Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - sekundarizam na kostima


Autor Poruka

ero.hercegovac

23.10.2011. 04:55

Poštovani dr. Tomek,

Evo htio sam se vama obratiti i upitati vas za savjet. Dakle radi se o sljedećem slučaju. Moja majka, 66. godište, dakle 45 godina stara operirala se prije 3 godine odnosno u 12 mjesecu 2008. godine. Tada joj je dijagnosticirano sljedeće:

St. post quadrantect et evac. axillae sin.
CDI (62) cum meta axillae (2/10) T1N1
Prim. tm: 1,8 cm HRE(+++) P(+++) HER2=0
St post FAC adj.

Nakon toga je radila 6 kemoterapija i onda zračenje dojke.

U 6 mjesecu 2009. godine je radila još jedan zahvat i to:

Adnexectomia bilateralis per laparoscopiam

1. Cystis endometriotica ovarii
2. Cystis follicularis ovarii
3. Endometriosis ovarii

Nakon toga je odmah počela piti hormonske tablete i to Arimidex (1 tableta sadrži 1 mg anastrozola)

Uredno smo išli na kontrole svakih pola godine, a svako godinu dana je radila i Scintigrafski nalaz kostiju

Nalaz od 9/2009.

Na scintigramima kraniuma bez patološkog nakupljanja RI u projekciji kostiju katole. Na scintigramima toraksa s prikazom oba ramena kao i na scintigramima nadlaktica i podlaktica intenzivnije i inhomogenije prikazuje se distalni dio korpusa sterni. Na scintigramima kralježnice intenzivnije nakupljanje RI ragistrira se u projekciji Th1 kralješka desno lateralno kostovertebralno, te proksimalnom dijelu C kralj, oku (rukom pisano pa mi je slabo čitko ovo zadnje)
Na scintigramima zdjelice asimetrija u prikazu koksofemoralnih zglobova prvenstveno na račun acetabuluma.
Na scintigramima natkoljenica, koljena, potkoljenica i stopala diskretna asimetrija u intezitetu prikaza patela lijevo-desno.
Tek nešto intenzivnija koštana pregradnja u nacedenim dijelovnima skeleta; u ovom času bez sigurnih scintigrafskih znakova sekundarizma. Obzirom na inhomogeniji prikaz distalnog dijela korpusa sterni, u slučaju kliničke indikacije, savjetujemo scintigrafsku kontrolu za 4-5 mj.

Nalaz od 3/2010.

Na scintigramima skeleta, a u usporedbi s nalazom iz 9 mj. prošle god., nema značajnih promjena kao niti novih mjesta patološkog nakupljanja RI. Bez sigurnih znakova sekundarizma.

Nalaz od 3/2011.

Na scintigramima skeleta, a u usporedbi s nalazom iz 3 mj. 2010. god., sada se intenzivnije prikazuje procesus kondilaris mandibule desno (upalno - degenerativne promjene), kao i gornjeg lateralnog ruba orbite lijevo.
U ostalim djelovima skeleta nalaz je bez značajnih promjena u odnosu na predhodni nalaz. Bez sigurnih znakova sekundarizma.

U istom tom razdoblju vađeni su i sljedeći markeri:

10/2009
CEA: 0,9
CA15-3: 16,0

09/2010
CEA: 1.2
CA15-3: 17.4
CA125: 17.8

3/2011
CA15-3: 26.7
CA125: 10.9

26.9.2011
CA15-3: 51.3
CA125: 10.2

14.10.2011.
CA15-3: 52.8

Nakon svih gore navedenih rezultata obavljena je i 12.10.2011 ponovna scintigrafija kostiju, nalaz smo čuli samo usmeno i prenešeno nam je da je sve OK ali je naš onkolog preporučio da obavimo i PET/CT kako bi bili sigurni, što smo i učinili 18.10.2011. u poliklinici Medikol.

A nalaz glasi ovako:
PET/CT („low dose“ CT)
Učinjeno je sminanje cijelog tijela od proksimalnih dijelova natkoljenica.
Tek nešto jače nakupljanje glukoze vidi se u maloj leziji u dojnjem režnju lijevog pluća, SUV max=1.1. Patološko nakupljanje glukoze vidi se u osteolitičnoj leziji desnog acetabuluma, SUV max=6.4
U ostalim dijelovima tijela se ne registrira patološko nakupljanje FDG-a.

