Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prognoza


Autor Poruka

Smederevo

21.11.2016. 12:00

Poštovani, mojoj sestri u Švedskoj (1968. godište) dijagnosticiran invanzivni duktalni karcinom dojke. Nakon odstranjivanja dojke je slijedeći nalaz:
Metastatski karcinom dojke (lijeva aksila 6+/12, pN2a). U pregledanim isječcima se nađe 12 limfnih čvorova od kojih se u 6 nađu metastatski depoziti karcinoma. Najveći metastatski čvor je 9 mm i preko 90%parenhima je replasirano tumorskim stanicama. U par fokusa vidljiva invazija kapsule limfnih čvorova i početna diseminacija u okolno masno tkivo aksile. LVI prisutna, Nottingham histološki score 5, grade 1.

Dijagnoza: Invazivni mamarni karcinom (duktalni, NST)
pT1cN2a (6+12)Mx
ER: 90%tumorskih stanica pozitivno slabim i umjerenim intenzitetom
PR: 90% tumorskih stanica pozitivno umjerenim i jakim intenzitetom
HE-2/neu: score 1+ (neg)
Preporučeno: hemoterapija, zračenje i hormonalna terapije.
Molim vaše mišljenje i prognozu

Katarina Antunac, dr. med.

24.11.2016. 15:35

Poštovana,
kod Vaše sestre se radi o tumoru dojke koji se proširio i na limfne čvorove pazuha. Tumor je hormonski pozitivan a Her2 negativan što su dobri prognostički pokazatelji. S obzirom na opseg bolesti u limfnim čvorovima pazuha, pretpostavljam da je učinjena i dodatna obrada kojom je isključena proširenost bolesti u druge organe.
Ukoliko je tumor ograničen na dojku i limfne čvorove, bolest je izlječiva te se preporučenom terapijom može znatno smanjiti rizik njena povrata.

Smederevo

08.01.2017. 12:10

Poštovana,
Zahvaljujem na odgovoru. Moje pitanje je ako sve prodje kako treba i dodje do izlijecenja , ukoliko se bolest vrati, kada se to obično desi? Nadam se ne tako brzo. I još da napomenem da su se sestri nakon 4 ciklusa hemoterapije pojavile ciste na jetri I da je jetra uvecana. Da li je to normalno?

Katarina Antunac, dr. med.

12.01.2017. 12:05

Poštovana,
kada i hoće li se bolest vratiti je vrlo individualno. Najčešće je to unutar prve dvije godine od početka liječenja, međutim, bolest se može aktivirati i nakon 30 godina.
Po pitanju cisti i uvećanja jetre, ukoliko smatra potrebnim, Vaš onkolog će svakako provesti daljnju dijagnostičku obradu kako bi se ustanovilo o čemu se točno radi.

Edrien

23.01.2017. 19:55

Postovana,

Imam 31 godinu i pre 2 god sam operisala duktalni karcinom in situ u desnoj dojci. Uradjena je nipple-sparing mastectomia bill et reconstructio cum prosthesis. Nije presao na limfne zlezde. Ove godine mi je dijagnostikovan invazivni karcinom Carcinoma ductale invasivum et in situ mammae u istoj dojci velicine 14 x 10 mm. Operisana sam, tumor je izvadjen u potpunosti, sve limfne zlezde su povadjene i sve su zdrave.

C50.2

Lipomatosis et sinus histocytosis lymphogladulandis sine metastasibus (0/10) -pN0
Carcinoma intraductalis (seu DCIS) glandulae mammae multifocalis high grade type.

Makroskopski se stice utisak da su registrovane promene odstranjene u celini.

