Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak - metastaze


Autor Poruka

medo07

01.04.2008. 11:25

Poštovani doktore,
moja majka (55 god) imala je malu kvržicu u dojci koju je operativnim zahvatom odstranila prije 15 godina. Od tada stalno i kontinuirano prati stanje sa dojkama što uključuje mamografije i ostale potrebne nalaze. U siječnju ove godine markeri na tumore dojke pokazuju vrijednost 35 dok markeri na ostale tumore pokazuju vrijednost 10. Zbog toga radi dodatne pretrage koje ne pokazuju ništa loše i zakazuju joj se nove pretrage za godinu dana. Sa nalazima dolazi svom doktoru (za pregled dojke) koji vrši provjeru opipavanjem grudi i nalazi kvržicu. Uzima sadržaj kvržice i nakon nalaza predlaže njeno vađenje. Majka ima i žučni kamenac te se odlučuje istog dana i njega odstraniti.

U toku operativnog zahvata doktor uočava rak koji se proteže pod pazuh i zahvaća limfne čvorove. Odmah ga uklanja i šalje na analizu. Doktor nije krio iznenađenje pronađenim tumorom.

Dio otpusnog pisma
"Bolesnica zaprimljena na kir.odjel radi op.zahvata tumora u lijevoj dojci i UZV-no potvrdjenih žučnih kamenaca.
Citološki nisu nadjene epitelne stanice. Zbog nemogućnosti postavljanja dijagnoze preporučena biopsija.
Nakon prijeop.obrade i pripreme 13.03.08. učinjena laparoskopska kolecistektomija uz drenažu i kvadrantektomija l. dojke uz evakuaciju istostrane axile uz drenažu. Preparati upućeni na PHD."

Patolog nakon pregleda uzorka dostavljenog 13.03.80 traži i ostatak otstranjenog tkiva koji dobiva 14.03.08 te radi i njegovu analizu. Zbog toga postoje dva PHD nalaza koje u nastavku donosim u cijelosti:

Nalaz 1 (tkivo primljeno 13.03.08.):
Patološko-anatomska dijagnoza:
Carcinoma ductalae invasium (NOS) gradus II
Fibroadenoma cum (DCIS) glandulae mammae
Nalaz:
Primljen komad tkiva veličine 3:3:1,4 cm. Na prerezu se pronađe pseudocistična tvorba, čvrstih rubova, promjera 2 cm uz koju se pronađe oštro omeđen, bjelkast čvor promjera 7mm. Histološki čvor je građen od hijalinizirane vezivne strome, unutar koje se nalaze cistično prošireni kanalići dojke, od kojih su neki obloženi pseudostratificirajućim epitelom, a u lumenu se nalaz PAS pozitivan, nehomogeni materijal, neki komadići su obloženi kribriformnim, duktalnim epitelom. Oko kanalića se vide održane mioepitelne stanice (potvrda sa SMA antitijelom). Radi se o hijaliniziranom fibroadenomu sa (DCIS). Oko fibroadenoma vidi se tumorsko tkivo koje infiltrira vezivno žilno žljezdano masno tkivo dojke , neoštro je omeđeno, primljeno razrezano, građeno od atipičnih, tubularnih formacija, sastavljene su od atipičnih epitelnih stanica, srednje velikih, srednje polimormnih sa malim brojem mitoza. Citoplazma je blijedo eozinofilna. U lumenima nekih psudoglandularih formacija, nalazi se PAS pozitivan nehomogeni materijal. Nuklearni gradus je II. Prisutna je intraduktalna komponenta DCIS kribriformnog izgleda) sa centralno prisutnom nekrozom unutar nekih kanalića. Stroma je dezmoplastična, žarišno se nalaze nakupine kroničnog upalnog infiltrata. Unutar nekih atipićnih žljezdanih formacija, nalaze se sitni mikrokalcifikati. Prisutna je perivaskularna i perineuralna infiltracija atipičnim tumorskim tkivom.
Sudeći na osnovu uzetih isječaka tumorsko tkivo seže do resekcionog ruba kiruške eksizicije.
Imunohistokemijski tumorsko tkivo pokazuje ekspresiju ER na oko 50% tumorskih stanica u srednjem intezitetu boje, PR je pozitivan na oko 40% tumorskih stanica i srednjem intezitetu boje.
Herceptestom tumorsko tkivo je : Ki 67 je pozitivan na manje od 10% tumorskih stanica. Herceptestom tumorsko tkivo je negativno na HER2/neu.