Dijagnostički MSCT:
MSCT je učinjen od tjemena do iznad koljena uz aplikaciju IV kontrasta te markaciju crijevnih vijuga gastrografinom.
Na MSCT slojevima kroz mozak nema patomorfoloških promjena. Vertikularni sustav je uredan. Obostrano na vratu vise se limfni čvorovi veličine u fiziološkim granicama, reaktivnog izgleda, a najveći su u skupinama broj 2 obostrano maksimalne veličine do oko 11x5mm. Štitna žljezda je homogene strukture parenhima uz jednu cističnu promjenu u desnom režnju promjera oko 5mm. Vidi se stanje po operaciji lijeve dojke te evakuacija aksile. U aksili se sada ne vidi čvorova. U desnoj aksili također nema limfadenopatije. U mediastinumu i hilusima nema limfadenopatije. Laterobazalno lijevo vidi se nepravilna nodozna promjena veličine oko 5 mm. Drugi se žarišnih promjena u plućnom parenhimu ne vidi. Nema pleuralnog izljeva.
Jetra, slezena i gušterača primjerenog su položaja, oblika i veličine te strukture parenhima bez žarišnih lezija. Bilijarni sustav je uredan kao i nadbubrežne žlijezde i oba bubrega te njihovi kanali. U lijevom bubregu izdvajaju se dvije sitne ciste veličine od oko 7mm.
Mokraćni mjehur primjerene je debljine stjenke bez intraluminarnih promjena. Genitalni organi su uredni. Maternica je u retrofleksiji. Nema limfadenopatije u mezenteriju, retroperitoneumu, zdjelici niti ingvinumima.
Zaključak
Patološki metabolizam glukoze u osteolitičnoj leziji medijalno od gornjeg ruba desnog acetabuluma primarno ukazuje na aktivnu malignu bolest, sekundarizam
CT-om se vidi sitna žarišna FDG negativna lezija u plućnom parenhimu lijevo laterobazalno, u ovom trenu premala za sigurnu karakterizaciju, s tek nešto jačom akumulacijim glukoze, otvorene etiologije, no ne može se isključiti i ev. Sekundarizam?, Nužna je MSCT kontrola!
U ostalim dijelovima tijela se ne registrira patološki metabolizam glukoze koji bi u ovom trenu ukazivao na metabolički aktivnu ili proširenu malignu bolest.

Doktore, znam da sam vam dosta toga ispisao, uistinu sam potpuni laik, a jako sam zabrinut za svoju mamu i dajem sve od sebe da dobije što bolje i kvalitetnije liječenje.
Molim Vas, ako je ikako moguće da mi kažete što bi nam bio sljedeći korak, što trebamo sada raditi. Čekamo termin na magnetnu rezonancu desnog kuka, i to bi trebali završiti ovaj tjedan.
Molim Vas, ako mi možete i malo bolje pojasniti što trebamo činiti s plućima, pošto ovdje piše da je nužna MSCT kontrola.

Unaprijed Vam od srca zahvaljujem na Vašem strpljenju i odgovoru.

Lijep pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

08.11.2011. 23:40

Kod vaše majke se sada radi o metastazama u kosti i to u to u desnom kuku. Prema svemu sudeći to je za sada jedino mjesto metastaza. U svrhu liječenja sada je potrebno najprije zamjeniti dosadašnji hormonski preparat anastrazol koji je nesteroidni inhibitor aromataze, steroidnim inhibitorom aromataze, a to je eksemestan("Aromasin"blunk. Uz to majka treba početi uzimati lijekove protiv osteoklasta(stanice koje razaraju kost), a to su bisfosfonati. Na raspolaganju su dva preparat klodronat("Bonefos"blunk i ibandronat("Bbondronat). Svejedno je koji preparat počne uzimati. Također je potrebno provesti sračenje desnog kuka/zdjelice da se spriječi nastanak frakture i smanje bolovi. Uz takvo liječenje daljnji napredak bolesti bi se mogao zaustaviti na dulje vrijeme.