Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - hormonska terapija


Autor Poruka

Linky

22.07.2010. 11:00

Postovani dr.
Imam 34. godine, operisana mi je leva dojka, uradjena rekonstrukcija
---
Klinicka dijagnoza: Microcalcificatio mammae sin. OP. 07.12.2009. - Mastectomia subcutanea sin. cum dissectio axillae sin. Reconstructio primaria mammae sin. cum implantatio endoprothesis (Eurosilicone 180 cc) subpectoralis. Drainage. Excisio Tu cutis pigmentosum

Histoloska dijagnoza:
1. 10908/09: Ca ductale mammae invasivum (hist.gr.II, nuk.gr.II), tumor promera 20x20x10 mm. DCIS komponenta cini 65% tumora (komedo i solidni histoloski tip nuk.gr.II). Limfovaskularna invazija nije prisutna.
2. 10911/09: Deo mamile i retromamilarnog prostora bez elemenata mg.
3. 10924/09: Ca ductale "in situ" (DCIS) gl. mammae multifocale, kribriformni i solidni histoloski tip, g2 ER: sc. 6 PR: sc. 7 HER2: 0

Dopuna PH:
4. 10925/09-10909/09: Sinus histiocytosis et lipomatosis lymphonodorum 1/10 (mikrometastaza u jednom limfnom cvoru)
5. Spoj gornjih kv. 9. Menstrualni status: Premenopauzna

Odluka lekara:
Konzilijarno odluceno da se primeni adj HT po FAC protokolu preko DB, uz Zoladex 1 ampula, subkutano, mesecno.
Po zavrsetku adj HT lecenje nastaviti adj hormonskom terapijom Zoladex + Nolvadex.
---
Od januara do juna sam primala HT uz Zoladex na svaki 21 dan. Po zavrsetku HT, pocela sam da pijem Nolvadex (pijem ga vec 20tak dana). Za Zoladex mi je receno moram da primam 3 godine, a Nolvadex 5 godina.

Pre 2 dana je pocelo krvarenje, slicno mentruaciji, ali odlaskom kod mog ginekologa, rekao mi je da ne bi trebala da krvarim uopste, s obzirom na hormonsku terapiju koju primam. Zakazan mi je UZ.

Moje pitanje je, zbog cega se desava krvarenje? I sta bi to moglo da bude?

Unapred zahvalna.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.08.2010. 22:50

Ne mogu vam sa sigurnošću odgovoriti zbog čega je došlo do krvarenja. Zaista uz Zoladex menstruacijski ciklusi bi trebali prestati. Međutim jedna od rijetkih nuspojava Nolvadex-a, kojeg također uzimate, je izazivanje hiperplazije endometrija. Endometrij nakon što dosegne veću debljinu počinje krvariti kao što se to događa i za vrijeme redovitih menstruacijskih ciklusa. Prema tome, siguran odgovor će vam dati ginekolog nakon pregleda i mjerenja debljine endometrija ultrazvukom. MIslim da će svakako biti potrebno učiniti i curretage-u da se utrdi o čemu se točno radi i da se stanje sanira.

macaron22

10.01.2017. 16:40

Poštovana,
prošlog sam tjedna završila s primanjem kemoterapije (protokol 4 x AC + 12 x paklitaksel tjedni uz trastuzumab subkutano svaka 3 tjedna). Prije početka kemoterapije započela sam s primanjem LHRH agonista subkutano svaka 4 tjedna (tumor je bio hormonski ovisan i Her2 pozitivan, nije se proširio na okolno tkivo niti na limfne čvorove). Imam 34 godine.
Jučer sam bila na Konziliju koji je odlučio da će se liječenje nastaviti, uz LHRH agonist i trastuzumab, uvođenjem endokrine terapije - egzemestanom, što me malo zbunilo, budući da sam naišla na informacije da se inhibitori aromataze daju isključivo ženama u menopauzi, dok se kod žena u premenopauzi primjenjuje tamoxifen.
Je li to zato što sam ja, zapravo, uvođenjem LHRH agonista ušla u menopauzu (doduše, privremenu i umjetno izazvanu) ili smatrate da bi ipak trebalo uvesti tamoxifen umjesto egzemestana?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Katarina Antunac, dr. med.

12.01.2017. 12:05

Poštovana,
baš kao što ste i sami zaključili, primjenom LHRH agonista ste ušli u menopauzu a kombinacija LHRH agonista i egzemestana se pokazala boljom opcijom od tamoksifena.