Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - tumacenje dijagnoze


Autor Poruka

veca

09.05.2007. 23:40

Postovani doktore Tomak,
Molim Vas da mi protumacite dijagnozu. Moja majka je dobila tumor dojke pre tri godine, amputirana joj je desna dojka i mislim cvorici ispod pazuha. Ja cu Vam napistati dijagnoze.
Lecenje zapoceto u stadijumu T4d N2 M0 kada je sprovedena FAC Senwich terapija a nakon parcijalne resekcije (mastek. iz komfora). CA 15-3: 9.8
Dijagnoza> Neo mammac l.dex.St.post Fac et irrad preop. (Senwich) St.post. mastectonia e compohore l.deh.Rec.loc.
Posle amputacije dojke nije imala nikakve terapije osim sto pije lek Nolvadex.
Pre mesec dana pojavilo se crvenilo na oziljku sa sirenjem na zdravu desnu dojku.
~Leva dojka i aksila b.o. Suprakl. jame b.o. CA 15-3:9.25 Jetra bez sec.dep, u zucnoj kesi kalkulusi. RTg kostanog sistema i pluca bez sec.dep.
Uradjena je biopsija, nalaz: `Lymphangiosis carcinomatosa cutis et textus fibroadiposi subcutis , isecak koze promera 20x50mm, potkozno tkivo debljine do 10mm, na cijoj se povrsini ne uocavaju makroskopske promene.

Molim Vas za tumacenje svega ovoga, a narocito rezultata biopsije, strasno sam zabrinuta jer smo mislili da smo posle tri godine pobedili, i sad opet ispocetka. Kakvo je lecenje potrebno, kakve su sanse moje majke, prognoze za njeno ozdravljenje?

Unapred zahvalna,

Vesna

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

14.05.2007. 10:55

Kod vaše majke se radi o lokalnom recidivu bolesti što je na žalost vrlo često kada se liječenje započne u uznapredovalo stadiju kao kod vaše majke(T4d-upalni karcinom). Lokalni recidiv je jednako poguban kao i pojava metastaza. Prosječno preživljenje bolesnica je nakon toga oko 3 godine. Kod vaše majke je potrebno, ako je moguće, učiniti radikalno odstranjenje lokalnog recidiva i provesti kemoterapiju s taksanima i antimetabolitima. Budući je proteklo dosta vremena od prvog liječenja, možda je moguće ponovno provesti i zračenje, ali to ovisi o dozi zračenja koja je prvi puta primijenjena.

veca

14.05.2007. 13:20

Hvala Doktore Tomak na odgovoru.
Moja mama se dobro oseca, normalno jede, spava, ponasa... jedino sto je besna i razocarana jer joj je doktor posle operacije pre godinu i po rekao "sad ste zdrava zena" a ono opet sve po starom. U prosli petak je mama bila na konzilijumu i tad joj nisu prepisali nikakvu terapiju vec treba da se uradi poredjenje nalaza biopsije isecka od pre tri godine kada je pronadjen rak i sada od 23 aprila kada je uradjena bipsija i otkriven lokalni recidiv. I treba da se uradi nalaz HER2. Razultati ce biti gotovi u cetvrtak, pa u petak opet na konzilijum. Drzimo palceve mojoj majci. Javicu Vam se .... Hvala jos jednom...

veca

14.05.2007. 13:20

Jos jedno pitanje. Procitala sam u prethodnim temama da spominjete lek Herceptin (moja majka pije sada Novaldex). Da li ga moja majka moze koristiti odnosno da li joj on moze pomoci posto ste naveli da on pomaze i bolesnicama s uznapredovanim stadijumom raka dojke? Da li se on prepisuje ili se kupuje, da li ja moram napomenuti doktoru za taj lek ili se podrazumeva da ce ga sam doktor predloziti? Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

15.05.2007. 10:00

Herceptin je koristan samo u liječenju bolesnica s HER-2-pozitivnim tumorima. Da bi se znalo bi li vaša majka imala koristi od liječenja Herceptin-om, nužno je odrediti status HER-2 u tkivu tumora ili tkivu metastaze. To se može učiniti jedino na odjelu patologije bolnice u kojoj je vaša majka operirana gdje je sigurno sačuvano tkivo tumora.

