinu dana od prestanka uzimanja lijeka, koje god smetnje imali, one nisu povezane s anastrozolom. On je djelovao dok ste ga uzimali i još koji tjedan po prestanku.
Ako sam točno izračunala, kad ste ga počeli uzimati imali ste 52 godine i tada ste trebali biti u postmenopauzi (dakle, godinu dana od zadnje menstruacije, to je preduvjet za uzimanje anastrozola). Tegobe koje sada opisujete, u prvom redu valunzi, se javljaju u peri/postmenopauzi kao posljedica gubitka vlastitog estrogena. Nesanica i gubitak težine su vrlo nespecifični simptomi i mogu biti uzrokovani čitavim nizom stanja te ih se nikako ne bi smjelo pripisati lijeku kojeg ne uzimate već godinu dana. Također ih se ne bi smjelo shvaćati olako te ne bi bilo loše da Vas liječnik detaljno pregleda i eventualno uputi na neke pretrage kako bi se utvrdio pravi razlog smetnjama.
U slučaju da se ipak radi o tegobama povezanima s postmenopauzom, s obzirom da ste preboljeli hormonski ovisan rak dojke, kod Vas se ne bi smjelo primjenjivati hormonsko nadomjesno liječenje kako bi ih se ublažilo. Međutim, dobra vijest je da spontano prestaju s vremenom.