Nalaz 2 (tkivo primljeno 14.03.08.):
Patološko-anatomska dijagnoza:
1. Cholecystitis chronica
2. Carcinoma ductalae invasivum (NOS) gradus II glandulae mammae
3. Carcinoma metastaticum lymphonodorum 3/24
Nalaz:
1. Primljen otvoren žučnjak veličine 8:5 cm is tijenke 0,3 cm. Uz vrat u subseroznom masnom tkivu se pronađe limfni čvor. Histološki limfni čvor je reaktivno promjenjena preuzetim komadičima sa žučnog mjehura, histološki vide se na površini održani sluznički nabori s održanim cilindričnim epitelom, mjestimice epitel zguljen. U vezivno promjenjenoj lamini propriji i u ostalim slojevima stijenke nalaze se oskudne nakupine kroničnog upalnog infiltrata i eozinofilni granulociti. Aschoffovi sinusi održani.
2. Primljen gornji lateralni kvadrant lijeve dojke, koncem označen gornji i lateralni rub, veličine 11:3, 5:2,8 cm. Na površini se nalazi isječak kože veličine 4:1 cm ispod kojeg se nalazi šupljina veličine 3:3:1.5 cm. Histološki na 3 preuzeta reza u šupljini se nalaze ostaci tumorskog tkiva veličine 7:6 i 2 mm. Histološki tumorsko tkivo je građeno od atipičnih žljezdanih kribriformnih i solidnih formacija, koje su obložene atipičnim duktalnim epitelom, srednje polimorfnih jezgara, bez uočljivih nukleola, u lumenima atipičnih žljezdanih formacija nalazi se nehomogeni bazofilno eozinofilni materijal. Stroma je dezmoplastična, prožeta žarišno kroničnim upalnim infiltratom. Tumorskotkivo je neoštro omeđeno na jednom rezu seže do termički oštećenog resekcionog ruba kirurške ekscizije, unutar 1 mm. Na ostalim preuzetim komadićima tkiva vidi se vezivno žilno žlijezdano masno tkivo dojke sa žarištima hijalinizacije, oko šupljine i sa fibrocističnim proliferativnim promjenama dojke uz DCIS (kribriformnog izgleda). Na rezovima, koji su uzeti sa tkiva koje je označeno koncem tumorskog tkiva ne nalazim.
3. Primljeno aksilarno masno tkivo u 5 komada, ukupno veličine 7:8:4 cm. U aksilarnom masnom tkivu pronađe se 24 limfna čvora, najveći limfni čvor je promjera 2,2 cm, masno promjenjen, infiltriran atipičnim tkivom koje je opisano pod 2. Osim najvećeg limfnog čvora još 2 limfna čvora su infiltrirana atipičnim tkivom (tumorskim tkivom). Ostali limfni čvorovi su reaktivno i masno promjenjeni.

Nakon dobivanja nalaza doktor predlaže hitno odstranjivanje cijele dojke što je i učinjeno zahvatom 31.03.08.
Majka se dobro osjeća(osim boli zbog operacije-posebno pod pazuhom). Iz rane pod pazuhom je nakon prve operacije ispao dren tako da rana nije zacijelila još uvijek. Nema nikakvih dodatnih komplikacija sa žući.

Molim vas da mi date ocjenu PHD nalaza i date Vaše mišljenje o do sada poduzetim aktivnostima. Isto tako Vas molim da date prijedloge za daljnje postupanje.

Možete li iz nalaza procijeniti opasnost od metastaza u limfnim čvorovima, brzinu metastaza, mogućnost stavljanja pod kontrolu i sl. ?

Iskreno se zahvaljujem na odgovoru!

Ivica

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.04.2008. 23:35

Niste naveli veličinu tumora u dojci, a niti PHD nalaz čitave odstranjene dojke. Na temelju onoga što ste naveli radi se o stadiju II i vaša majka je na granici između srednjeg i visokog rizika(zbog metastazama zahvaćenih pazušnih limfnih čvorova). Bz ikakvog liječenja izgledi preživljenja 10 godina su oko 61%. Uz dodatno liječenje kemoterapijom koja treba sadržavati antracikline i treba biti primijenjeno 6 ciklusa, a nakon togatreba nastaviti uzimati hormonoterapiju još 5 godina, ti se izgledi povećavaju za daljnjih oko 16%. Također je potrebno lpkoregionalnu adjuvantnu radioterapiju.

medo07

21.04.2008. 22:10

Poštovani doktore!

