Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - tumacenje dijagnoze


Autor Poruka

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.05.2009. 05:05

Ovi nalazi potvrđuju da se radi o niskozloćudnom tumoru koji je ovisan o hormonima te će za vašu majku biti vrlo korisno provesti adjuvantno hormonsko liječenje u trajanju od 5 godina. Ovaj nalaz je i potvrdio da su izgledi za izlječenje izvrsni kao što sam vam već naveo.

kornelija

19.05.2009. 23:30

Puno hvala doktore. Majka je već započela s terapijom lijeka Novaldex. Jedino što mora još na česte punkcije zbog velikog broja vjerojatno izvađenih limfnih čvorova (njih 20), na kojima na svu sreću nije bilo ništa zloćudno. Nakon toga ju čeka snimanje CT i ultrazvuk abdomena, ginekološki pregled. Što se tiče boli u ruci i tih punkcija limfe ispod ruke, samo da Vas pitam - hoće li to dugo trajati i hoće li i kakve probleme imati s tom rukom?

Željela sam da dođe do mene u Split, malo se domoriti od svega na Mediteran, no doktor je ipak kazao kako ne može još nigdje, činjenica - put je dalek, a mi smo se vjerojatno malo svi preračunali i pomislili - zašto ne bi došla....

Naravno, slušamo doktora. happy

Što se preporučuje da radi s rukom? Koje vježbe? Na što da obrati pozornost u svim sljedećim kontrolama?

Ako imate vremena, napišite, iako znam da ste zasigurno "zatrpani" brojnim pitanjima.

Hvala Vam puno, Kornelija

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.05.2009. 20:40

Skupljanje seroma i problemi s drenažom limfe iz dojke i iz istostrane ruke su vrlo česta pojava nakon operacije raka tojke, to češća što je temeljitiji bio zahvat u pazuhu, to jest što je veći broj limfnih čvorova odstranjen. Taj problem kod različitih bolesnica različito dugo traje, zna trajati i nekoliko mjeseci. Svakako su potrebne vježbe i limfna drenaža (ručna ili mehanička) da bi se spriječio kasniji nastanak limfedema ruke. Najbolje je da vaša majka posjeti specijalista fizikalne terapije koji će joj sve objasniti i pokazati joj potrebne vježbe.

savtovska

25.01.2012. 01:10

Postovani doktore,
imam samo jednopitanje vezano za objasnjenje reakcija na hemioterapiju Taxol.
Moja majka pocinje za 2 dana sa hemioterapijom taxolom, u 3 ciklusa.
Zanima me koje su reakcije na nju, da li opada kosa, kakva treba da bude ishrana u toku terapije i uopste kako se ponasati za to vreme?
Hvala unapred

livadjanka

13.02.2012. 15:55

Postovani dr.Tomek!
U kolovozu prošle godine operirana mi je lijeva dojka, dijagnoza na otp.pismu je slijedeća:
PHD Ca ductale invasivum mammae gr.II, ER 100%, PR <10%,
HER 2 2+, Ki67 29%, Ca meta lymphonodi axillae 1/25. Cish nalaz negativan.
Završila sam 6 kemoterapija po shemi AC te počela piti armotraz. U ozujku idem na radioterapiju.
Imam 58 godina. Po Vašem mišljenju, kakva je moja prognoza?
Puno Vam hvala.
Srdačan pozdrav!
Ankica

goga1962

26.03.2012. 17:30

Postovani
Imam pitanje,da li mi možete pojasniti nalaz..Prije 5 godina sam operirala rad dojke (Ca mammae I.sin T4N0M0 St post QUART I. sin st post chemoth (6xAC)
Sad sam radila nalaz :scintigrafiju skeleta ucinjena je pom. 99mTc-HDP
Na ucinjenim scintigramima vidi se difuzno nesto intezivnije nakupljanje RI L3(upalno-deg.promjene?)
U prikazanim ostalim kostima ne vidi se pojacano nakupljanje RI.
Obzirom na uputnu dg (Ca mammae) preporuca se uciniti ciljane rtg.sn. te scint. kontrola za godinu dana)

Mozete li mi obijasniti o cemu se radi i malo bolje pojasniti tu moju dijagnozu. Da li je to sve uredu ili se je mozda prosirilo....
Unaprijed hvala

DraganaGasa

27.03.2012. 23:35

Postovani doktore,

Molim vas da mi protumacite dijagnozu.
Moja supruga ima 38 god.uradjena je mastektomia desne dojke 24.12.2011.
Dijagnosticiran je "Invazivni multicentricni lobularni karcinom desne dojke,histoloskog gradusa 2,sa komponetom lobularnog karcinoma in situ.prema lokalnom sirenju pN1c,bez metastaze u 12 aksilarnih limfnih cvorova-pN0,AJCC Stage I,NPI=3,28"
HER-2 se ne eksprimira(negativno).ER scor 7;PR scor 3;
Gradus 2
Stadium pTNM T 1c N 0 M x.

