Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prognoze i daljnji tijek liječenja


Autor Poruka

cabrio

21.03.2017. 13:05

Poštovana dr. Katarina,

molim Vas mišljenje u vezi terapije i prognozu za karcinom desne dojke koji mi je dijagnosticiran u lipnju prošle godine. U srpnju sam krenula na neoadjuvantnu kemoterapiju AC x4 i Paclitaxel x12 što sam završila u studenom prošle godine. U prosincu mi je rađena mastektomija sa rekonstrukcijom (proteza) desne dojke. Imam 36 godina i rodila sam dvoje djece.

PHD nalaz je sljedeći:
Carcinom ductale invasivum
HORMONSKI STATUS: ER 100%, PR 40%
Ki67: 30%
HER2: 2+
HER2 DUAL ISH:amplifikacija nije nađena; HER2/CEN-17< OD2;
MOLEKULARNI TIP KARCINOMA: LUMINALNI B

Izolirana su 2 limfna čvora, u većem koji mjeri 1,5 cm vidljiva je tumorska metastaza promjera 0,7 cm. Bez proboja kapsule čvora, u perikapsularnom vezivu vidljiv je tumorski tromb unutar dilatirane limfne žile
Konačna klasifikacija odgovora na liječenje :
RCB:3,095
RCBC: RCB-II, pPR

Daljna prepisana terapija je: 25 frakcija zračenja na rekonstruiranu dojku i supraklavikularnu regiju (koje trenutno obavljam), LETROZOL 5 godina i goserelin- jednom mjesečno narednih 5 godina.
Pitanje: Kakve su prognoze s obzirom na PHD? Te s obzirom na moju dob(36 god), da li je bolje odstraniti jajnike ili da narednih 5 god primam goserelin te da li da se odstrani i druga dojka u izvjesno vrijeme iako je ona na svim pregledima bila ok?

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru!

Katarina Antunac, dr. med.

24.03.2017. 09:20

Poštovana,
kod Vas je došlo do djelomičnog odgovora na neoadjuvantnu kemoterapiju što je prognostički u redu. Prognoza bi bila bolja da je odgovor potpun.
Osobno nisam sklona operativnim zahvatima. Mislim da je ova kombinacija goserelina i inhibitora aromataze optimalna za Vas a ako bolest bude pod kontrolom za 5 godina postoji šansa da se Vaš hormonski sustav oporavi i da više ne budete u postmenopauzi što je dobro za sve druge organske sustave koji su sad zapostavljeni radi borbe s tumorom.
Po pitanju odstranjenja druge dojke savjetujem Vam genetsko testiranje. Ukoliko se ustanovi da ste nosilac gena za nastanak raka dojke i jajovoda, onda ima smisla odstraniti drugu dojku i jajovode, ukoliko ne, redovne kontrole su sasvim dovoljne da se tumor, ukoliko se uopće pojavi, otkrije u najranijem stadiju dok je još izlječiv.