ER, 95% jako, allred score 8, izrazito pozitivna reakcija
PR, 25% pretezno jako, allred score 6, izrazito pozitivna reakcija
Her-2, 2+ , intenzivno bojenje nekompletne membrane u >10% tumorskih celija
Ki-67, 25-30%

Velicina tumora 14x10mm
minimalni resekcioni rub 1,5 mm
limfovaskularna invazija nije nadjena

tubuli 3 mitoze 2 pleomorfija 3 Nottingham score 8

Definitivni nalaz: Carcinoma ductale invasivum et in situ mammae G3, pT1c. Microcalcificationes.

Molim vase misljenje i prognozu. Koje ce terapije, prema vasem misljenju, biti preporucene? Ako bude hemoterapija, koliko ce da traje? Kolika je sansa izlecenja?

Zahvaljujem unapred.

Katarina Antunac, dr. med.

26.01.2017. 10:40

Poštovana,
kod prve operacije radilo se o duktalnom karcinomu in situ, tumoru koji ne metastazira ali se zna vraćati unutar dojke, što se kod Vas i desilo. Sad je, međutim, nađena i invazivna komponenta. Tumor je odstranjen u potpunosti, i nije se proširio na limfne čvorove pazuha. Svakako će Vam biti ordinirana hormonska terapija a onkolog će se možda odlučiti i za kemoterapiju ovisno o Vašem općem stanju te drugim bolestima od kojih eventualno bolujete.
Kad god se tumor odstrani u cijelosti postoje dobre šanse za potpuno izlječenje.

Lanalaura

28.02.2017. 20:35

Postovani,
Moja majka je upravo zavrsila sa terapiom 17. Inj trastuzumaba.
Diagnoza je sljedeca
Velicina timora 3.5×3×2.5cm
Histoloski gr III (33mitoze/10%hpf)
Gr jezgre II/III
in situ tumorska komponenta 10%DCIS gradus II solidan tip
Vaskularna i perineuralna invazija NE
Mikroklacifikati NE
Er 90%poz tum. Stanica
Pr 0 neg
Her 2 (3+) pozitivan
Ki67 48.1%
Izolirano je 8 limf cvorova i u njima nije nadeno tumorsko tkivo.
Carcinom invasivum mammae gr III luminalni tip B her 2 poz
Sine metas. 0/VIII
zadnjima mamografija uredna te uzv vrata i dojke uredan bez uvecanih limf. Cv
Molim Vas ako mi mozete ikako objasniti nesto o njenom tipu te kakve su prognoze.
Naime sada je gotova sa trastuzumabom i ostaje na anastrazolu no u zadnjih 2 tjedna su joj noge otekle oko koljena te tesko hoda bojim se da se nije prosirilo a moramo cekati tek do 4 mj za pregled.
Unaprijed Vam zahvaljujem na bilokakvom pojasnjenju.
Lp

Katarina Antunac, dr. med.

02.03.2017. 10:55

Poštovani,
kad god se odstrani tumor u cijelosti, kao što je kod Vas slučaj, postoje šanse za potpuno izlječenje uz propisanu terapiju.
Oteklina nogu vjerojatno nije uzrokovana tumorom ali se morate čim prije javiti liječniku.

Lanalaura

02.03.2017. 21:00

Postovani,

Hvaal Vam za odgovor.
Bili smo na pregledu te nam je receno da nije nista alarmantno te da se najvjerojatnije radi o posljedici terapije te u slucaju pogorsanja da se javimo na hitno te da bi sve to bilo od srca.
Eto jos jednom hvala te ste nam malo dali nade s obzirom da se radi o invasivnom raku.
Lp

marija_g

05.03.2017. 02:55

Postovana dr Katarina,

molim Vase misljenje u vezi terapije i prognozu za kancer leve dojke koji mi je nedavno dijagnosticiran. Radjena je postedna operacija, imam 38 godina.

PH nalaz : Carcinom ductale invasivum G2, NG3 . DCIS cini 70% tumora, komedo tip. Velicina Tu 26x19x15
status receptora: Er: 4 (3 %), P: 0, Her2: 3+ (80%) ki67 je 50 %.

aksila: ispitano 10 nodusa, svi su negativni bez elemenata maligniteta.
nema limfovaskularne invazije.

