Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke tumačenje i dijagnostika


Autor Poruka

Renci9

01.01.2016. 22:30

Poštovani
Operiran mi je rak desne dojke
Dijagnoza : Ca.mammae I.dex
Materijal :1. Tkivo dojke s tumorom
2.medijalni rub
3.sentinel limfna čvora iz desne aksile
Patahistoliska dijagnoza:
1:carcinoma mammae invasivum pT1N(sn)0,Mx.
2,3: -
Opis:
Šavovima označeno tkivo dojke veličine 11x6x1,5cm,na 0,6mm od oznake jednostrukog kratkog konca tumorsko tkivo veličine 1,5x1x1,5 cm. Histoloski se radi o invanzivnom karcinomu nespecijalnog tipa, stupanj diferencije 3 ( tubuli 3, jezgre 2, mitoze 3) u preglednim rezovima bez jasne limfovaskularne invazije, neposredno uz opisani invazivni tumor nađe se manja in situ komponenta, srednjeg nuklearnog Gradiška, solidnog načina rasta. Tumor ne dopire do resecijskih rubova, tumor se nalazi na 0,5 cm od medijalnog resecijskog ruba i 1 mm od dubokog resecijskog ruba. U ostatku parenhima bez drugih žarišnih promijena, bez tumorske proliferacije.
Hormonski status : ER 0 , PgR0
Proliferacijski indeks: 80%
Hercept test IHC score: negativan(0)
Molekularni tip karcinoma: trostruko negativan
2. Neoznačeno tkivo dojke velicine 3,5x 1,5 cm uglavnom se radi o masnon tkivu, bez tumorskih tkiva.
3. Dva sentinel limfna čvora koja su morfoloski imunohistokemijski (CK7) bez tumorskih metastaza.
Trenutno primam kemoterapiju nakon toga zracenje,
Sto me zanima je kakve su sanse za izlijecenjem
Hvala
Lp

Katarina Antunac, dr. med.

08.01.2016. 11:55

Poštovana,
Vaš tumor je u potpunosti otklonjen i nije se proširio na limfne čvorove pazuha tako da je terapija koju sada primate preventivna, kako bi se smanjio rizik povrata bolesti. Dakle, kad god je tumor u potpunosti odstranjen kao što je slučaj kod Vas, postoji mogućnost izlječenja. S obzirom da je tumor hormonski i Her2 negativan, nećete primati hormonsku terapiju ni Herceptin, dakle Vaše adjuvantno (dodatno) liječenje će završiti zračenjem. Nakon toga ćete se redovno kontrolirati, sukladno dogovoru sa svojim onkologom.

Renci9

15.01.2016. 21:00

Zahvaljujem na odgovoru! Zanima me jos nesto sto se tiče konzumiranja namirnica koje se smiju i koje se ne smiju navodno konzumirati za vrijeme kemoterapije. Meni npr.odgovara grejp kao namirnica ali na nekim stranicama sam pročitala da se ne smije ni limun ni grejp uzimati za vrijeme terapije,jel to tocno?
Dobila sam i preporuku uzimanja zeolita ali opet naišla sam i na članke u kojima pise da je kancerogen?!
Jos me u mojem slucaju zanima zasto svaki doktor na to trostruko negativan reagira na nacin da je to jako lose i zbog prolifilacijskog indeksa koji je 80%
Jel stvarno ta vrata karcinoma toliko agresivna i trebam li se dodatno brinuti zbog toga?
Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

16.01.2016. 15:35

Poštovana,
metodama koje se rutinski koriste odrede se hormonski receptori i Her2 status pomoću kojih se određuje terapija- hormonska i antiHer2, ukoliko su nalazi negativni nema ju smisla davati jer neće djelovati. Ako su hormonski receptori i Her2 negativni, takav se tumor naziva trostruko negativan i smatra se prognostički lošim. Međutim, unutar skupine trostruko negativnih tumora oko 10% njih se ne ponaša agresivno ali koji su to ne može se odrediti rutinskim metodama a zapravo nije ni potrebno jer se ništa ne mijenja u terapiji. U pravilu, ako se trostruko negativni tumor ne vrati unutar 2 godine, najvjerojatnije ni neće. Nema smisla da se dodatno brinete oko toga, time ništa nećete promijeniti. Dodatna (adjuvantna) terapija će se svakako provesti, redovno ćete se kontrolirati i vrijeme će pokazati što će biti.
Za grejp je poznato da može utjecati na metabolizam citostatika vinkristina kojeg vjerojatno nećete dobivati u adjuvantnoj terapiji. Ukoliko ćete biti mirniji, nemojte uzimati citruse dan- dva uz kemoterapiju.
Osobno nisam pristalica bilo kakvih dodataka liječenju (tipa zeolita, nečeg za imunitet i sl), nismo sasvim sigurni pomaže li a kao i sve što se unese u organizam, može uzrokovati nuspojave. Kvalitetno se hranite, budite fizički i mentalno aktivni koliko Vam terapija dozvoli a u međuvremenu se odmarajte. Čim "odradite" kemoterapiju osjećat ćete se puno bolje.