Home / Forum / Bolesti i stanja / Rak dojke / Terapija recidiva raka dojke-metastaze

Rak dojke

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 824

Broj poruka: 3010

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Vinogradska 29
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Terapija recidiva raka dojke-metastaze

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

probono

02.06.2008. 18:45

Terapija-recidiv raka dojke

Najljepše Vas molim za Vaš stručni savjet u vezi terapije za moj slučaj
.
Prije 7 i pol godina prošla sam poštednu operaciju desne dojke radi malignog procesa. PHD: Ca ductale invasivum gr. II, Bloom Richardson 6, Aksila negativna (2/0);T2;N0;M0. Postoperativno kemoterapija (taxol + herceptin), radioterapija, te nolvadex. Svih ovih godina kontrole su bile uredne do prije 15 dana kada je CT toraksa otkrio u lijevoj apikalnoj regiji dvije nodozne lezije: jednu sitnu kranijalnu fibroznog izgleda i drugu kaudalnije promjera 8 mm, volumena 2 mm, čvor prstenastog ruba i hipodenoznog centra, te u gornjem medijastinumu uvećani limfni čvorovi sa poprečnim promjerima 29 mm, te uvećani limfonodi ispred račvišta traheje promjera 23x28 mm. Napravljena je i kontrola većine markera od kojih je povećan samo marker za karcinom pluća nemalih stanica. U najbržem roku napravljen je PET CT koji je pokazao intezivnu akumulaciju FDG-a u području retrakavalnog medijastinalnog čvora,te intezivniju akumulaciju FDG-a solitarne nodozne lezije u lijevom gornjem plućnom krilu, što upućuje na sekundarizam. Napravljena je i bronhoskopija, te TBNA paratrahelanmih limfnih čvorova na 4 mjesta za koje je citološki nalaz potvrdio recidiv karcinoma dojke
Molim Vas da mi odgovorite koja bi po vama bila najbolja terapija u za moj slučaj recidiva raka dojke, Jako sam zbunjena jer dobivam različita tumačenja od liječnika. Ja sam spremna na operacije, pa Vas molim da mi odgovorite da li u liječenju u ovom stadiju bolesti je dobro pokušati odstraniti karcinom operacijom ili je bolje preći na kemoterapiju i zračenje i sl. Koje su vani u svijetu dostupne terapije, a kod nas još nisu????
Koji je najpoznatiji i najuspješniji centar za liječenje raka dojke u Europi i svijetu?
Unaprijed hvala na Vašem trudu, radu i odgovorima koje već dugo vremena dajete zabrinutim pacijentima.Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.06.2008. 23:10

Koje bi liječenje bilo najbolje u vašem slučaju ovisi o imunohistokemijskim karakteristikama tumora, a koje niste naveli. Također možda je moguće na citološkim preparatima(ako još postoji koji neobrađeni preparata) provesti naknadnu imunocitokemijsku obradu. Na temelju toga što ste u adjuvantnom liječenju primali Herceptin, mogu pretpostaviti da se radi o HER-2 pozitivnom tumoru. Također ne znam koliko dugo ste primali Herceptin, ali pretpostavljam da ga niste primali dulje od godinu dana. U sadašnjem trenutku vaše bolesti svakako je nabolja opcija liječenja kemoterapija i to kemoterapija koja bi sadržavala antracikline i docetaksel, a preporučio bih TAC protokol. Nakon provedenih 6 ciklusa kemoterapije, preporučio bih nastavak liječenja imunoterapijom Herceptin-om. Mogućee je primijeniti i vinorelbin u kombinaciji Herceptino-om, ali bih vam svakako preporučio primjenu antraciklina jer su to, uz taksane, najdjelotvorniji citostatici u liječenju metastatskog raka dojke. Nakon završene kemoterapije moguće je provesti konsolidacijsku radioterapiju medijastinuma i pluća, budući su to, ako sam dobro shavtio, u ovom trenu jedina evidentna sijela metastaza. Također, ako se kod vas radi o hormonoosjetljivom tumoru(pozitivni hormonski receptori u tkivu tumora ?!, niste naveli imunohistokemijske karakteristike tumora), u liječenju treba primijeniti i hormonoterapiju. Što se tiče centara za liječenje raka dojke, mogu vam reći da u Evropi postoji vrlo velik broj takvih centara. Danas u svakoj državi Evrope postoju nacionalni centar/institut za liječenje raka i u svakom od njih se u liječenju raka dojke primijenjuju najmodernije metode. Prema tome, odaberite jedan od tih centara. Postoji također i nekoliko multinacionalnih evropskih centara. Svaki od njih ima i svoju web stranicu. Bez većih problema naći ćete ih na internetu bilo putem tražilice, bilo putem zdravstvenih portala. Neke od njih možete naći i na ovom portalu.

probono

06.06.2008. 10:10

Poštovani!

