Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke i limfna drenaža ruke


Autor Poruka

Jana

11.01.2006. 15:47

Imaju li pacijentice koje su operirale rak dojke pravo na limfnu drenažu preko socijalnog? Ako imaju, gdje se to može obaviti?

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.01.2006. 11:50

Bolesnice koje su operirale rak dojke imaju pravo na limfnu drenažu, ručnu ili pomoću aparata, na račun HZZO-a. Indikaciju postavlja specijalist fizijatar. Moguće ju je obaviti u svakoj ustanovi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju koja je opremljena aparatima za limfnu drenažu ili u svom sastavu imaju fizioterapeute izučene za ručnu limfnu drenažu. Preporučam vam da najprije obavite pregled fizijatra koji će utvrditi opeseg/stupanj limfedema ruke koji kod vas postoji i odrediti potrebno liječenje. Limfna drenaža se rijetko prepisuje sama, kao jednini način liječenja, već se najčešće primjenjuje u kombinaciji s drugim postupcima liječenja prije svega vježbama i elastičnim rukavima. Uz to se često primjenjuju i medikamentozne mjera kao što su antikoagulantno liječenje i dituretici, lijekovi koji potiču izmokravanje tekućine.