Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - tumacenje dijagnoze


Autor Poruka

Jadri

05.12.2015. 14:35

Poštovana,
majci je nakon uklanjanja dojke prepisana slijedeća terapija
Antineoplastično liječenje tjednim paklitakselom + trastuzumab x 12 ( prva aplikacija 4mg/kg intravenozno dalje 2mg/kg potom slijedi trastuzumab s.c. x 13 svaka 3 tjedna
možete li mi malo pojasniti kakav je to oblik terapije obzirom da nisu pronađene metastaze i da su sve tumorne tvorevine uklonjene.
Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

06.12.2015. 19:30

Poštovana Jadri,
ukoliko je tumor u potpunosti odstranjen te nema metastaza, dakle u ovom trenu nema tumora, propisana terapija je takozvana adjuvantna ili dodatna terapija koja se daje s ciljem smanjenja rizika povrata bolesti. Paklitaksel je citostatik, dakle to je kemoterapija a Herceptin je antitijelo, znači to je imunoterapija. Kad i kakav oblik adjuvantne terapije dati ovisi o vrsti tumora te o općem stanju bolesnice.

dorabella

22.12.2015. 10:35

Poštovana doktorice,
molila bi vas prognozu i tumačenje nalaza za moju makju (1950 godište)

Dg/Ca mammae I.sin
Op/segmentectomia mammae cum diss. axillae
PhD/Ca invasivum mammae (NST gr II, luminal B, Her -2 neg) pT2pN1a
Ca meta. lymphonodi axillae (I/X) (bez proboja čahure čvora)
ER 100% PR 30 % Ki-67:27,8% HER-2:1+
veličina tumora : 2,2x1, 2x0.8cm, bez vaskularne invazije

Puno hvala .

zmalesev

26.12.2015. 12:20

Postovana dr. Antunac
Nakon obavljene konsultacije sa mojim onkologom, saljem vam preporucenu terapiju. MOlim Vas da mi jos jednom pojasnite da li je meni zaista potrebna ova terapija, koliko ce ovih 8 terapija pomoci I zasto mi je preporucena kada su sve tumorne tvorevine uklonjene.Takodje Vas molim da mi pojasnite sta mogu ocekivati od samog lijeka, propisane doze I kakve su prednosti a kakve mogu biti posljedice?

Recommended: 4 cycles of DOXORUBICIN with CYCLOPHOSPHAMIDE every 2 weeks folloved by 4 cycles of TAXOL every 2 weeks. This drug is given as an infusion into a vein. Followed by radiation therapy. Followed by anti-hormonal treatment for 5 years.

Broj radijacija nije odredila, obzirom da to slijedi poslije hemoterapije.
Obzirom da je ovdje u Americi hemoterapija ostavljena na odluku samom pacijentu, molim Vas da mi pomognete da se odlucim, sta uraditi, da li prihvatiti sve ove terapije u ukupnom broju kako je naznaceno ili da ne prihvatim hemoterapiju I zapocnem sa radijacijom I hormonskom terapijom (sto je meni prihvatljivije, obzirom na moje rezultate I cinjenicu da je tumor u potpunosti odstranjen I da su margine negativne)?
Takodje bih htjela da izrazim posebno postovanje I zahvalnost, jer sam na osnovu Vase preporuke po pitanju mastektomije trazila dodatno misljenje na drugoj klinici gdje je konzilijum od 3 doktora odlucio da meni mastektomija nije potrebna. Dakle, druga operacija koja je bila zakazana za 6.01.2016 je otkazana I ja sam sacuvala dojku.
Hvala.

Jelena14

27.12.2015. 17:25

Postovani
Prije 7 dana pojavila mi se mala kvrzica ispod pazuha. Na samom dnu pazuha prema dojci ali na mjestu gdje se briju dlacice. Malesna je kao zrno graska. Ne boli me nista tvrda je i cini mi se nepomicna na dodir. Pratim svaki dan ali ne raste cini mi se.
Inace u 13 sam sedmici druge trudnoce i imam 28 godina.
Da li je to zbog trudnoce neka zlijezda ili se ipak trebam zabrinuti

dorabella

27.12.2015. 19:35

Poštovana,
Samo da se nadovezem na svoj prethodni upit od 22.12.15. god.
Odlukom konzilija majka je dobila terapiju po Ac shemi x4, nakon toga 12 x paklitaksel, sve u dnevnoj bolnici.
Molim Vas mišljenje o toj terapiji. Odradila je prvu kemoterapiju i dosta teško ju podnosi. Da li je paklitaksel "lakši"za podnijet od ovih prvih cetri?
Da li je po Vasem misljenju to velik broj kemoterapija.?

Katarina Antunac, dr. med.