veca

17.05.2007. 18:25

Postovani doktore Tomek,
Hvala Vam na iscrpnim odgovorima, i sto ste mi pojasnili mnoge stvari vezane za ovu bolest.
Danas je gotov nalaz. Pise:
WHO patoloska dijagnoza: carcinoma lobulare mammae infiltrativum (M8520/3)

Makroskopski opis
Skala skora za HER2+ 0-3+, dobijena vrednost: HER2 skor 0

Jel ovo dobar nalaz s obzirom da je 0? Kakvo je dalje lecenje? Da li ovo pokazuje da li ima metastaza? Kakve su prognoze? Oprostite sto postavljam ovoliko pitanja.
Hvala i pozdrav

veca

18.05.2007. 15:45

Doktore Tomek, evo da dopunim prethodnu poruku od 17.05.
Moja majka je danas bila na konzilijumu, odredjena joj je SEC HT nedeljni taksun preko dnevne bolnice i drs.
Molim za Vase misljenje
Hvala

veca

19.05.2007. 11:25

Doktore, opet ja da dopunim poruku.
Ovo je histoloska dijagnoza sa konzilijuma:
Ca lobulare invasivum. Lymphangiosis carcinomatosa cutis
ER18 fmol/mg, PR 0, HER-2:0
Sistemska terapija: da se uvede sec.HT nedeljni Taxol
Molim Vas za Vase misljenje. Da li je ovo tip agresivnog tumora, kako napreduje, moze li se izleciti....
Hvala Vam puno.
Pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

22.05.2007. 22:00

Radi se o agresivnom tumoru i zahvaćenosti limfnih prostora u koži što značajno povećava opasnost od ponovnog lokalnog recidiva u koži oko odstranjenog dijela i pojave udaljenih metastaza. HER-2 0 znači da nije potrebno liječenje Herceptin-om. Liječenje tjednim Taxolom je u redu, ali bih preporučio da se uz njega uključi i jedan citostatik iz skupine antimetabolita, kapecitabin ili gemcitabin. Obadva su vrlo djelotvorna u kombinaciji s Taxol-om. Također ne bi bilo loše razmotriti i mogućnost zračenja šireg dijela kože oko odstranjenog tumora.

veca

22.05.2007. 23:05

Hvala doktore na odgovoru.
Ali kako ja kao laik da predlozim lekarima ovo sto ste mi Vi naveli?
Mozete li mi samo protumaciti ER18 fmol/mg, PR 0, jel to dobro ili ne, jel to znaci da li je tumor agresivan ili ne?
Mami je receno da ce ovu terapiju primati 1 nedeljno tri nedelje pa onda kontrola pa opet, i da ce lecenje biti dugo. Takodje je prekinula sa Novaldexom posto je ovo nova terapija. Nadam se da ovo ne znaci da su digli ruke od nje. Kakve su Vase prognoze za njen ne mogu reci oporavak ali dalji zivot? Citala sam o prezivljavanju 5 godina... Koliko je ta agresivnost brza? Njoj se pojavio otok iznad oziljka pre mesec dana kad i crvenilo tj kako Vi kazete lokalni recidiv, a ovih dana i otok na kljucnoj kosti. Krvna slika je juce radjena i dobro je sve.
Hvala jos jednom i pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

27.05.2007. 03:25

ER18 fmol/L i PR 0 su vrijednosti hormonskih receptora u tkivu tumora, a pokazuju da li je tumor hormonski ovisan ili ne i da li bi hormonsko liječenje bilo korisno ili ne. U slučaju vaše majke radi se o hormonski slabo ovisnom tumoru i hormonsko liječenje(Nolvadex) ne bi bilo od veće koristi. Teško je predvidjeti kakvo će biti preživljenje vaše majke. Pojedini sučajevi lokalnog recidiva mogu se i izliječiti, ali slučajevi kod kojih je prisutna limfangioza, kao kod vaše majke, vrlo teško. Mogu vam navesti statistički prosjek. Oko 50% bolesnica preživi 2-3 godine nakon pojave metastaza, odnosno agresivnog lokalnog recidiva.

