Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Punkcija pa biopsija-vaše mišljenje


Autor Poruka

vd

09.01.2013. 22:10

Poštovani,
imam 34 god., na sistematskom pregledu (20.11.2012.) obavila sam ultrazvuk dojki i dobila sljedeći nalaz:

Obje dojke uredne eho strukture kože i potkožnog masnog tkiva. Žljezdani parenhim održan, fibrocistično promijenjen, uz blažu masnu iniltraciju. Na granici med. kv. lijeve dojke prikaže se hipoehogena, nešto nepravilnija struktura, promjera 6,5mm. Cooperovi ligamenti i pektoralni mišići uredni. Aksilarni limfni čvorovi su uredne veličine i eho strukture. Preporuča se učiniti citološku punkciju strukture u lijevoj dojci.

18.12.2012. obavila sam citološku punkciju i dobila sljedeći nalaz:

Mikroskopski pregled: Obilno celularan uzorak, nalaze se manje nakupine lošije očuvanih, krupnijih žlijezdanih stanica, vidljivo je gomilanje jezgri i izdvajanje stanica. U pozadini ekstracelularna mast i gusta mrvičasta bazofilna tvar.
Zaključak: Proliferacija epitela s jakom atipijom epitela. Suspektno. Učiniti iglenu biopsiju i PHD.

Zanima me Vaše tumačenje nalaza punkcije.

Meni su samo rekli da će mi to morati vadit i da dođem na biopsiju 18.01.2013. Ne znam čemu biopsija ako će mi to i ovako i onako vadit. Zbog čega se biopsija radi?
U obitelji nitko nije imao problema s dojkama. Ja sam rodila 2 djece, međutim nisam nikako mogla dojit pa su mi dali bromergon. Ne znam je li to moglo utjecati? I također pijem kontracepcijske tablete. Ne znam trebam li ih prestat piti? I kakvu onda kontracepciju koristit?

Ispričavam se zbog puno teksta i unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

11.01.2013. 14:25

Poštovana,
tvorba nađena ultrazvukom u lijevoj dojhci je bila sumnjiva te je učinjena punkcija i nađene su promijenjene stanice tkiva dojke. Iz nalaza punkcije nije bilo moguće utvrditi radi li se o malignim promjenama te liječnik, za svaku sigurnost, želi učiniti biopsiju kako bi se razjasnila priroda promjene i usmjerio daljnji tijek liječenja.
Mislim da bromergon nije imao utjecaja. Zasad nema potrebe da prekidate s kontracepcijskim tabletama. Po nalazu biopsije će se donijeti odluka o daljnjem liječenju,


vd

28.01.2013. 15:45

Hvala vam.
Evo dobila sam nalaz biopsije: Punkciono biopsijom dojke dobiveno je pet cilindara duljina 1, 0.8, 0.7, 0,6 cm. Vezivna i masna stroma dojke s invanzivnim duktalnim karcinomom u svim cilindrima tkiva dojke.

Danas sam bila kod kirurga na pregledu i narucio me je 6.02. na operaciju. Njegov nalaz je:
Utz-lezija I kv. lijeve dojke pr. 7,7mm
Core needle biopsija-invanzivni duktalni karcinom
Klinički nalaz nesiguran (otok nakon core needle biopsije).
U axilama mekani limfni čvorovi.
Uputiti na op.zahvat (pošteda-Utz markacija i SLNB)

Možete li mi nakon ovih podataka reći kakve izglede imam ?
Pretpostavljam da ćemo puno više znati nakon operacije ali me zanima vaše mišljenje.
Hvala vam

Katarina Antunac, dr. med.

04.02.2013. 13:40

Poštovana,
u pravu ste, više ćemo znati nakon operacije.
Dobra je vijest da je promjena manja od centimetra te da UZV nije pokazao zahvaćenost limfnih čvorova pazuha tumorom.


vd

20.02.2013. 15:15

Konačno su stigli nalazi operacije. Kirurg mi je samo rekao da nije potrebna nova operacija i da se naručim onkologu. Sada čekam termin za onkologa.
Nalazi su sljedeći:
Tkivo dojke
Makroskopski opis:
Isječak tkiva lijeve dojke iz gornjeg unutarnjeg kvadranta, orijentiran na shemi, označen kiruškim koncima i markacijskom žicom, veličine 5.5x5x1cm s kožom veličine 4x1.5cm. Centralno straga se nalazi tumorski čvor najvećeg promjera 0.9cm.
Mikroskopski opis:
Histološki tip invanzivnog karcinoma: nije specijalni tip (NST), BDO
histološki gradus: 2+3+2, G2
Histološki tip in situ karcinoma: duktalni, kribriformni
nuklearni gradus: 2
opseg: oko 30%
veličina cjelokupnog tumora: 0.9cm
proširenost invanzivnog karcinoma: oko 0.7cm
Nekroza:
u invanzivnoj komponenti: ne
u in situ karcinomu: da
Kalcifikati:
u invanzivnoj komponenti: ne
u in situ karcinomu: ne
Limfovaskularna invazija: da, peritumoralno
Perineuralna invazija: da
Zahvaćenost kože: ne
Zahvaćenost fascije: ne
Rubovi resekcije: najbliži rub: invanzivni duktalni karcinom 4mm od stražnjeg ruba resekcije; DCIS: 4mm od stražnjeg ruba resekcije
Okolina tumora: benigne lezije: mikrociste, fibroza