Odredjeno je 6 kemoterapija,FAC protokola,a nakon toga Zracni tretman,te hormono terapija=Tamoxifenom,razmotriti iradijaciju jajnika.

Kakave su vase prognoze.

Hvala!



dusaanica

10.05.2012. 09:55

Postovani doktore,
molim vas da mi protumacite dijagnozu, naime 20.04.12 sam operisala desnu dojku (ex tempore). 18x10x8 mm udaljenog od ivica resekcije 20-50 mm. Histopatoloska dijagnoza
Carcinoma lobulare invasivum glandulae mammae- tubulolobularna varijanta pT1c NxMx HG i NG I
Er scor 7(oko 80% ) PR scor 8) oko 70%) HER 2 1+ Ki-67 )niska pozitivnost )oko 15% jedara celija tumora pokazuje intenzivno IHH bojenje).
verifikovano je 14 limfnih nodusa bez prisustva elemenata maligniteta.
Jos nisam pocela sa terapijom, na konzilijumu odredjeno 4 kemoterapije, 30 zracenja i nakon toga hormonska terapija.

Unaprijed zahvalna

odanilovic

25.05.2012. 00:05

Postovani doktore, molim da mi protumacite dijagnozu
Moja majka je operisla levu dojku, radjena je postedna operacija I izvadjene su zlezde iz pazusne jame. Histoloska dijagnoza:
1.2989/12 Ca ductale infiltrativum mammae G2 NG2 (DCIS-komedo tip 80% tumora,prisutne kalcifikacije) Dimenzije tumora 16x12x10 mm
2. 3575/12 Sinus hiatiocytosis reactiva lymphonodi 0/18
3. GSK
4. Menstrualni status:postmenopauza 6 godina
TU marker ER 4(30%) HER2 0 PR 0 ostali hormoni Ki 67: 30%
Konzilijarno je odluceno da se primeni IV ciklusa HT po Ac protokolu, a nakon zavrsteka adj. HT da se uvede adj. hormone th Nolvadex 20 mg dnevno I sprovesti postoperativno zracnu terapiju ostatka leve dojke.

Zanima me koliko je agresivna terapija koju treba da primi s obzirom da je rec o malom tumoru i da su zlezde u redu. Takodje me interesuju stetna dejstva Nolvadexa da li postoji neka zamena koja je manje stetna s obzirom da je u menopauzi? Hvala vam puno unapred!

hopla

16.06.2012. 14:00

Postovani,
Moja jako dobra prijateljica je oboljela od raka dojke, odstranjena joj je desna dojka, nadjene su tri zlocudne zlijezde (jedna se razvila u roku od mjesec dana, dok su ove dvije bile od ranije i bile su ocijenjene kao benigne i razvile se u maligne)
dg: Carcinoma ductale invasivum mammae gradus II
Metastasis carcinomatis lymphonodi unius 1+ lipomatosis et sinus histocytosis lymphonodrum

Izvadjeno je 12 limfi, a samo je u jednoj nadjen trag tumora.
Proci ce kroz sve terapije, zracenje i hormon terapiju, no koliki je stepen prezivljavanja ?

Unaprijed veliko hvala!!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.06.2012. 16:50

Da bi se mogla odrediti prognoza potrebni su detalni podaci: veličina tumora, stupan zloćudnosti, stupan proliferativnos, status hormonskih receptora i HER-2, dob i menstruaciski status bolesnice i podaci o popratnim bolestima.

hopla

22.06.2012. 18:00

Dve zlezde su bile po 2cm, a jedna je 2,5 cm. Ima 44 godine. Godinama ima visok prolaktin, te je pila tablete za regulaciju istog, medjutim je pauzirala par godina s njima. Rodila je sa 38 godina vantelesna oplodnja, zbog cega je pila odredjene hormone nekoliko godina, sto je mislim takodje uticalo na to sve. Na nalazima pise za HER-2 ++, medjutim rekli su joj da to treba da se testira, da se vidi da li je blize tri plusica ili jednom plusicu. (?) To je sve sto znam, nadam se da je koliko toliko pomoglo?? hvala

stucakov

07.07.2012. 02:25

Poštovani doktore.