Najljepša hvala na odgovoru uz ispriku zbog izostavljanja važnih podataka u mom upitu. U mom slučaju se radilo o HER2 pozitivnom karcinomu (+++), ER=22, PR=18, imunohistokemijski progesteronski receptori su negativni, a oko 50% stanica ima pozitivne estrogenske receptore. Herceptin sam primala 11 tjedana, te Tamoxifen tri godine.
Budući ozbiljno razmišlajm o operaciji i odstranjivanju metastaza u medijastinumu i na plućima prije uzimanja kemoterapije, molim Vas da mi napišete Vaše uvaženo mišljenje o tome. Svjesna sam da se radi o težoj operaciji od koje će oporavak trajati od 1-2 mjeseca, pa me zanima da li bi se ta odluka mogla negativno odraziti na sam tijek bolesti. S torakalnim kirurgom sam već dogovorila operaciju, dok je mišljene onkologa i većine moje obitelji da operacija nije rješenje, nego je potrebno hitno početi s kemoterapijom.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

15.06.2008. 21:35

U vašem slučaju, na žalost, operacija zaista nije rješenje. Kod vas postoje metastaze i u drugim organima, ali sada nisu detektabilne. Preporuka: što prije započeti kemoterapiju.

probono

16.06.2008. 13:50

Ploštovani,

hvala Vam na odgovorima!

Zanimalo bi me i Vaše mišljenje o terapiji xelodom i tykerom, te da li je već sada moguće pokušati zaustaviti širenje karcinoma terapijom tzv. malim molekulara izvan kliničkih studija npr. da li se mogu kupiti takvi lijekovi tj. provodi li se li u Hrvatskoj takva klinička studija u koju bi se moglo uključiti?

Kakvo je Vaše mišljenje o važnosti imunoterapije u liječenju metastatskog raka dojke i koliko čovjek može sam uz prehranu, razne dodatne preparate podići svoj imunitet za borbu protiv raka dojke?

Molim Vas Vaše stručno mišljenje o korištenju imele (preparat ISOREL) u sprječavanju širenja raka dojke za koji sam čula da može usporiti napredovanje bolesti!

Najljepša hvala !


Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.06.2008. 20:20

Kombinacija Tykerb-a(lapatinib) i Xeloda-e(kapecitabin) upotrebljava se za liječenje metastatskog raka dojke u liječenju kojeg su već iskorišteni citostatici antraciklini i taksani i imunoterapija trastuzumab-om("Herceptin"blunk. Danas se liječenjju raka dojke upotrebljava specifična imunoterapija monoklonskim antitijelima. Preparati monoklonskih antitijela koji se upotrebljavaju za liječenje raka dojke su trastuzumab("Herceptin"blunk za liječenje bolesnica s HER-2-pozitivnom tumorima kao što je to i vaš i bevacizumab("Avastin"blunk koji se upotrebljava u kombinaciji s paklitaksel-om("Taxol"blunk u prvoj liniji liječenja metastatskog, za sda samo HER-2-negativnog, raka raka dojke. Liječenje takvom imunoterapijom dalo je vrlo dobre rezultate kod bolesnica s metastatskim rakom dojke. Nespecifična, tako-zvana imunostimulirajuća terapija(u koju spada i lijek Izorel) potpuno je beskorisna u liječenju raka dojke. U Hrvatskoj se trenutno provodi više različitih kliničkih pokusa u više onkološki ustanova. Preporučam vam da se javite na pregled u te ustanove i tada ćete dobiti informacije o tim pokusima i mogućnostima da u njih budete uključeni.

probono

01.07.2008. 22:40

Hvala na odgovorima i objašnjenima.
Ugodan Vam godišnji odmor uz pozdrave!
happy