31.12.2015. 19:30

Poštovana dorabella,
radi se o tumoru koji se proširio na limfne čvorove pazuha (zapravo na jedan čvor), hormonski je pozitivan i Her2 negativan.
Tumor je odstranjen, međutim s obzirom na biologiju tumora te činjenicu da je zahvaćen taj čvor u pazuhu, postoji rizik povrata bolesti koji opravdava primjenu ove kemoterapije. 4 ciklusa AC te 12 aplikacija paklitaksela su uobičajena kemoterapija za takav tip tumora, ništa nije previše. Kako je tumor hormonski pozitivan, po završetku kemoterapije bit će ordinirana hormonska terapija. S obzirom da je učinjen poštedni zahvat, dakle odstranjen je samo dio dojke u kojem je tumor a ne cijela dojka, trebat će provesti zračenje dojke te limfne drenaže. Sve je to preventivna terapija, dakle daje se s ciljem smanjenja rizika povrata bolesti.
Kemoterapija se dosta individualno podnosi. Paklitaksel se podnosi nešto bolje od AC-a ali zapravo ima drugačiji profil nuspojava. Bitno je da bolesnica dobije i svu potpornu terapiju npr. sredstva protiv mučnine i povraćanja te da prije svake aplikacije kemoterapije liječnika obavijesti o svim poteškoćama od prethodne primjene.

Katarina Antunac, dr. med.

31.12.2015. 19:30

Poštovana Jelena 14
vjerujem da nije ništa ozbiljno, ali svakako opisanu promjenu pokažite svom liječniku.

Katarina Antunac, dr. med.

31.12.2015. 19:30

Poštovana zmalesev,
kod Vas je tumor odstranjen ali s obzirom na biologiju tumora te činjenicu da je bio zahvaćen jedan limfni čvor u pazuhu, postoji rizik povrata bolesti. Kemoterapija, hormonska terapija i zračenje se ordiniraju kako bi se taj rizik smanjio.
Vama je ordinirana kemoterapija uobičajena za taj stadij i tip bolesti, dakle, kako bi se smanjio rizik povrata bolesti. Ona svakako ima određene nuspojave npr. mučnine, povraćanje, gubitak kose, oštećenje srca, promjene krvne slike, trnci u prstima i sl. Dosta se individualno podnosi, Vi možete i ne morate imati nuspojave, možda budu blage a možda budu i toliko izražene da će se liječenje morati prekinuti; to ne možete znati dok liječenje ne krene. U svakom slučaju, kod Vas je rizik povrata bolesti takav da onkolog smatra opravdanim primjenu kemoterapije ali konačna odluka, nakon konzultacije s liječnikom i uvida u sve rizike kako bolesti tako i liječenja, uvijek ostaje na Vama.

dorabella

01.01.2016. 20:05

Poštovana doktorice hvala na odgovoru.
Da li je po Vasem mišljenju bolje bilo odstraniti cijelu dojku, te da li imate iskustva ozdravljenja od tog tipa tumora?

zmalesev

04.01.2016. 11:15

Postovana dr. Antunac.
Hvala na iscrpnim odgovorima. Htjela bih Vas obavijestiti da sam (nakon detaljne patoloske obrade na drugoj klinici od drugog patologa, a na osnovu pathology slides, kao I na osnovu zivog materijala, dakle tumora koji je izvadjen iz dojke), dobila nove rezultate, koji se razlikuju od rezultata dobijenih na klinici gdje sam operisana!

A. (Right breast 7:00; biopsy): Invasive ductal carcinoma, grade 2, largest
focus of invasion measuring 9 mm in size. See note.

NOTE

BREAST MARKERS AS FOLLOWS:

ER (SP1, FLEX+): Positive (>90%)

PR (PgR636, FLEX+): Positive (>90%)

Ki-67 (MIB-1, FLEX+): Low proliferative index (<10%)

HER-2/neu (HercepTest): Negative (0+)

Naime, u samom razgovoru sa mojim oncologom na toj drugoj klinici, a na osnovu novih patoloskih rezultata, moj oncolog NE PREDLAZE chemotherapy, a o ostalim terapijama ce donijeti odluku nakon MOLEKULARNOG ispitivanja,
Molim Vas da mi protumacite novu dijagnozu,( koliko sam ja razumjela Grade nije III, vec II)! Sta to znaci u pogledu terapija, kao I ishoda lijecenja. Takodje Vas molim da mi pojasnite zasto u jednoj klinici predlazu chemotherapy, a u drugoj NE? Pomozite mi, zbunjena sam razlicitom dijagnozom kao I misljenjima od strane 2 onkologa, a na osnovu ispitivanja istih pathology slides I izvadjenog tumora!
Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

08.01.2016. 11:55

Poštovana,
pojedini dijelovi unutar tumorskog tkiva se često razlikuju po pitanju gradusa, vjerojatno su različiti patolozi gledali različite dijelove tkiva. Svakako napravite predloženo molekularno ispitivanje.
Mišljenja onkologa se razlikuju, zbog toga se i zovu "drugo mišljenje". Zašto jedan onkolog predlaže jedno a drugi drugo, morate razjasniti s njima i čim prije se prikloniti jednoj od predloženih terapijskih opcija.

Nada A

09.01.2016. 12:10

Postovani doktore,

Molim Vas za tumačenje sledeće laboratorijske analize.