Molila bih Vaše mišljenje na rezultate nalaza odstranjenog tumora. Tumor zajedno sa limfnim čvorovima odstranjen je prije mjesec dana i upravo su mi stigli rezultati nalaza:
Dg: Ca mammae sin
Op. Biospio.prob.
Segmentectomi mammae sin. cum diss. axillae
PHD: CDI gr. III
Meta axillae 2/22
T1N1M0 pT - 12 mm
ER 80% tm stanica
PR 80% tm stanica
HER-2 0
Ki67 43%

Hvala i lijep pozdrav,
Stefica

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.07.2012. 16:45

hopla
Kod vaše prijateljice radi se o visoko zloćudnom, visoko proliferativnom i hormonski ovisnom raku dojke kliničkog stadija IIA(zbog veličine tumora). Kada se osim operacije ne bi provelo nikakvo dodatno liječenje, tada postoji opasnost/rizik od oko 35% da u sljedećih 10 godina umre od raka dojke. Ako se provede dodatna/adjuvantna kemoterapija koja sadrži antracikline i taksane tada se taj rizik smanjuje za oko 14%. Uz adjuvantnu hormonoterapiju u trajanju od 5 godina rizik se smanjuje za daljnjih 6%. Također treba provesti zračenje dojke i ležišta limfnih čvorova da bi se spriječio lokalni recidiv. Također treba provesti radioterapiju ležišta dojke i limfnih čvorova da bi se spriječio lokalni recidiv. Međutim, vrlo je važno da li je tumor HER-2 3+, jer ako jest, tada je rizik veći i da bi se smanjio, uz kemoterapiju i hormonoterapiju, treba provesti i dodatno liečenje trastuzumab-om("Herceptin"-om) u trajanju od godinu dana..

stucakov
Kod vas se radi se o visoko zloćudnom, visoko proliferativnom i hormonski ovisnom raku dojke koji je već metastazirao u pazušne limfne čvorove, klinički stadij je IIA. Kada se osim operacije ne bi provelo nikakvo dodatno liječenje, tada postoji opasnost/rizik od oko 20-21% da u sljedećih 10 godina umrete od raka dojke. Ako se provede dodatna/adjuvantna kemoterapija koja sadrži antracikline i taksane tada se taj rizik smanjuje za oko 6%. Uz adjuvantnu hormonoterapiju u trajanju od 5 godina rizik se smanjuje za daljnjih 6%. Također treba provesti zračenje dojke i ležišta limfnih čvorova da bi se spriječio lokalni recidiv.

MadameVoid

08.08.2012. 16:40

Poštovanje !

Molim Vas za pomoć oko ove dijagnoze.

Majci je prije tjedan dana odstranjena lijeva dojka,u kojoj se nalazio tumor veličine 2,2 cm.Odstranjeno je i 6 limfnih čvorova.

Histološki gradus tumora je III,a nuklearni II. Angioinvazija nije nađena.Imunohistemijski tumorske stanice pokazuju ekspresiju ER u 50% tumorskih stanica u srednje jakom intenzitetu,dok je PR pozitivan u 60% tumorskih stanica u jakom intenzitetu boje.
HER-2/neu je pozitivan u intenzitetu boje +++ na svim tumorskim stanicama.
Proliferacijski indeks mjeren sa Ki-67 je 25%

Materijal je masno tkivo 7:6:5 cm u kojem se izolira 6 limfnih čvorova promjera do 1 cm. Histološki tumorsko tkivo nije nađeno.


Nadam se brzom odgovoru,jer ne razumijem dosta toga. Molim vas da mi objasnite napisano. Još da nadodam,sastanak sa onkologom oko kemoterapije je u ponedjeljak,tako da terapiju još ne znamo.

Katarina Antunac, dr. med.

24.09.2012. 11:00

Poštovana,
kako je prošlo dosta vremena od Vašeg upita, vjerujem da ste u međuvremenu obavili razgovor s onkologom koji Vam je objasnio dijagnozu te da je započeto adjuvantno liječenje. U slučaju da i dalje imate nejasnoća i nedoumica s obzirom na osnovnu dijagnozu te na ordiniranu terapiju, molim, proslijedite mi pitanja