Zahvaljujem se na Vašem odgovoru!

Koliko sam shvatio veličina raka je 3:3:1,4 cm. Danas sam dobio i treći PHD nalaz (od odstranjene cijele dojke) pa ga prenosim u cijelosti.

PHD nalaz 01.04.2008.

Primljena lijeva dojka veličine 19:16:5 cm, na površini koje se nalazi isječak kože veličine 20:11cm. 7 cm od bradavice prema gore i lateralno nalazi se kosi poslijeoperativni rez u dužini 6,5 cm u zaraštavanju. Na udaljenosti od 3cm od bazalnog resekcijskog ruba u parenhimu dojke nalazi se oštro omeđen čvor promjera 1 cm. Čvor je smješten u blizini poslijeoperativne šupljine (granulacijskog tkiva). Histološki na preuzetim komadićima tkiva iz tog područja vidi se masno hijalinizirano vezivno tkivo s nepravilnim trakama, unutar kojeg se nalazi održan parenhim dojke sa sklerozirajućom adenozom. Unutar hijaliniziranog veziva, žlijezde su stisnute jedna do druge, bojenjem sa SMA potvrdi se postojanje mioepitelnih stanica, što ide u prilog sklerozirajuće adenoze. Unutar nekoliko proširenih kanalića koji su manji od 1 mm nalazi se proliferirajući epitel, sa apokrinom metaplazijom, a rubno se nalazi granulacijsko tkivo prožeto eritrocitima i i histiocitima te multinuklearnim pigmentofagima. Na tkivnu šupljinu koje je preuzeto na 17 kocaka, na 1 preparatu (na 1 kocki) unutar vezivno žilno žljezdanog tkiva , hijalinizirano vezivo se proteže u nepravilnim trakama kroz masno žljezdano tkivo dojke, a žlijezde unutar veziva su sitne, stisnute jedna do druge uz održane mioepitelne stanice. Žlijezde dojke unutar ožiljka vide se i široka područja granulacijskog tkiva, sa multinuklearnim histiocitima. Neposredno uz granulacijsko tkivo (postoperativni ožiljak u zaraštavanju) nalazi se nakupina tumorskog tkiva oko 2 mm koje je građeno od atipičnih, sitnih žljezdanih formacija. U lumenima kojih se nalazi bazofilni materijal. Epitel koji oblaže atipične žljezdane formacije je dobro diferenciran, atipični cilindrični, sa blago polimorfnim jezgrama, bez uočljivih nukleola. Mitoze su odsutne. Citoplazma je srednje obilna, blijedo eozinofilna, do bazofilna. Nalaze se i solidna područja građena od gore opisanih dobro diferenciranih atipičnih, epitelnih stanica. Stroma je dezmoplastična, hijalinizirana. IHK sa SMA unutar atipičnih žlijezda nalazi se gubitak mioepitelnih stanica što govori u prilog za karcinom. U ostatnom parenhimu se nalazi hijalinizirani ožiljak unutar kojeg se nalaze žljezde stisnute jedna do druge (sa održanim mioepitelnim stanicama (sklerozirajuća adenoza). U lateralnom dijelu dojke nalazi se gumeni dren prom 1 cm. Na materijalima koji su uzeti sa mamile infiltracije kože mamile atipičnim tkivom ne nalazim.

Unaprijed se zahvaljujem na Vašem komentaru i savjetu!

Ivica

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.04.2008. 15:20

Budući u tkivu dojke više nije nađeno zloćudnog tkiva, prognoza i preporučeni način liječenja ostaju isti kao što sam vam već napisao.

medo07

05.05.2008. 16:50

Poštovani doktore,

majka mi uskoro kreće sa kemoterapijama. Za 7.5. je naručena za prvi put. Rečeno joj je da će ići na 6 ciklusa. Na pregledu na onkologiji doktor utvrđuje termin i traži da se obavi niz nalaza (krv, EKG, ...) te između ostalog i da se utvrdi CA 15-3 ponovo sada nakon operacija (mama je imala prije 36,4). Na ambulantnom listu stoji da se "naručuje na PKT 7.7.2008. te da se planira FAC protokol jer se radi o T4 a ne o T2 stadiju".

