Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Povišen CA 15-3 marker


Autor Poruka

Denti

29.03.2010. 22:35

Poštovani, uz ispiku što sam otvorila temu koja možda već postoji,željela bi Vam ukratko opisati situaciju svoje 65ogodišnje svekrve.
Gospođa je febrilna četvrti dan, temperatura se kreče od 38,5 do 40.Danas je učinjena KKS, CRP-89, tumorski marker CA 15-3 (koji je povišen na 43,4).Iz nalaza je zaključeno da se radi o vrsti upale pluća, te joj je prepisan antibiotik.Podrazumjeva se da će gđa. obaviti mamografski pregled zbog povišenog markera, međutim, mene zanima da li to povišenje može biti uzrokovano također upalom pluća?Molim Vas za savjet o mogućim daljnjim pretragama.Unaprijed hvala na odgovoru!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.05.2010. 21:20

Kod vaše svekrve marker CA 15-3 je tek granično povišen. Njega izlučuje i zdravo tkivo dojki te se ne smatra specifičnim i sigurnim pokazateljem postojanja zloćudnog tumora u dojci. Tek kada se sa sigurnošću dijagnosticirana rak dojke i marker bude povišen(nije povišen niti kod svih zloćudnih tumora dojke) koristan je za praćenje učinka liječenja i kasnije kao indikator eventualnog recidiva. Obično nije povišen usljed upale. Vaša svekrva svakako treba učiniti mamaografski pregled dojki, to bi trebala a da marker i nije povišen pretpostavljajući da se radi o starijoj ženi. Nakon mamografskog pregleda biti će određene daljne pretrage i eventualno potrebnoliječenje.

Liskić

10.06.2016. 18:30

Poštovani doktore,

Išla sam na pregled dojke i rađen mi je ultrazvuk dopler. Doktorica mi je rekla da nije rak, ali da tu tvorevinu treba da odstranim jer može to postati. Prokrvljena je.
U svrhu operativnog zahvata sam radila i tumor markere CEA i CE 15-3.
CEA je u granicama normale, a CE 15-3 je povišen i iznosi 35,5.
Imam 29 godina.
Možete li mi reći da li povišen CE 15-3 znači rak?

Katarina Antunac, dr. med.

11.06.2016. 11:05

Poštovana,
kod Vas je marker Ca 15-3 negdje iznad gornje granice, ovisno o laboratoriju u kojem je određen, dakle nije jako povišen. Takve vrijednosti mogu i ne moraju značiti rak dojke. Marker u početnom stadiju raka dojke često nije povišen. Inače, vrijednost markera sama po sebi ne znači ništa i uvijek ga treba promatrati u sklopu čitave kliničke slike.
Vi svakako postupite po naputku liječnika po pitanju tvorbe u dojci.