Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak desne dojke i metastaze


Autor Poruka

malabudhini

13.01.2016. 00:15

Poštovani,
teti mi je dijagnosticiran ca desne dojke prije godinu dana. Kako joj se nakon uzimanja tableta Femara stanje znatno poboljšalo poslana je na PET-CT kako bi se utvrdilo da li je podobna za operaciju. Nalaz potvrđuje veliko poboljšanje u području desne dojke no i moguće suspektnu kvržicu na lijevoj. Zato joj je zakazana punkcija lijeve dojke. No ono što me zapravo zanima i zbunjuje je zadnja rečenica u nalazu PET-CTa: Difuzno u cijelom prikazanom skeletu multiple sklerotične lezije koje
prvenstveno odgovaraju sekundarnim depozitima, obzirom da su sklerotične nema pojačanog metabolizma fdg-a. Zanima me da li ta rečenica govori o metastazama u cijelom prikazanom skeletu? Ako je tako, zbunjuje me što ju se šalje na punkcije i preglede kod kirurga. Molim Vas da mi razjasnite o čemu se radi. I ako se radi o metastazama kakve su prognoze budući da se moja teta sve bolje osjeća, vraća na težini i ništa ju ne boli.

Katarina Antunac, dr. med.

16.01.2016. 19:00

Poštovana,
vjerojatno se radi o metastazama u kostima, ali ipak je potrebno razjasniti o kakvoj se promjeni radi u drugoj dojci kako bi se točnije mogla odrediti terapija. Ne znam koliko je bolest bila proširena prije godinu dana kad je postavljena dijagnoza.
Izvrsno je što se teta dobro osjeća i nema bolova. Ukoliko se zbilja radi o metastatskoj bolesti, nije moguće postići izlječenje ali ovisno o vrsti tumora i raspoloživoj terapiji, moguće je postići dugo preživljenje uz dobru kvalitetu života.