Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - metastaze pluća - citopatološki nalaz- pojašnjenje?


Autor Poruka

Dado1977

03.06.2018. 18:40

Poštovana doktorice,
Moja majka ima 80 godina i prije 9 godina joj je dijagnosticiran rak dojke koji je tada bio dosta zapušen (egzulceriran i inoperabilan) ali je nakon kemoterapije (ciklusi po FEC protikolu i ztraćenja) tumor ti desna dojka potpunu uklonjen a počela je i hormonalna terapija usljed kojih je stanje bilo začuđujuće dobro i stabilno (uz redovite kontrole i terapije) ovih 9 godina.
Dg: Neo mammae dex inop exuc
St post chemoth neoadjuv (FEC No VI)
St post irradiatio + Xeloda concomitant
Hormonotherapia in tractu Arimidex
Zometa in tractu , Arimidex in tractu
Međutim, početkom ove godine počinju smetnje : zamaranje, suhi kašalj da bi prije dva mjeseca utvrdili da je došlo do pleuralnog izljeva, a kasnije i da je izljev maligan te da se maligni proces zahvatio i pluća tj medijastinalne limfne čvorove(CT pluća nalaz na tu proces u regiji desnog hilusa najvjerojatnije primarne etiologije ali moguće i sekundarne.. Patološka medijastinalna i vjerojatno hilarna limfadenopatija, pleuralni izljev desno, u plućnom parenhimu naj. obostrano sek. depoziti
Pacijentica hospitalizirana na pulmologiji zbog pulmološke i PHD verifikacije.
Međutim, iz nekog razloga Pulmologija nije dala potpunu iadekvatnu PHD verifikaciju već samo sljedeći nalaz:
Uputna dijagnoza Infiltratio pulm. l. dex. vs maligna
Vrsta uzorka : otisak forceps biopsije , Braš biopsija, Bronholavat
broj stakalaca: 5
bojenje : MGG, Papa
Kvaliteta uzorka zadovoljava
Citološki opis:
U citološkom razmazu otiska forceps biopsije nađu se cilindrične ćelije, ćelije bazalnog respiratornog epitela, makrofagi.
U citološkim razmazima braš biopsije nađu se cilindrične ćelije, ćelije bazalnog respiratornog epitela, makrofagi, gola jedra, ćelije i ljuske ćelija pločastog epitela, maligne ćelije.
U citološkim razmazima bronholavata nađe se mnoštvo eritrocita, neutrofili.7
Mišljenje: Maligno-NSCLC, Citomorfološki- Adenocarcinoma morfoloski izgleda Ca ductuale

Onkolog koji vodi majkin slučaj je nakon ovoga zatražio ponovnu PHD verifikaciju budući da gore navedeni nalazi nisu jasni.
Međutim, majkino opće stanje je u međuvremenu rapidno slabilo. Pokušalo se na torakalnoj kirurgiji uraditi i pleurodeza, ali izgleda da niti to nije uspjelo (nakon dva pokušaja).
Sada je na kućnoj palijativnoj njezi u dosta teškom stanju (nikakav apetit, kaheksija, velika zaduha, plitko disanje i napadi gušenja, temperatura 37,5 al jedino i nasreću nema bolova). Jedino sto su onkolozi mogli reći da bi nas obavijestili o eventualnoj hospitalizaciji (buduci da na klinici trenutno nije bilo mjesta) "kada se planira ordiniranje simptomatsko roborantne terapije, dodatna dijagnosticka obrada i olduka o nastavku terapije.
U međuvremenu pokusavamo sve da očuvamo opće stanje, ali sve to ide dosta tesko.
Jasno je da se radi o veoma teskom stanju sa veoma losom prognozom, i usprkos poodmakloj životnoj dobi, lošem općem stanju i svim propustima u dijagnostici, MOŽETE li dati svoje mišljenje? Može li se još što učiniti s onkološke strane kako bi joj se barem malo stanje olakšalo???

Unaprijed zahvalna obitelj

Katarina Antunac, dr. med.

07.06.2018. 11:10

Poštovani,
iz navedenog zaključujem da se bolest dosta proširila a gospođa je što zbog dobi što zbog bolesti u ovom trenu lošeg općeg stanja te sada ne bi bilo moguće provesti onkološku terapiju koja je najčešće, što i sami znate, dosta agresivna.
Sukladno uputama liječnika, provodite propisanu potpornu terapiju, uključujući i terapiju za bol kako biste joj olakšali i nastojali je dovesti u stanje da se može nastaviti liječenje.
Nadam se da će uskoro moći biti i smještena u bolnicu radi planiranog oporavka a potom i nastavka liječenja