O kakvim se stadijima radi, koja je razlika među njima i slažete li se sa doktorom?

Svi traženi nalazi su uredni osim CA 15-3 koji danas iznosi 42,4. Majka se jako uznemirila zbog toga.
Pokazuje li to da se i u drugoj dojci nalazi tumor? Koliko je navedeni podatak uobičajan? Pokazuje li ona da je tumor "opasno" metastazirao s obzirom da sam i sam nakon odstranjivanja dojke očekivao da će navedena veličina biti u granicama normale?

Iskreno se zahvaljujem na Vašem vremenu i savjetima!

Ivica

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.05.2008. 23:05

Oznaka T odnosi se na veličinu i proširenost tumora u dojci. Iz nalaza koje ste naveli nije moguće procijeniti o kojoj se T kategoriji radi, a to sam već i rekao. Svakako treba prihvatiti procjenu liječnika koji je neposredno pregledavao vašu majku da se radi o stadiju T4. To onda znači da je tumor zahvatio kožu dojke , ali to znači i da se radi o uznapredovalijem stadiju od onog koji sam procijenio u prvom odgovoru. Radi se o stadiju IIIB koji ima lošiju prognozu od stadija II. Prosječno 5-odišnje preživljenje u tom stadijiu je oko 45%-50%. Što se tiče liječenja ne mijenja se ništa. Vaša majka treba primiti kemoterapiju i FAC protokol koji je predviđen i koji je potpuno odgovarajući. Nakon kemoterapije liječenje treba nastaviti hormonoterapijom aromataza inhibitorom. Također, treba provesti i lokoregionalnu adjuvantnu radioterapiju. Što se tiče još uvijek povišenog markera CA 15-3 to ne mora biti znak nečeg lošeg. Marker u serumu treba ponoviti za mjesec dana i ako i tada bude povišen treba provesti kliničku obradu da se utvrdi ne postoje li možda već metastaze u udaljenim dijelovima organizma. Ta klinička obrada uključuje i obradu druge dojke, ali za pretpostaviti je da je druga dojka bila pregledana prije operacije ove dojke.

medo07

05.05.2008. 23:05

Poštovani doktore,

zaboravih naglasiti da je ovih dana mami provjeravan i CEA marker za tumore. On je nešto preko 1 u polovci dozvoljenog raspona (mama je nepušač).

Hvala još jednom!

Ivica

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.05.2008. 20:10

Marker je u granicama normale, a to je najvažnije.

LelaS

04.12.2008. 16:40

Postovani doktore Tomek,

molim Vas za savjet i prognoze u vezi sa bolescu moje majke. Najprije da kazem da je majka rodjena 1945. god. Prije 11 godina je imala operaciju na desnoj dojci. U martu ove godine ponovo je operisana i saljem vam dio prepisa sa otpusne liste.

Prima se na Odjeljenje za hirurgiju dojke radi operativnog postupka na desnoj dojci i vratu. Pre 11 godina uradjena postedna terapijska procedura zbog raka dojke, parcijalna resekcija sa disekcijom aksile, postoperativna RT (25 +3) i adjuvantni Nolvadex 6 godina. Od pre godinu dana desna ruka otice, primetila promenu u desnoj dojci koja deformise dojku a pre nekoliko meseci cvor u desnoj natkljucnoj jami. Periareolarno ka spoju spoljasnjih kvadranata desne dojke palpira se tumefakcija oko 3 cm, nejasno ogranicena, suspektna na lokalni relaps. U desnom pazuhu se ne palpiraju uvecani limfonodi, u desnoj supraklavikuli suspektan cvor koga treba proveriti.
Ehosonografski: "Medijalno od postoperativnog reza izdvaja se hipoehogena zona velicine 10 mm bez ateunacije UZ snopa... eventualno citoloska obrada<<
EHO natkljucne jame: "U desnoj natkljucnoj jami tri do cetiri nodularne heteroehogene promene najvise do 16 mm...".
Mamografija: "..Korpus DD deformisan posebno podrucje GSK sa prisutnim grubim klacifikatima bez jasnog izdvajanja recidiva osnovne bolesti..." Citoloski C1 (nekonkuzivno, Prof. D. Savjak).