veca

27.05.2007. 20:55

Hvala doktore na Vasem odgovoru i misljenju. Moram priznati da me niste obradovali, ali sta da se radi, takav je zivot. Hvala Vam jos jednom. Bicu slobodna da Vam se obratim za savet i ubuduce.
Zelim Vam sve najbolje. Pozdrav

veca

18.09.2007. 23:00

Postovani doktore,
Evo mene opet. Mama je primila terapije Taxola, od juna pa do pre dve nedelje (mislim 9). Sada je radila zbog kontrole ultrazvuk abdomena i njen internista je uocila neke promene na jetri. Danas je bila na CT skeneru i ovo je nalaz:
Kapilarni hemangiom sec S 5 jetre.
Doktor koji je to radio kaze da je to benigni tumor da nije zlocudni, treba da ide kod svog interniste radi odredjivanja dalje terapije (internista je rekla da ce verovatno nastaviti sa hemoterapijom, sta Vi mislite?). Ostali rezultati su u redu (krvna slika, ultrazvuk pluca, srce).
Molim Vas za Vase misljenje. Unapred hvala
Pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

02.10.2007. 23:20

Radi se o benignom tumoru u jetri, a taj tumor je zapravo konglomerat krvnih žila. Međutim, preporučio bih oprez. Koji se puta može raditi i o vrlo dobro prokrvljenoj metastazi u jetri. Ako se radi o hemangiomu, taj bi se tumor trebao vidjeti i napredhodnim snimkama CT-abdomena(naravno, ako su učinjene.) Ako predhodne snimke ne postoje, tada bih preporučio kontrolnu CT-snimku za 6 tjedana. Do tada valja nastaviti s dosadašnjim liječenjem, kemoterapija Taxol-om

naska

06.10.2007. 11:35

Postovani doktore, molim Vas da mi protumacite dijagnozu i date objasnjenja. Moja rodjaka, 44-godišnjakinja, je u operisala karcinom dojke. Nakon vadjenja isjecka dobila je slijedecu dijagnozu: Carcinom ductale invasivum glandulae mammae, NG2, gradus II, pT1cNxMx. Na analiziranom isjecku nadjen je u sredisnjem lako ekscentricnom postavljenom dijelu tumorski cvor morfoloskih karakteristikainvazivnog duktalnog karcinoma. Tumor raste dominantno u solidnim grupama sa fokusima kribriformnog izgleda i intraluminalnim poljima komedo nekroze. Malim dijelom tumor pokazuje tubularan nacin rasta. Siri se periferno kroz susjedne duktuse. U lumenu par limfnih sudova prisutni karcinomski embolusi. Tumor dopire na jednom od isjecaka do samog ruba resekcije. Imunohistohemijskom analizom pokazalo se da su tumorske celije blage do umjerene pozitivnosti u oko 30% tumorskih celija za progesteronske receptore i umjereno nuklearnu pozitivnost u oko 70% za estrogenske receptore. Imunoreaktivni "scor" prema Remmele-u iznosi 6 (3x2) i 6 za progesteronske receptore (3x2). HercepTest radjen na isjecku iste biopsije pokazao je blagu do umjerenu nepotpuno cikrumfererncijalnu pozitivnost membrane karcinomskih celija u vise od 10% tumorskih celija sto se ocjenjuje kao imunoreaktivni scor 1+ a tumor svrstava u skupinu HercepTest negativnih tumora.
Nakon izvrsene operacije dijagnoza je glasila:
I Dysplasia fibrosa cystica glandulae mammae.
II Synus histocytosis et lipomatosis lymphonodorum
Makroskopski opis:
I Primljeno resecirano tkivo dojke, dimenzija 140x130x30 mm, sa manjim trouglastim isjeckom koze na povrsini baze promjera 55 i visine 40 mm, gdje se uocava dio areole i tkivo mamile. U podrucju areole uocava se vezan hiruski konac i linearan defekt. U projekciji opisano polje defekta na povrsini tkiva dojke uocava se defekt dimenzija 50x40 mm, krvlju podlivenih neravnih rubova koga od resekcionog ruba po dubini dijeli tanki sloj vezivnog tkiva debljine oko 2 mm. Isjeci iz rubova defekta uzeti u kalupe 1-3, a opisani tanki sloj sa resekcionog ruba po dubini uzme se u kalup 16. Preostalo tkivo dojke u cjelosti gradjeno od bjelicastog, sitno cisticno izmijenjenog žilavijeg tkiva, mjestimično prožetog žućkastim tačkastim poljima, odakle se uzmu isječci u kalupe 5-7. Isječak iz bradavice uzme se u kalup 8. Materijal uzet u 8 kalupa.
II Primljen manji isječak vezivnog masnog tkiva, dimenzija 65x45x15 mm, u kome se na presjeku nadje 3 limfna čvora, promjera od 5-15 mm, a vecim dijelom masno izmijenjeni. Materijal uzet u 3 kalupa.
Odredjena joj je hemoterapija VI ciklusa KT-CMF, svakih 21 dan jedna (ENDOXAN 800g, MTX 60g, 5 F4 750g), a potom hormonalna terapija Tamoxifenom.
Molim Vas da mi pojasnite dijagnozu, da mi odgovorite kakav je to hormonski uzrokovan karcinom i kakve su sanse za izljecenje u ovom slucaju. U posljednje vrijeme osjeca povremene bolove u prijedjelu i lijevog i desnog pazuha. Unaprijed hvala.
Pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.10.2007. 20:50

