Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tamoxifen, Femara ili nešto treće?


Autor Poruka

makota

25.07.2011. 18:25

Poštovani doktore,
Imam 47 godina. U decembru 2010. urađena mi je radikalna mastektomija desne dojke.
Patohistološki nalaz: Carcinoma lobulare invasivum multicentricum mammae lateris dextri.
Nottinham histološki score 6, G2.
Extensive lobular carcinoma insitu (LCIS)
Angiolimfatična invazija prisutna, TNM: pT2N3MxR1.
ER 50% tumorskih stanica pozitivno umjerenim intenzitetom
PGR 50% tumorskih stanica pozitivno umjerenim do jakim intenzitetom
HER2: score1+,
Carcinoma lobulare metastaticum lymphonoduli (15+/30, pN3)
Infiltratio carcinomatosa textus adiposi et fibrosi axillae lateris dextri.
Konzilijarno mišljenje: Indicira se kemoterapija, radikalna radijacija, te hormonalna th sa Zoladexom.
U junu sam završila sa kemoterapijom: FEC tri ciklusa, Taxol tri ciklusa. Potom zračenje 27 ciklusa i to je završeno 19 jula. Do sada nisam imala dilema vezano za terapiju koju sam strpljivo podnosila. Sada mi se indicira hormonska terapija Zoladexom amp svakih 28 dana, te Tamoxifen tbl 2x1 dnevno. Imam veliko povjerenje u svog onkologa, no nisam sigurna da li su i njemu pojedini lijekovi nametnuti ili ne. Savjetovano mi je od strane ljekara opće prakse da provjerim još jednom, jer navodno Tamoxifen izaziva zadebljavanje zida maternice, a može dovesti i do duboke venske tromboze, a Femara, opet navodno, ima blaže nuspojave i manju opasnost od navedenih posljedica. Napominjem da sam ranije imala problema sa zadebljanjem maternice, odljevima, a imam i miom, te sam jedno vrijeme imala mirenu koja je izvađena prije kemoterapije. Otac mi je trideset godina bolovao od duboke venske tromboze, te od posljedica iste i umro. Molim Vaše mišljenje o preporučenoj hormonskoj terapiji, te ako postoji i neka, po Vama efikasnija terapija da istu predložite kako bih ja mogla obaviti razgovor sa svojim onkologom. Za sada mi je na moje pitanje odgovorio samo da svaka hormonska terapija nosi svoje opasnosti i da sam ja mlada žena, pa je u skladu stim odabrana i ova terapija.
Hvala,
Lijep pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.08.2011. 20:45

Kod vas se radi o raku dojke s vrlo visokim rizikom. Zbog toga treba iskoristiti sve dostupne mogućnosti liječenja. Hormonoterapija je vrlo uspješan način liječenja. Niste naveli svoj menstuacijski status, ali kako navodite da ste Mirenu imali do početka kemoterapije, onda pretpostavljam da imate još uvijek uredne menstruacije koje su eventualno mogle biti poremećene kemoterapijom. Ako je tako onda je za vas jedina mogućnost hormonoterapije Zoladex + tamoksifen("Nolvadex"blunk. Moram vam reći da je Nolvadex još uvijek najupotrebljavaniji lijek za hormonoterapiju raka dojke. On ima određene nuspojave, ali su one zaista rijetke. Ozbiljnije nuspojave tipa duboke venske tromboze ili hiperplazije endometrija javljaju se samo u oko 6-10% i 4%. Femara i drugi aromataza inhibitori mogu se davati samo ženama u postmenopauzi(najmanje dvije godine bez menstruacije, odnosno tek nakon druge godine nakon posljednje menstruacije, menopauze). Prema tome aromataza inhibitore nije moguće kod vas primijeniti budući bi oni kod vas mogli dovesti do pobuđivanja funkcije preostalih jajnih stanica u ovarijima i zapravo do povećanja razine estrogena u krvi umjesto do njegovog smanjenja na nulu što je svrha aromataza inhibitora. Ono spriječavaju sintezu estrogena u nadbubrežnoj žlijezdi, masnom tkivu, tkivu jetre i tkivu dojke gdje se estrogeni stvaraju i u postmenopauzi, ali ne sprječavaju stavaranje estrogena u jajnicima. Druga je mogućnost da se kod vas provede operacijsko ostranjenje jajnika-kastracija i da se nakon toga hormonoterapija nastavi aromataza inhibitorima. Istražuje se istovremena primjena Zpladex-a i aromataza inhibitora, ali dosadašnje rezultati ne opravdavaju primjenu takve kombinacije u svakodnevnoj kliničkoj praksi.