Prepisana terapija: 4 AC na 3 nedelje uz pocetak primene zoladexa, po zavrsetku AC usledice 12 Taxola u nedeljnom rezimu i Herceptin, po zavrsetku
Taxola nastavak Herceptina do godinu dana, Nolvadex i zracenje dojke.

S obzirom na slabu pozitivnost Er receptora da li hormonska terapija ima smisla kao i primena tamoxifena u kombinaciji sa herceptinom ? Da li se kod mladjih zena koje nisu postmenopauzne moze umesto tamoxifena koristiti drugi lek iz skupine hormonskih lekova ?

Katarina Antunac, dr. med.

09.03.2017. 10:25

Poštovana,
kod Vas se radi o Her2 pozitivnom tumoru koji se nije proširio izvan dojke na limfne čvorove pazuha. Kad god se bolest odstrani u potpunosti, kao što je kod Vas slučaj, uz adjuvantnu (dodatnu) terapiju lijekovima i zračenjem postoje dobre šanse za potpuno izlječenje.
Hormonska terapija ima smisla kad god su hormonski receptori pozitivni, bez obzira na postotak. S obzirom da se kod Vas planira aplikacija goserelina (Zoladexa), taj lijek će Vas uvesti u menopauzu pa se uz njega umjesto tamoksifena (Nolvadexa) može dati i neki lijek iz skupine inhibitora aromataze, najčešće egzemestan.
Kod premenopauzalnih žena koje neće biti uvedene u menopauzu goserelinom, tamoksifen je jedina opcija ali, važno je napomenuti, da se radi o izvrsnom vrlo učinkovitom lijeku.

Smederevo

27.03.2017. 10:30

Poštovana
Da li je po vašem mišljenju bolja opcija odstraniti jajnike i maternicu u odnosu na hormonsku terapiju?

Katarina Antunac, dr. med.

30.03.2017. 10:45

Poštovana,
uz ogradu da nemam detaljan uvid u konkretan slučaj a ne mogu ga ni imati bez pregleda bolesnice i uvida u svu medicinsku dokumentaciju, načelno sam uvijek radije za hormonsku terapiju u odnosu na operativni zahvat. Međutim, postoje situacije u kojima je operativni zahvat bolja opcija.

Smederevo

17.06.2017. 13:25

Poštovana,
Operativni zahvat je ipak uradjen, neki ljekari su bili za a neki protiv. Mene i kao cijelu porodicu interesuje da li taj zahvat može spriječiti recidiv karcinoma dojke i metastaze na duži period jer ne vidimo neku opravdanost svega toga, oporavak poslije operacije je težak a za karcinom je utvrdjeno da nije genetski nasljedan.

Unaprijed zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

26.06.2017. 15:30

Poštovana,
s obzirom da je operativni zahvat već učinjen, nema smisla razmišljati je li ga trebalo napraviti ili ne. U principu je jednako učinkovit kao i hormonska terapija ali lijekove bi ipak morali uzimati svaki dan a imaju i određene nuspojave.

Smederevo

30.08.2017. 16:45

Hvala na odgovoru. Ono što nas zanima je može li ova operacija koju je teško podnijela i od koje se teško oporavlja spriječiti ili bar smanjiti rizik od vraćanja bolesti ili metastaza. Jer mišljenja ljekara po tom pitanju su bila podijeljena što u konačnosti može zbuniti pacijenta. Zato nas zanima opravdanost zahtjeva budući da se sestra teško oporavlja.

Katarina Antunac, dr. med.

31.08.2017. 11:50

Poštovana.
kastracija (dakle, zaustavljanje funkcije jajnika), bilo farmakološka, bilo kirurška, bilo radiološka, smanjuje rizik povrata bolesti kod bolesnica s hormonski pozitivnim rakom dojke.