Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tamoxifen!


Autor Poruka

Bibbi58

19.02.2015. 10:00

Postovani!

Prije dva mjeseca sam operisala duktalni invazivni cancer desne dojke koji je hormonski ovisan. .Na srecu otkriven je u ranom stadiju (14 mm) tako da je izvsena sektorresekcija i cancer se nije nigdje dalje prosirio. Preporuceno mi je 16 puta zracenje i tamoxifen 5 godina.
Za 15 dana pocinjem sa zracenjem pa me intersuje da li smijem piti tamoxifen za vrijeme terapije. Moj onkolog prepusta meni odluku???
Nisam jos pocela sa tamoxifenom, stalno odgodjam jer me strah propratnih pojava. Kojem se riziku izlazem ako odustanem od koristenja tamoxifena? Ja imam 58 godina i vec se odavno nalazim u menopauzi

Hvala unaprijed na odovoru!
Srdacni pozdravi! Bibi

Katarina Antunac, dr. med.

20.02.2015. 11:55

Poštovana,
tamoksifen je lijek koji se upotrebljava u onkologiji zadnjih 40-ak godina. Izuzetno je učinkovit, dobro je poznato njegovo djelovanje te profil nuspojava, prvi je tzv "pametni lijek" te je spasio velik broj bolesnica oboljelih od raka.
Nemojte nikako odustati od korištenja tamoksifena. To što je u uputi o lijeku navedeno puno nuspojava samo je zato što je dugo u upotrebi i koristili su ga milijuni oboljelih pa je poznato kakve se sve nuspojave mogu javiti tijekom njegove primjene.
O korištenju tamoksifena tijekom zračenja nema konsenzusa, neki ga onkolozi propisuju, neki ne. Kako će Vaše zračenje trajati samo 3 tjedna, ako i odgodite njegovo uzimanje za nakon zračenja, neće biti velike štete.
S obzirom da ste u menopauzi, jedna od mogućnosti je da umjesto tamoksifena koristite neki od aromataznih inhibitora. Radi se o lijekovima koji su jednako učinkoviti kao i tamoksifen ali imaju nešto drugačiji profil nuspojava koji bi za Vas možda bio prihvatljiviji. Svakako se posavjetujte se sa svojim onkologom.

Bibbi58

26.02.2015. 13:50

Veliko vam hvala na odgovoru, ublazili ste moju dilemu oko tamoxifena. Biti cu slobodna i zamoliti vas vasu procjenu moje dijagnoze.

Dakle radi se o invazivnom duktalnom canceru od 14 mm koji je radikalno odstranjen putem sektorresekcie. Uradjen je i sentinel node, nije pronadjeno nista u 2 pregledane zlijezde, znaci nema metastaze cak niti u okolnom tkivu tumora.
BRE poeni 7, ER 80% PR 60%, Ki67<15%, nema vaskularne invazije, HERceptest djelimicno 2+, SISH nije amplificiran.
Kao sto sam ranije napisala slijedi mi zracenje 16 puta i tamoxifen 5 godina. Molim vas mozete mi dati moju prognozu i koji je rizik povrata tumora.

Hvala!

Katarina Antunac, dr. med.

03.03.2015. 15:25

Poštovana,
s obzirom da je bolest otkrivena u najranijem stadiju, tumor je u potpunosti odstranjen i povoljne je biologije, Vaša prognoza je jako dobra.
Međutim, uvijek postoji rizik za povrat bolesti, zbog toga i primate "dodatno", adjuvantno liječenje: tamoksifen i zračenje. Ako i kažem da je rizik povrata bolesti kod Vas 5-10%, a šansa za potpuno izlječenje 90-95% opet to ništa ne znači jer ne možemo znati u kojoj skupini se nalazite.
Vratite se što prije svakodnevnom životu, uzimajte lijek, pokušajte operaciju staviti iza sebe, i idite redovno na kontrole kako bi se, u slučaju da se bolest i vrati, otkrila u najranijoj fazi dok je još izlječiva.

Bibbi58

10.03.2015. 21:20

Jos jednom vam veliko hvala na odgovoru i vasoj ljubaznosti!

Srdacni pozdravi!
Bibbi