Radijalnim rezom se ukloni zlezdano tkivo sa cisticnim tumorom ispunjenim kazeoznim sadrzajem do pektoralne fascije. Eksploracijom desne supraklavikularne jame identifikovani i ekstirpirani uz podvezivanje unutrasnje jugularne vene natkljucni limfonodi koji imponuju kao metastaticki izmenjeni. Eksploracijom Roterovog prostora konstatuje se blok na nivou infraklavikularnih limfonoda koji fiksiraju potkljucnu venu i uzrokuju edem desne ruke. Intraoperativno konsultovan patolog koji se izjasnjava da se radi o benignoj cisti u dojci i meta u natkljucnim cvorovima. Zbog vec deformisane dojke i verovatno loseg kozmetskog rezultata postedne procedure ukloni se poprecnim lucnim rezom glandularno tkivo desne dojke u celini.


Izvestaj o patolosko-histoloskom nalazu (9.3.2008.)
Carcinoma metastaticum lymphonodorum (7/7)

Makroskopski:
* >>subklavikularno<<:
* devet raskidanih, bjelicasti fragmenata promjera do 9mm, u kojima se diferenciraju tri bjelicasta, tvrdja, jasno ogranicena cvora promjera do 6mm.

Mikroskopski:
* fragmenti vezivnog i masnog tkiva, cetiri infiltrovana tumorskim tkivom koje je sagradjeno od solidnih plaza i traka srednje krupnih atipicnih, okruglih i ovalnih celija. U dostavljenom materijalu pristuni su ostaci tri limfna cvora vecim dijelom zauzeta sekundarnim depozitima opisanog tumorskog tkiva.
* Tumorsko tkivo se nalazi na liniji resekcije dostavljenih fragmenata.

*Tumorskog tkiva u dostavljenom fragmentu dojke nema.


Izvestaj o patolosko-histoloskom nalazu (11.3.2008.)
Carcinoma metastaticum lymphonodorum

ESTEROGENI RECEPTORI - NEGATIVNI (u 3% tumorskih celija srednje jaka prebojenost jedara H score = 6) (-).

PROGESTERONSKI RECEPTORI - NEGATIVNI (u 10% tumorskih celija jaka prebojenost jedara, 5% srednje jaka prebojenost jedara i 5% slaba jedara prebojenost, H score = 45) (-).

HER2 = 3+ (u vise od 10% tumorskih celija, prisutna jaka, kompletna membranska pozitivnost).


Napominjem da uradjeno 6 hemioterapija i 20-ak zracenja, nakon cega se dobro osjecala. Kako vrijeme odmice, problemi sa rukom su sve veci i veci, bolovi su veci, cak ni nocima ne spava zbog smetnji u desnoj ruci. Naime, ruka joj je uvijek otecena, nekad vishe - nekad manje. Vec duze vrijeme je pod nadzorom fizijatra koji joj je odobrio masiranje (mislim da se radi manualnoj limfnoj drenazi) ali zbog sadasnjeg stanja ruke fizijatar je iskljucio i tu terapiju. Ruka izgleda mlitava. Ako je ne podrzava drugom rukom ne moze je drzati u horizontalnom polozaju. Ako je spustena bol i edem su veci. Palac sa prstima ne moze sastavljati, a uz sve to cini mi se da se stanje jos vise pogorsava. Protiv bolova pije diklofenak za koji mislim da joj malo ili ni malo ne pomaze. Uzima tablete CHIMORAL na 15 dana do sledece kontrole koja ce se obaviti u januaru. U zadnje vrijeme se zali na peckanje u drugom (lijevom) pazuhu i predjelu lijeve dojke. Ruku joj mazemo 2 puta dnevno thiomucase gelom po savjetu onkologa.
Molim Vas za Vase misljenje, i eventualne prognoze. S postovanjem, Lela