Makroskopski opis
Amputirana dojka mase 373 grama, dimenzije 17x12x3 cm, sa kožom dimenzije 17x12 cm, mamila je uvučena, blago deformisanaog oblika pored mamile se nalazi hiruški rez dužine 2 cm, cije su ivice približne hiruškim šavovima (3). Kože dojke je neravne površie sa prisutnim brojnim subkuranim čvorićima od 0,3 do 1,5 cm, elastične konzistencije koje su prekrivene blagom hiperemičnom kožom. Na serijskim poprečnim presecima ranije opisane promene su relativno jasno ograničene oko tkiva čvršće konistencije. Na preseku sivo beličaste boje, homogene gradje. Ispod mamile tkivo dojke i koža su prožeti sivo beličastim elastičnim tkivom promera 2x2 cm.
Materijal ukalupljen u 9 kalupa.
Broj uzoraka 9. Laboratorijska obrada -standardna.
Makroskopski opis
U pregledanom materijalu se nalaze isečci masnog i fibroglandularnog tkiva dojke sa kožom. Makroskopski opisani čvorovi histološki odgovarju tumorskom tkivu. Tumor je izgradjen od srednje krupnih epitelnih ćelija. Tumorske ćelije se formiraju solidane nakupine i tubularne strukture. Tumorske ćelije su prisutne i u limfavaskularnim prostorima.
PATOHISTOLOŠKA DIJAGNOZA
Dg: CARCINOMA DUCATAE INVASIUM MAMMAE RECIDIVUM LOCALE, G2. METASTASIS LENTICULARIS. LYMPHANGIOSIS CARCINOMATOSA CUTIS.
(Hormonski status - Ph br 10130/15!)

Mozete li mi molim Vas dati Vase misljenje i reci kakve su dalje prognoze?
Unapred zahvalna i veliki pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

16.01.2016. 19:00

Poštovana,
iz navedenog shvaćam da Vam je odstranjena dojka radi povrata bolesti, dakle već je ranije operiran tumor dojke? Pod kožom je nađeno više tumora ali nalaz ništa ne govori u kakvim se točno tumorima radi što će utjecati na nastavak terapije. Kod Vas je isto tako potrebno provesti dijagnostičku obradu kako bi se ustanovilo da li se bolest proširila izvan dojke. O svemu navedenom kao i o Vašem općem stanju te drugim bolestima od kojih eventualno bolujete ovise mogućnosti liječenja te samim tim i prognoza.

zvjezdana1963

20.01.2016. 18:50

Poštovani!!!

Molim vas da mi pojasnite nalaz...

Citološki nalaz


materijal: punkcija dojke pod kontrolom UZV-a

opis:

Pod kontrolom UZV-a punktirana je tvorba GMK desne dojke, na gornjem rubu ožiljka. U razmazima punktata se vidi nježno ružičasta amorfna tvar i po koji eritrocit..
Hvala unaprijed...

Katarina Antunac, dr. med.

24.01.2016. 04:45

Poštovana,
u nalazu punktata nije nađeno malignih stanica, dakle, daljnje kontrole sukladno prethodnom dogovoru sa svojim liječnikom.

zmalesev

05.02.2016. 10:15

Postovana dr. Antunac
Moj Oncotype DX molekularni test stigao “:"The test shows she is at intermediate to low risk of recurrence and not much difference between chemo vs no chemo ( 1%) so most likely she will be fine with just adjuvant hormonal therapy"
Dakle test pokazuje da sam na granici srednjeg ka malom riziku od povrata I nema mnogo razlike izmedju terapije kemoterapijom ili bez nje (samo 1%) Preporucena I zapoceta hormonalna terapija Anastrozole 5 godina. Mozete li mi nesto reci o ovom lijeku, koje su nuspojave i zasto je preporuceno bas 5 godina?
Hvala na odgovorima I podrsci.

Katarina Antunac, dr. med.

06.02.2016. 20:45

Poštovana,
anastrozol je lijek koji sprečava nastanak estrogena koji bi mogli potaknuti rast stanica raka dojke, dakle radi se o hormonskoj terapiji koja se najčešće jako dobro podnosi. Uzima se 5 godina jer je toliko trajanje terapije ispitivano u kliničkim studijama i zasad se smatra optimalnim. Najčešće nuspojave uzimanja ovog lijeka su naleti vrućine i crvenima (valunzi), glavobolja, bol u zglobovima, mučnina te osteoporoza

zmalesev

08.02.2016. 09:45

Postovana dr. Antunac
Hvala na odgovoru. Molim Vas da mi malo pojasnite koji je sljedeci korak, tj. koji su sve pregledi potrebni da se utvrdi da se tumor nije vratio i kada se obicno rade ti pregledi i testovi,kao i koji test je najpouzdaniji?

Katarina Antunac, dr. med.

11.02.2016. 11:05

Postovana,
najčešće slijedi mamografija i UZV dojki jednom godišnje te laboratorijski nalazi i klinički pregled svakih 6 mjeseci. To je minimum a možda će Vas Vaš liječnik naručiti i češće i raditi i neke druge pretrage, ovisno o Vašim eventualnim tegobama.