Odgovor za Nasku:
Prema navedenom bi se radilo o stadiju I, dakle o pčetnom stadiju raka dojke. Međutim samo 3 izvađena i pregledana limfna čvora iz pazuha nisu dovoljna da bi se sa sigurnošću moglo reći da se tumor već nije proširio i u limfne čvorove pazuha, a tada bi se radilo o stadiju II koji ima nešto lošiju prognozu. Ne radi se o hormonima uzrokovanom tumoru nego o tumoru ovisnom o hormonia, hormoni potiču rast tumor i zbog toga je određeno liječenje Nolvadex-om koji sprječava djelovanje hormona na tumor. Njezini izgledi da preživi 10 i više godina su oko 80%-90% i bez ikakvog liječenja, a uz provedenu predloženu joj kemoterapiju i hormonoterapiju, ti se izgledi povećavaju za oko 5%.

veca

24.05.2008. 00:30

Postovani doktore, evo mene opet, naravno sa novim pitanjem. Mama je zavrsila sa vise i ne brojim koliko terapija Taxola, uradjeni su kompletni pregledi: cvenilo na oziljku gde je amputirana desna dojka nema vise. ultrazvuk nadkljucnih jama (na konzilijumu prvom su doktori osetili neke zlezde ali je sve ok, ponovni UZ za 6 nedelja), UZ abdomena ok (niko ne spominje onaj kapilarni hemangion za koji sam vas pitalam verovatno je ok), rengen kicme, karlice i lobanje ok, mamografija leve dojke pokazuje neki upalni proces, doktori na konzilijumu su napipali ispod bradavice neke kvrge tj zadebljanja, mada se crvenilo oko bradavice povuklo, i kazu da je to mastitis i dobila je jos 3-4 ciklisa Taxola. Sta to znaci? Da li se to tumor prosirio na drugu dojku? Ona dobro podnosi ovu terapiju.
Hvala unapred.
Veliki pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

25.05.2008. 22:05

Ta pitanja morate postaviti njezinom liječniku onkologu. Ne mogu niti smijem postavljati dijagnoze na temelju opisa stanja od strane bolesnika ili na temelju opisa onoga što je liječnik rekao. Mogu vam samo dati određene savjete i objašnjenja na temelju točno postavljene dijagnoze i točnog opisa stadija i proširenosti bolesti koje je postavio liječnik na temelju pregleda i dodatnih pretraga.

veca

27.05.2008. 08:55

Postovani doktore, oprostite sto sam opisno napisala, evo sada dijagnoze i nalaza tacnog:
Radjena mamografija leve dojke, nalaz:rezidualno fibrogl. tkivo u levoj dojci je displ. izmenjeno sa zonom pojacane kondenzacije gl. tkiva. Retroareolarno i centralno uz retrakciju retromamilarnog konusa areolarne regije. Nalaz moze da odgovara rekveli zapaljenske upale a ne moze se tvrditi ni da je druga promena (obs TU).
Mama je bila na konzilijumu u petak i odluka je: St post HT cum Taxol weekly (VIII) Regressio partialis lymphangiosis cutis hemithoracis dex. et mastitis mammae sin. nastaviti nedeljni Taxol III-IV ciklusa pa detaljna kontrola.
Da li mozete da mi to protumacite, jel to znaci progresija bolesti, mada na svu srecu nema metastaza? Kakve su prognoze za dalje?
Hvala unapred.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.06.2008. 22:35

Kod vaše majke je uz liječenje Taxol-om došlo do povlačenja bolesti, ali to povlačenje nije potpuno/dovoljno te je potreban nastavak liječenja Taksolom. Nako provedenog dodatnog liječenja, provesti će detaljna obratad to jest procjena rezultata liječenja i na temelju toga će se odlučiti o dalnjim postupcima/liječenju.