Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Taxol


Autor Poruka

strijelac

19.03.2008. 09:05

Poštovani doktore Tomek, radi se o mojoj supruzi (45 godina, 62 kg, ne pije kavu, ni alkohol, ne puši, nema problema s težinom). U dvanaestom mjesecu 2007.g. dijagnosticiran carc.mam.duc.inv.. Krajem istog mjeseca 2007.g. izvršena quadrantectomia et lymphadenectomia axillae 1. sin,
PH dijagnoza: Ex. tempore tkivo dojke vel 11x5,5x5,5 cm označenih rubova. U parenhimu 0,5 cm od gornjeg ruba nađen sivi čvrsti neoštro ograničeni tumor vel. 2,5x2x2 cm. Histološki, duktalni invazivni karcinom tipa bez drugih oznaka EBR gradusa 3. Prisutna je invazija limfnih žila. Resekcijski rubovi uredni. U masnom tkivu izolirano 10 limfnih čvorova, histološki u 1 čvoru tumorska metastaza.
Receptori: ER 90%, PrG. 5%, androgeni 30%, her 0 negativan.
23.1. krenula je s FEC terapijom 6 ciklusa svaka tri tjedna. Ostavljena nam je mogućnost prelaska na 4 FEC + 4 T (koje HZZO ne priznaje). Nakon toga bi slijedila radioterapija i zatim hormonska terapija (goserelin+tamoksifen).
Što se još može iščitati iz ove dijagnoze?
Imamo preporuku za Taxol – što mislite o tome? Koliko bi joj je s Taxolom popravila prognoza?
Imamo uputnicu za scintigrafiju kosti, ali se pitamo ima li smisla i kada napraviti i magnet dojki ili PET/CT ili nešto za što nismo ni čuli?
Kemoterapije (prvih nekoliko dana nakon aplikacije) loše podnosi – povraća i sl. (uz Reglan, pa Kytril)
U problemima smo i s prehranom. Smanjila je unos crvenog mesa, masnoća, mliječnih proizvoda i sl. Uglavnom smo čitali o odličnim učincima soje, lana, žitarica – da bi nam se nakon par mjeseci iskristaliziralo da je bolje izbaciti fitoestrogenske namirnice, i to soju svakako, a lan i ostalo - upitno. Pitanje je što nam (joj) onda ostaje? Manje-više za sve se mogu pronaći oprečni stavovi (čokolada, orašasti plodovi, med, crno vino…). Postoje li kod nas stručnjaci onkolozi–nutricionisti?
26.4. ima 4. ciklus. Unaprijed hvala na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

24.03.2008. 17:55

Kod vaše supruge se radi o kliničkom stadiju IIB. Prema malom broju tumorom zahavćenih pazušnih limfnih čvorova i zbog toga što se radi o HER-2-negativnom tumoru, vaša supruga bi ušla u skupinu bolesnica sa srednjim rizikom. Međutim zbog prisustva vše drugih negativnih prognostičkih čimbenika(tumor>20 mm; peritumoralna limfovaskularna invazija, gradus III i činjenica da su pazušni limfni čvorovi ipak bili zahvaćeni tumorom), ona zapravo ulazi u skupinu bolesnica s visokim rizikoma glede recidiva bolesti(pojava metastaza ili lokalnog recidiva). Bez ikakavog liječenja, njezini izgledi da preživi 10 i više godina su oko 54%. Ako se provede, preporučeno joj liječenje(6 ciklusa je po shemi FEC, lokoregionlno zračenje i nakon toga hormonoterapija), izgledi se povećavaju za oko 25%. Kod vaše supruke nema potrebe za uvođenjem Taxol-a u liječenje, budući on kod bolesnica kao što je vaša supruga koje imaju hormonreceptor-pozitivne tumore, ne doprinosi poboljšanju rezultata liječenja. Također, nakon završetka kemoterapije, dovoljno je da vaša supruga nastavi uzimati samo Nolvadex(tamoksifen) jer dodatak goserelina takoder ne doprinosi poboljšanju rezultatata liječenja kod bolesnica kao što je vaša supruga(bolesnica koja je blizu menopauzi(i koja će nakon kemoterapije najvjerojatnije izgubiti menstruaciju) i koja je predhodno primila punu dozu adjuvantne kemoterapije(FEC).
Što se tiče prehrane i ostalih higijensko dijeteskih mjera, ne preporuča se nikakva radikalna promjena prehrane ili načina života. Nema dokaza da bi bilo koji strogi način prehrane bio od bilo kakave koristi. Preporučam da se vaša supruga pridržava zdrave prehrane koji se danas preporuča, a to je mediteranski način prehrane s time da u njega može ubaciti više integralnih žitarica. Takođe je potrebno u svakodnevni život uvesti više tjelesne sktivnosti, zapravo aktivnog vježbanja. Preporučeno je oko sat do sat i pol na dan.

strijelac

11.09.2008. 22:30

Poštovani dr. Tomek,
Najljepše hvala na prvome odgovoru (Taxol).
Nakon 4 FEC terapija supruga je primila 4 terapije Taxola, zadnju 20.6.
Od 21.7. do 7.9. (na Institutu) provedeno je adjuvantno zračenje desne dojke te supraklavikularne jame desno fotonima energije 6MeV–a. Aplicirano je 50Gy u 25 frakcija uz "boost" 5 x250cGy na području ožiljka direktnim el.poljem. Hormonska terapija nije započeta.
Novi nalazi: Ginekološki 1.9.08: 'Amenorrhoea sec. iatrogenes. Uterus u AVF, uredne veličine, EMR je veoma tanak i homogen. Ovarij se obostrano uredno prikazuje. Nema slobodne tekućine u Douglasu.'
Od prije poznati miomi sa 12,7 ml i 10,10 ml (14.12.07) smanjeni na 5,5 i 0,8 ml.
Nalazi hormona od 22.8. Estradiol 49,2 pmol/L, LH 40.1 1U/L, FSH 116.0 1U/L. Zad..menst.. 15.04.08.

S malom 'rezervom' je pretpostavljena menopauza te je predložen Arimidex. Međutim ostale su i neke dvojbe.
Molim prema ukupnim nalazima, usporedite prednosti slijedećih tretmana, tj. njihove benefite za moju suprugu:
1) terapija Arimidexom, a u slučaju event. pojave menstruacije odstranjenje jajnika
2) uzimati Tamoxifen 1–2 god. pa Arimidex (uz pitanje kada se prebaciti?),
3) uzimati Tamoxifen 1–2 god. pa Aromasin (uz isto pitanje kada se prebaciti?)
4) vaš prijedlog ...
Hoće li daljnji izostanak menstruacije biti dovoljan pokazatelj da nema aktivnosti jajnika i njihovih estrogena?

Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.09.2008. 19:30

Vaša se supruga nalazi u perimenopauzi, dakle vrlo ranoj postmenopauzi. Arimidex je kod žena u perimenopauzi kontraindiciran jer bi mogao dovesti do ponovne uspostave menstruacijskog ciklusa, osobito kod vaše supruge kod koje je amenoreja uzrokovana kemoterapijom, a to za nju ne bi bilo dobro. Arimidex i ostali aromataza inhibitori mogu se sa sigurnošču primjenjivati samo kod žena koje su najmanje dvije godine u postmenopauzi, dvije godine od posljednje menstruacije. Prema tome za vašu je suprugu, u ovom trenutku, jedini izbor Nolvadex.