LOTOS

29.11.2013. 21:45

Poštovani doktore,
molim Vas da mi objasnite o kakvom tumoru je riječ i kakvu bi Vi terapiju preporučili,radi se o mojoj majci koja ima 63 godine.Operisala je gornji kvadrat desne dojke. opis patohiostološkog nalaza glasi
Makroopis primljeni materijal je isječak tkiva dojke dimenzija 9x6x3 cm sa vretenastim isječkom kože na jednom kraju dimenzija 8x2cm resekcioni rubovi označeni koncem jedan konac medijalno obojeno smeđe dva druga konca lateralno i dva kratka fascija rub obojen bordo.Površina kože je sivkastosmeđkasta , glatka na rezu nalazi senejasno ograničen sivkastobjeličast čvor 1,3x1cm koji je 0,5cm udaljen od ruba prema fasciji, a prema medijalnom rubu 1,5cm a l.ateralnom 3cm a od kože 1,2cm 3+R
primljeni materijal je masno tkivo aksile dimenzija 9x3cm na rezu nađeno 9 čvorova najveći 1x0,5cm 9+R
mikroopis u histološki pregledanom materijalu nalaze se isječci tkiva dojke sa makroskopski opisanim tumorskim čvorom tumorski čvor je građen od solidnioh tubularnih i trabekularnih formacija
tubularne formacije čine 10-75% tumorskog tkiva(score2)jedarna pleomorfija umjerena (score1)
mitoze2-3 na 10 vidnih polja HPF, NIKON(score1)
fokalnos tumora unifokalan
dimenzije tumora 1,3x1cm
histološki tip tumora duktalni invazivni karcinom
histološki gradus tumora gradusI (nottingham score5)
in situ komponente prisutna čini do 4%(LOW)
Margine tumorsko tkivo se ne nalazi na resekcionim rubovima
invazija krvnih sudova nije prisutna
invazija limfnih sudova nije prisutna
perineuralna nije prisutna
mikrokalcifikati nisu prisutni
koža urednih morfoloških osobina
histološki verifikovano 10 limfnih čvorova u masnom tkivu aksile
čvorovi su reaktivno promjenjeni
estrogenski receptori pozitivni
progesteronski receptori pozitivni
HER 2 negativan(scor1+)-
ECADHERIN pozitivan
ki 67 pokazuje proliferativnu aktivnost u oko 5% tumorski ćelija
Molim Vas kad budete u prilici da mi odgovorite jer mi Vaše mišljenje puno znači
unaprijed zahvaljujem

asafar

30.11.2013. 20:05

Molim Vas da mi protumacite dijagnozu. i povijest bolesti

Dg/Ca. mammae I.sin.rec
Meta. axillae I.dex.
St.post segm. mammae I. sin. cum. diss. axillae a.a. XXVI
st.post irrad.
Op/ 1. Ablatio simplex mammae I.sin.
2.Diss axillae I.dex.
PHD: 1. Carcinoma invasium mammae (NOS, gr.III, HER-2 2+)
pT=4cm, ER 0, PR 0, HER-2=2+ Ki 67=54%
CISH = - veliki klasteri
- HER-2 pozitivan
2. ca. meta. lypmh. axillae I. dex. (III/XXII)

Dolazi zbog adj. th. po shemi AC + T + H.
Uključena u studiju s Herceptinom. Učinjen UVZ srca.
Hipertenzija od 2008. Koristi Ramzid 0,5 mg i Byol Cor 1,25 mg.
TT 65kg TV 164cm, P 1,71 m2.
Subj. i obj. b.o.
KKS i EKG omogučavaju primjenu terapije

1. AC

Adriamycin 105 mg i.v. u 250 ml fiz. ot. / 30 min
Endoxan 1050 ml i.v.

prije th: Setronon 1 amp. i.v.
Dexamethason 12 mg i.v.
Poslije th. Torecan 1-2 amp. i.v. (s.c.) + p.p.

Slijedeći ciklus 19.12.2013. s propisanom uputnicom. U slučaju mučnine ili povračanja koristiti Reglan tbl. ili Torecan supp.

Katarina Antunac, dr. med.

02.12.2013. 10:15

Poštovana
kod Vaše majke se radi o karcinomu niskog stupnja malignosti koji je u potpunosti odstranjen te se nije proširio na limfne čvorove pazuha. Tumor je hormonski ovisan. Her2 je negativan a proliferacijski indeks nizak. Radi se o tumoru s dobrom prognozom te postoji velika šansa za potpuno izliječenje.
Preporučila bih hormonsku terapiju te zračenje dojke.

Katarina Antunac, dr. med.

02.12.2013. 10:30

Poštovana,
iz navedenog zaključujem da je kod Vas prije 26 godina učinjena poštedna operacija lijeve dojke i operacija lijevog pazuha te je provedeno zračenje dojke.
Zatim je, nema datuma ali pretpostavljem nedavno, odstranjena lijeva dojka te je operiran desni pazuh (?).
U lijevoj dojci je nađen tumor veličine 4 cm, hormonski negativan, Her2 pozitivan te visokog proliferacijskog indeksa. Iz desnog pazuha su izvađena 23 limfna čvora od kojih je u 3 nađeno tumorsko tkivo te je planirana adjuvantna kemoterapija a potom terapija Herceptinom.
Ukoliko je sada zbilja odstranjena lijeva dojka te operiran desni pazuh, trebalo bi, ukoliko već nije, dijagnostički razjasniti što je s desnom dojkom, otkud tumor u desnom pazuhu. Pretpostavljam da je učinjena i neka dodatna obrada koja je potvrdila ili isključila eventualno postojanje bolesti na drugim mjestima u tijelu.
Svi ti podaci mi nedostaju da bih Vam mogla dati neko mišljenje pa predlažem da detaljno porazgovarate sa svojim onkologom.