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.12.2008. 21:35

Prognoze su na žalost loše. Kod vaše majke se radi o vrlo zloćudnom recidivirajućem tumoru. Kirurški zahvat nije bio radikalan, to jest u operacijskom području ostalo je tumorskih infiltrata. S druge strane za vrijeme operacijskog zahvata su unušteni živci i zato je ruka paralizirana, a također su operacijom oštećene i krvne žile te je zbog toga nastao i limfedem. Na žalost, samo nešto manje od 50% bolesnica u stadiju bolesti u kojem je vaša majka preživi 2 godine. Gotovo je sigurno da će kod vaše majke vrlo brzo doći do ponovnog recidiva bolesti u operiranom području kao i da će se pojaviti metastaze u drugim organima. Kod vaše se majke radi o HER-2 pozitivnom tumoru(HER-2 3+), a niste naveli da u liječenju prima trastuzumab -"Herceptin". Ako ne prima Herceptin, morala bi početi primati Herceptin što je moguće prije jer je to jedino što joj može produžiti život, budući su HER-2 pozitivni tumori vrlo zloćudni i imaju ubrzan klinički tijek koji vodi kobnom završetku. Svakako inzistirajte da poče primati Herceptin.

Lela Sh

17.06.2011. 00:15

Postovani doktore,ponovo vam se javljam zadovoljna sto Vas i posle ovoliko vremena mogu pitati za savjet.Moja je majka primala HERCEPTIN u periodu od februara2009 do februara2010.Takodje je u istom periodu primala taksoteru ,ustvari sedam ciklusa.Od aprila ove godine prima GEMZAR,vec cetvrti ciklus treba da uslijedi.Zanima me da li se smije kod nje ponoviti herceptin,ili se ta terapija samo uzima tokom 12 mjeseci.? Zahvalna sam Vam . Srdacan pozdrav .

dekki73

28.06.2011. 19:10

poštovani,

imam jedno pitanje. Radi se o osobi staroj 59 godina. 2004 godine je prvi put operisala rak dojke. Nakon hemoterapije, zračenja i tableta svi nalazi su pokazivali da postoperativni tok i tarapija imaju uspešan efekat.Međutim karcinom se vratio tako da je 2009 ponovo operisana. Zračenje, hemoterapija i sve ispočetka. Uredni konzilijumi na svakih 6 meseci i analize ukazuju na to da je bolest ponovo redukovana.Međutim pre 10-tak dana žali na jaku bol u predelu donjeg dela kičme.Konzilijum na osnovu rezultata koji su odlični ipak preporučuje magnetnu rezonancu.
Na rezonanci se vidi, po mišljenju radiologa promena tj. tumefekacija unutar pršljenova S2 i S3, što je okarakterisano kao metastaza. Tumor markeri i ostali rezultati koji mogu da ukažu na metastazu su daleko ispod referentne vrednosti.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.08.2011. 20:45

Odgovor za Lea Sh:
Herceptin se u adjuvantnom liječenju neposredno nakon operacije primijenjuje samo godinu dana. Ako se u daljnjem tijeku bolesti pojave metastaze u drugim dijelovima tijela tada je moguće ponovno primijeniti Herceptin u kombinaciji s kemoterapijom.

Odgovor za dekki73:
Magnetska rezonanca je vrlo pouzdana i sigurna pretraga, puno pouzdanija od tumorskih markera. Ako je metastaza na kostima koja je primjećena magnetskom rezonanacom mala, tada je i ukupna masa tumor u organizmu još mala te markeri ne moraju biti povećani. Također, neki tumori dojke niti ne produciraju tumorske markere i ono tada nisu povišeni u krvi, a metastaze su svejedno prisutne. Prema tome treba se pouzdati u nalaz magnetske rezonance i provesti liječenje, to jest zračenje sakruma jer su prisutne metastaze na kostima.

