Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sentinel biopsija - potrebna ili ne


Autor Poruka

Anasan

08.09.2016. 18:00

Poštovana,
nakon biopsije dojke PHD nalaz je pokazao da je riječ o carcinoma ductale in situ mammae. Stupanj diferencijacije je G1, stadij 0. Izvađen je infiltrat veličine 2,5x2,3 cm, a rubovi infiltrata udaljeni su 1 cm od ruba ekscizije. Resekcijski su rubovi slobodni.
Hercept tekst je negativan, a estrogenski i progesteronski receptori su prisutni u 100% materijala. Ki-67 proliferacijski indeks je nizak (15-20%). E-chaderin je pozitivan u intraduktalnoj komponenti tumora. Imunohistokemijska ekspresija p-63 i SMA je kontinuirana i očuvana uz bazalnu membranu izvodnih kanala.

Kakav je daljnji postupak liječenja? Je li potrebno dodatno učiniti sentinel biopsiju ili će biti potrebno samo zračenje i hormonska terapija.

Hvala Vam na odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

14.09.2016. 09:45

Poštovana,
kod duktalnog karcinoma in situ nije potrebno raditi biopsiju sentinel limfnog čvora jer se radi o vrsti tumora koji se ne širi izvan dojke. Međutim, kod takve vrste tumora postoji rizik ponovne pojave unutar dojke nakon učinjene operacije te se, kako bi se taj rizik smanjio, provodi zračenje dojke i ordinira se hormonska terapija.