Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rizik od raka dojke


Autor Poruka

Adny80

22.02.2018. 21:30

Dobar dan, molim Vas za strucno misljenje o riziku od oboljevanja od raka dojke. Naime imam jednojajcanu sestru blizankinju koja je operisala rak dojke ali srecom i hvala Bogu na vrijeme jer nije bilo zahvacenih limfnih cvorova sa tumorskom masom. Niko u porodici ni sa oceve ni sa majcine strane nije bolovao od bilo koje maligne bolesti. Buduci da smo sestre blizankinje odredjena mi je redovna kontrola uzv pregledom. Imam 37 godina te nisam radila mamografiju. Moj radiolog mi ne preporucuje da radim preventivni pregled magnetnom rezonancom iz razloga sto imam alergiju na nitrofurantoin. Zbog iste alergije sam imala jaku alergijsku reakciju koja je zavrsila anafilaktickim sokom, gubitkom svijesti. Svi nalazi UZV koje obavljam svako 6-8mjeseci su uredni. Moje pitanje glasi, da li ja kao jednojajcana sestra blizankinja zbog sada vec pozitivne porodicne anamneze imam posebno naglasen rizik od oboljevanja i koje dijagnosticke metode su dovoljno precizne i jasne s obzirom na moju dob? Da li sam premlada za mamografiju, odnosno da li neradjenje MRI pregledom se moze propustiti neki bitni pocetak tog malignog procesa? Nadam se da nisam bespotrebno puno detaljisala. Unaprijed hvala na odgovoru! Lijep pozdrav!

Katarina Antunac, dr. med.

23.02.2018. 09:50

Poštovana,
Vi samo nastavite sa samopregledom, pregledima kirurga i UZV-om. Možete napraviti mamografiju ali mogućnost interpretacije mamografije ovisi o gustoći žljezdanog tkiva dojke koja je veća kod mlađih žena. Međutim, to je također individualno. Vi napravite mamografiju pa će se vidjeti ima li smisla već sad pratiti dojke mamografijom ili će ta metoda biti ostavljena za kasnije.
Porazgovarajte s liječnikom o tipu tumora Vaše sestre da se razmotri ima li smisla da Vas uputi na genetsko testiranje.