Milosavam

21.10.2013. 17:15

Postovani, moja majka (1952.godiste) je prije 11mjeseci otkrila da ima izrazen limni cvor na preponi i odmah smo krenuli raditi ispitivanja. Doktori su sve vrijeme smatrali da je u pitanju osteosarkom femura na toj strani gdje je otekao limni cvor i nakon brojnih admnistrativnih prepreka i rokova konacno joj je u junu odobrena operacija u IOHB Banjica na odeljenju kostanih tumora, i naravno kada su vrsene preoperativne pripreme na CT snimku pluca radiolog je predlozio da se uradi i mamografija jer je nesto uocio (a par mjeseci prije ocigledno da je napravljen propust od strane radiologa jer se takodje radio CT i naravno da je i tada moglo da se isto uoci). Radjena je i mamografija(taj nalaz je ostao u bolinici pa vam ne mogu tacno napisati sta je pisalo) i mama je operisana tek 31.08. u inace jako losem stanju, sa uzasnim bolovima u tom lijevom kuku, nepokretna vec par mjeseci a u medjuvremenu je doslo i do patoloskog preloma na tom kuku. Naravno i dalje se mislilo da se radi o osteosarkomu a nakon postoperativnog oporavka uradjena je i biopsija promjene na dojci i HP nalaz dojke i noge su pokazali isto - u pitanju je rak dojke koji je metastazirao na nogu. Mama sada i dalje ne hoda, noga joj je otekla i boli je i dalje, prije par dana smo bili na ljekarskom konzilijumu i odluceno je sledece:
"indikovana primjena sistemske HT Xeloda uz primjenu bisfosfonata (ECOG 2). Takodje imajuci u vidu stadijum bolesti (IV) i klinicko stanje sprovesti palijativnu RT desne koksofemoralne regije primjenom single shot RT (8Gy/1Fr)."
Ph nalaz dojke glasi: "CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM MAMMAE HG2. Biopticki uzorci tkiva dojke zauzeti tumorom. Tumorske celije grupisane u trabekularne i tubularne formacije. Prisutna limfo-vaskularna invazija."
Ph nalaz kuka: "ADENOCARCINOMA METASTATICUM. Na osnovu morfoloskih i imunihisthemijskih karakteristika (CK AE1/AE3+, CK7+/-, CK20-/+, Mammaglobin+, gcdfp-15-, Vimentin-, TTF-1-) misljinja smo da tumor odgovara metastatskom adenokarcinomu porekla dojke.

Analiza ekspresije markera za karcinom dojke:
Estrogen pozitivan skor 5. U malignim celijama je intenzitet jedarne ekspresije 2, procenat zastupljenosti 3, pozitivno 20% malignih celija.
Progesteron pozitivan skor 8. U malignim celijama intenzitet jedarne ekspresije 3, procenat zastupljenosti 5, pozitivno 70% malignih celija.
HER-2 onkoprotein, gradus 1+. U malignim celijama postoji slaba diskontinuirana membranska ekspresija markera. C795"

Molim vas na osnovu ovih nalaza mozete li mi reci kakve su realno govoreci sanse za prezivljenje i koliko dugo se moze zivjeti sa ovakvim nalazima? Hvala unaprijed na misljenju!

Katarina Antunac, dr. med.

04.11.2013. 09:45

Poštovana,
kod Vaše majke se radi o diseminiranom tumoru dojke. Ukoliko je jedino sijelo metastaza desni kuk, uz terapiju je moguće preživljenje i do nekoliko godina. Ukoliko se bolest proširila i na druge organe prognoza je puno lošija. Ako je kost jedino sijelo presadnica a s obzirom da se radi o hormonski ovisnom tumoru, razmotrite sa svojim onkologom i primjenu hormonske terapije umjesto ili nakon Xelode.

756431

22.11.2013. 10:40

Postovani doktore, moja majka ima ciste na levoj dojci i ustanovljeno je da ima i tumor (veruje se da je benigni).
Radila je sve nalaze kako bi se pripremila za operaciju, biopsiju. Tumor marker CA 15-3 joj je povisen i iznosi 27.2.
Recite mi da li je to opasno?

Majka je inace pusac.

Hvala mnogo

Katarina Antunac, dr. med.

25.11.2013. 14:10

Poštovana,
svakako je potrebno da majka napravi traženu biopsiju. Tek kad bude gotov nalaz biopsije moći će se usmjeriti daljnja dijagnostika a potom i reći o čemu se zapravo radi i koliko je opasno.

