Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak Leve Dojke G3 Triple Negative Brest Cancer


Autor Poruka

SnezanaMaja

28.04.2015. 12:30

Postovani , mene zanima mamina dojagnoza . Pre vise od mesec dana je hiroskim zafatom radikalne mastektomije odstranjena leva dojka . Izvadeni 11 aksilarni limfni zlezde koje nisu pokazale prisustvo metastatskog depozita u nijedne od njih , dok u veci limfni jazli ima samo lesno izrazena histiocidna reakcija . Ukupna histomorfologija odgovara loso diferenciranim G3 Medularni tip mamarnog karcinoma koji nije dao metastatski depozit u nijednoj od 11 ispitanih aksilarni jazli .
pTNM= pT2 pNO pMX G3 RO L1 V1 C4 NG3 STAGE IIA
esterogen receptor - negativni
progesteronski receptor PgR negativni
proliferativen index Ki 67 pozitiven 85%
proteinski produkt pozitiven 10 %
herceptinski test Her -2 Negativni
to je dijagnoza triple negative breast carcinoma


pa sad vas molim da mi objasnite , jer sam sva u panici zbog tog G3 i TNBC
ona je sad na hemoterapiju , ima 8 ciklusa , prva je vec prosla , a prima Amp. Endoxan 1100 i Amp . Sindroxocin .

hvala , pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

30.04.2015. 15:20

Poštovana,
tumor je u potpunosti odstranjen i nije se proširio na limfne čvorove pazuha. Kemoterapija se daje preventivno kako bi se smanjio rizik povrata bolesti.
To što je trostruko negativan samo znači da ne reagira na hormonsku terapiju niti na anti Her2 terapiju, dakle, jedina terapijska opcija je kemoterapija.
Tumor jest biološki nepovoljniji (medularni, gradusa 3, visok Ki67), postoji veći rizik povrata bolesti nego kod nekih drugih oblika tumora dojke i terapijske mogućnosti jesu ograničene ali to je i dalje u potpunosti odstranjen tumor. Bolesti sada nema i pitanje je hoće li se ikad vratiti. Treba provesti ovu preventivnu kemoterapiju do kraja i potom se redovno kontrolirati kako bi se eventualni povrat bolesti uočio na vrijeme.

SnezanaMaja

03.09.2015. 15:15

Postovani,molim vas za mislenje. Mama mi uskoro zavrsava sa hemoterapijom.Imala je svega 8 ciklusa kombinirane hemoterapije.Doktor onkolog kaze da nadalje nece biti potrebna nikakva terapija.Dakle nema zracenja ni propratni lekovi. Posto je takav bioloski tip, ja sam preplasena sada,pa vas molim za mislenje I vase preporuke za prevencije.takogje aka moze da mi kazete koji je procenat za prezivljavanje. Hvala vama. Pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

06.09.2015. 15:35

Poštovana,
kao što je rekao Vaš onkolog, zasad nema potrebe za nastavkom terapije. Tumor je u potpunosti odstranjen, nije se proširio na limfne čvorove pazuha te nema potrebe za zračenjem a kako je hormonski i Her2 negativan, nema potrebe za nastavkom sistemske terapije u smislu hormonske i antiHer2 terapije jer tumor na te lijekove ne reagira. Kemoterapija je zasad sasvim dovoljna.
Takav tip tumora ima veći rizik povrata bolesti unutar prve dvije godine od završetka liječenja i terapijske mogućnosti jesu ograničene, svode se na kemoterapiju. Međutim, bolesti sada nema i pitanje je da li će se i kad vratiti.
Uvijek je nezahvalno davat prognoze. Potrebne su redovne kontrole, sukladno dogovoru s Vašim onkologom kako bi se eventualni povrat bolesti uočio na vrijeme.