Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rane koje ne zarastaju


Autor Poruka

tehnodent

22.10.2012. 12:10

Postovana Doktorka,
molim Vas za savet sta da ucinim i kako da pomognem mojoj mami da sanira rane na kozi u predelu grudnog kosa. Obe dojke su joj odstranjene , imala je sedam operacija u poslednjih pet godina, isto toliko hemioterapija, dva zracenja , ali nazalost, rezistentna je na sve i prvobitan karcinom dojke je pre oko tri meseca dao metastaze na pluca (oba plucna krila) , jetru (jedna manja promena) i kosti ( samo sternum prema nalazu sintigrafije). Iz Sr.kamenice su je poslali kuci sa predlogom da se samo palijativno leci ( Oramorph kapi 4x10kapi + flasteri Duragesik 75 mg i povremeno trodon kad ima proboj bola) . Bolovi su sve jaci i svakodnevni , ali najveci problem predstavljaju rane koje su duboke, ne zarastaju, curi u velikoj kolicini neka zuta providna tecnost,... Previjaju joj to svaki dan medicinske sestre/terenci , ispiraju rivanolom , prekriju Flucidin gazom ( ili Stanicid) i obicnim kompresama . Medjutim to toliko curi da je strasno. Velika je povrsina ( na mestima gde su bile obe dojke. Jako boli, svrbi i grozno izgleda. Prilikom previjanja tkivo otpada i ostaje na gazi... Ma tesko je i opisati kako to izgleda.
Molim Vas da li postoji bilo sta sto pomaze takvim ranama ili one ne zarastaju i to je to? Napominjem da mama trpi jake bolove a ovo joj dodatno smeta i psihicki.
Hvala unapred na pomoci.

Katarina Antunac, dr. med.

23.10.2012. 17:05

Iz Vašeg pisma pretpostavljam da se radi o kožnim metastazama/recidivu raka dojke. S obzirom da je preporučena samo analgetska terapija pretpostavljam da su iscrpljene sve druge mogućnosti liječenja. Nažalost, za kožne metastaze raka dojke nema djelotvorne terapije. Može se pokušati s palijativnim zračenjem kožnih promjena, ovisno jesu li već prije zračene i kakav je bio raniji učinak zračenja. Drugo što Vam preostaje je redovno previjanje i propisana terapija protiv bolova. Svakako razmotrite s onkologom te s liječnikom obiteljske medicine povišenje doze analgetika.