marina11

11.02.2014. 10:05

POSTOVANI DOKTORE PRIJE 5 GODINA SU MI DIJAGNOSTIKOVALI RAK NA LIJEVOJ DOJCI,DRUGI STADIJUM. IZVRSENA JE OPERACIJA,UKLONJEN JE TUMOR I OCISCENA AXILA. PRIMILA SAM 6 HEMIOTERAPIJA I JEDAN CIKLUS RADIO TERAPIJE. NAKON TOGA DALI SU MI ZOLADEX I NOLVADEX KOJI SAM TREBALA DA PIJEM 5 GODINA,ALI SAM PREKINULA NAKON 3 GODINE JER MI JE STVARAO ZADEBLJANJA NA METERICI. KONTROLE SAM IMALA NA SVAKIH 3 MJESECA I SVE JE BILO U GRANICAMA NORMALE. U DECEMBRU 2013.GOD IMALA SAM ZAKAZANU KONTROLU GDJE SAM RADILA KOMPLETNE PRETRAGE. NALAZI SU SVI BILI UREDU OSIM TUMOR MARKERA CA15-3 KOJI JE IMAO VRIJEDNOST164. OSJECALA SAM BOLOVE U SAKRALNOM DIJELU KICME,URADILI SU MI SINTIGRAFIJU KOJA JE PO RIJECIMA DOKTORA POKAZALA METASTAZU NA OSS COSTAE ET PELVIS MINORIS I NA OSMOM REBRU. PROPISAN MI JE ARIMIDEX I ZOMETA KOJU PRIMAM NA 28 DANA. ODSTRANILI SU MI OBA JAJNIKA PRIJE 30 DANA.OPERACIJU SAM PODNJELA DOBRO I OPORAVAK JE BIO USPJESAN. BOLOVI SU MI NESTALI,BAVIM SE FIZICKIM AKTIVNOSTIMA I PROMIJENILA SAM ISHRANU. JUCE SAM NA SVOJU RUKU URADILA TUMOR MARKER CA15-3 KOJI JE POKAZAO VRIJEDNOST 36. MOJ DOKTOR MI JE REKAO DA JE NEMOGUCE PRIJE 3 MJESECA VIDJETI REZULTATE,ALI SAM JA IPAK NA SVOJU RUKU URADILA. MOLIM VAS DA MI KAZETE VASE MISLJENJE O OVOME? DA LI MISLITE DA JE TO ADEKVATNA TERAPIJA JER SU MI REKLI DA JE NEMOGUCE DA SE IZLIJECIM ,KAO I DA NE MOGU DA OPERISU TAJ DIO? DA LI IMATE NEKI SAVJET,I OBJASNJENJE KAKO SU TUMOR MARKERI PALI SA 160 NA 36 ZA MJESEC DANA? PRIMILA SAM SAMO JEDNU ZOMETU I PIJEM ARIMIDEX VEC DRUGI MJESEC.

Katarina Antunac, dr. med.

17.02.2014. 12:50

Poštovana,
kod Vas se radi o tumoru dojke koji se nakon 5 godina proširio na zdjeličnu kost. Prvo je potrebno isključiti druga područja metastaza. Svakako treba napraviti mamografiju i UZV obje dojke te supraklavikularne jame i aksile. Isto tako je potrebno nekom slikovnom metodom (rendgen ili CT) potvrditi metastazu na kosti. Pretpostavljam da je sve to učinjeno. Porast ili pad markera je samo dio šire slike u koju ulaze prije svega povijest bolesti i pregled bolesnice a potom i sve druge dijagnostičke metode. Marker služi samo kao orijentir a njegov pad u Vašem slučaju je pokazatelj da je odabrana adekvatna terapija. Vi to znate i bez markera, bolovi su nestali i fizički ste aktivni.
Ukoliko se tumor proširio samo na kost, imate jako dobre šanse za dugo preživljenje uz adekvatnu terapiju, dakle ovu koja Vam je propisana (odstranjenje jajnika te Arimidex). Ukoliko se opet jave bolovi u zdjelici bilo bi uputno provesti zračenje zahvaćene kosti.

ddolic

01.04.2014. 20:50

Poštovani, molim pomoć i tumačenje sljedećeg nalaza (prognoze; osoba ima 70 godina):

Dg/ Ca mammae I. sin. multic.
Op/Ablatio mammae I. sin. cum diss. axillae
PHD/ Carcinoma invasivum multicentricum mammae (NST, gradus III, luminal tip B, Her-2 neg.)
ca. met. lymph. axillae XXIX/XXIX
pT 1,8 cm; 0.4 cm
ER 50% PR 10% Her-2 1+ Ki 67 27%

Trenutno ima na kemoterapiji (prvu primila) po shemi AC + Taxol

Unaprijed zahvaljujem i s poštovanjem pozdravljam.