ER(Allred skor/0-8/5+2): 7 (6-8 se smatra snažno pozitivnim)
PR(Allred skor/0-8/5+3): 8 (6-8 se smatra snažno pozitivnim)
Ki67: 23% (16%-30% se smatra umjereno proliferativnom aktivnosti)
HER-2: pozitivan (snažno pozitivno kontinuirano membransko bojenje (+++) u 100% tumorskih stanica)
Podtip raka dojke: Luminalni B (HER2 pozitivan)
DG: carcinoma ductale invasivum mammae sinistrae (pT1b)
MKB-10
C50.2 gornji unutrašnji četverokut dojke
M8500/3 infiltrirajući duktalni karcinom (C50.-)
N60.1 difuzna cistična mastopatija

SLN lijeve aksile
Makroskopski opis: Kao IOB primljen je materijal označen "1 SLN lijeve aksile" u vidu čvora veličine 1.8x1x0.8cm. Čvor se longitudinalno prereže. Otisci polovica se pregledaju citološki intraoperativno dok se histološki pregleda parfinskim rezovima.
Mikroskopski opis: Histološki se u serijskim rezovima limfnog čvora koji se po protokolu za sentinel kod karcinom dojke oboji na HE i imunohistokemijski s panCK (AE1/AE3)nalazi samo u jednom rezu subkapsularni klaster od 6-7 stanica koje su panCK pozitivne.
Limfni čvor: limfni čvor čuvar: 0/1
DG. sentinel lynphonodi sine metastasibus (pN0i+)

Nalaze uopće ne razumijem, samo sam sve prepisala, pa vas molim za vaše mišljenje i prognozu.
Hvala.

Katarina Antunac, dr. med.

26.02.2013. 21:05

Poštovana, radi se o tumoru veličine 9 mm umjereno diferenciranom (gradusa 2), pozitivnih hormonskih receptora, Her2 pozitivnom te umjerenog proliferacijskog indeksa. U izvađenom limnom čvoru nađeno je nekoliko tumorskih stanica.
Svakako ćete trebati zračenje i hormonsku terapiju a onkolog će vjerojatno po uvidu u Vaše opće stanje ordinirati i kemoterapiju, eventualno i terapiju Herceptinom. Prognoza nije loša ali svakako se što prije javite onkologu da se započne s liječenjem.



vd

08.03.2013. 15:35

Poštovana,
bila sam kod onkologa i odredio mi je sljedeću terapiju: kemoterapija po FAC protokolu-6 ciklusa u trotjednim razmacima, potom radioterapija i hormonalna supresija te liječenje Herceptinom.

Možete li mi reći svoje mišljenje o terapiji i da li prognoze dodatno rastu nakon ove terapije?
Ono što mi nije jasno je što to znači kemoterapija po FAC protokolu i koje nuspojave mogu očekivati?


Najljepše se zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

14.03.2013. 13:40

Poštovana,
određena kemoterapija je uobičajena za tip i stadij bolesti kojeg Vi imate. Ona svakako poboljšava prognozu, smanjuje rizik povrata bolesti te poboljšava preživljenje.
FAC protokol znači da ćete primati 3 citostatika: doksorubicin, ciklofosfamid i 5 florouracil. Od nuspojava možete očekivati mučninu i povraćanja, svakako ćete uz kemoterapiju primati lijekove protiv mučnine i povraćanja koji će te smetnje ublažiti. Nažalost, velika je vjerojatnost da će Vam otpasti kosa ali dobra je vijest da će po završetku kemoterapije ponovo narasti. Mogu se javiti i proljevi te upala u usnoj šupljini, pad vrijednosti leukocita (bijelih krvnih stanica) što može povećati rizik nastanka infekcija. Uz kemoterapiju onkolog će Vam svakako propisati i dodatnu potpornu terapiju te Vas redovno kontrolirati kako bi se moguće nuspojave io njihove posljedice smanjile na minimum.
Zračenje i hormonska terapija koju ćete primati u nastavku liječenja se puno lakše podnose i imaju puno manje nuspojava.

vd

27.10.2013. 12:45

Poštovana,
odradila sam kemoterapije, koje sam prilično dobro podnosila, trenutno idem na zračenje-ostalo mi još 4 puta i to isto tako dobro podnosim, nema crvenila kože niti ikakvih smetnji. Započela sam sa zoladexom (primila ga 2 puta) i nolvadexom i od nuspojava imam samo povremeno, najčešće navečer, napade vrućine, ali isto tako sve je to podnošljivo i nije strašno.
Sljedeći tjedan ću prvi puta primiti herceptin i zapravo njega se nekako najviše bojim. Zanima me kakve nuspojave mogu očekivati?
Napominjem da su trenutno nalazi krvi i ultrazvuk srca bili uredni.
Hvala.
Pozdrav.

Katarina Antunac, dr. med.

04.11.2013. 09:45

Poštovana,
nuspojave Herceptina se mogu javiti tijekom same aplikacije lijeka a uključuju zimicu, vrućicu te simptome nalik gripi. Rjeđe se javi mučnina, smetnje disanja, porast tlaka, preskakanje srca ili osip. Budite bez brige, tijekom primjene Herceptina liječnik i sestra će Vas pratiti tako da odmah mogu reagirati ukoliko se jave neke od opisanih smetnji. Nakon primjene može se javiti slabost, osip, bol u zglobovima i mišićima, navale vrućine, omaglica. Dugoročno može doći do slabljenja srčane funkcije, zbog toga će Vam liječnik redovno kontrolirati srce. Ukoliko i dođe do poremećaja rada srca, te su promjene najčešće prolazne i prestankom uzimanja Herceptina te primjenom odgovarajuće terapije za srce prestaju.
Bez obzira na sve navedeno, Herceptin se najčešće dobro podnosi. Poznat mu je profil nuspojava i terapija istih. Bolesnice su vrlo pažljivo monitoriorane od strane svojih liječnika kako bi se svaka nuspojava uočila što je ranije moguće te kako bi se provela odgovarajuća terapija.