Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Terapija recidiva raka dojke-metastaze


Autor Poruka

probono

02.06.2008. 18:45

Terapija-recidiv raka dojke

Najljepše Vas molim za Vaš stručni savjet u vezi terapije za moj slučaj
.
Prije 7 i pol godina prošla sam poštednu operaciju desne dojke radi malignog procesa. PHD: Ca ductale invasivum gr. II, Bloom Richardson 6, Aksila negativna (2/0);T2;N0;M0. Postoperativno kemoterapija (taxol + herceptin), radioterapija, te nolvadex. Svih ovih godina kontrole su bile uredne do prije 15 dana kada je CT toraksa otkrio u lijevoj apikalnoj regiji dvije nodozne lezije: jednu sitnu kranijalnu fibroznog izgleda i drugu kaudalnije promjera 8 mm, volumena 2 mm, čvor prstenastog ruba i hipodenoznog centra, te u gornjem medijastinumu uvećani limfni čvorovi sa poprečnim promjerima 29 mm, te uvećani limfonodi ispred račvišta traheje promjera 23x28 mm. Napravljena je i kontrola većine markera od kojih je povećan samo marker za karcinom pluća nemalih stanica. U najbržem roku napravljen je PET CT koji je pokazao intezivnu akumulaciju FDG-a u području retrakavalnog medijastinalnog čvora,te intezivniju akumulaciju FDG-a solitarne nodozne lezije u lijevom gornjem plućnom krilu, što upućuje na sekundarizam. Napravljena je i bronhoskopija, te TBNA paratrahelanmih limfnih čvorova na 4 mjesta za koje je citološki nalaz potvrdio recidiv karcinoma dojke
Molim Vas da mi odgovorite koja bi po vama bila najbolja terapija u za moj slučaj recidiva raka dojke, Jako sam zbunjena jer dobivam različita tumačenja od liječnika. Ja sam spremna na operacije, pa Vas molim da mi odgovorite da li u liječenju u ovom stadiju bolesti je dobro pokušati odstraniti karcinom operacijom ili je bolje preći na kemoterapiju i zračenje i sl. Koje su vani u svijetu dostupne terapije, a kod nas još nisu????
Koji je najpoznatiji i najuspješniji centar za liječenje raka dojke u Europi i svijetu?
Unaprijed hvala na Vašem trudu, radu i odgovorima koje već dugo vremena dajete zabrinutim pacijentima.



Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.06.2008. 23:10

Koje bi liječenje bilo najbolje u vašem slučaju ovisi o imunohistokemijskim karakteristikama tumora, a koje niste naveli. Također možda je moguće na citološkim preparatima(ako još postoji koji neobrađeni preparata) provesti naknadnu imunocitokemijsku obradu. Na temelju toga što ste u adjuvantnom liječenju primali Herceptin, mogu pretpostaviti da se radi o HER-2 pozitivnom tumoru. Također ne znam koliko dugo ste primali Herceptin, ali pretpostavljam da ga niste primali dulje od godinu dana. U sadašnjem trenutku vaše bolesti svakako je nabolja opcija liječenja kemoterapija i to kemoterapija koja bi sadržavala antracikline i docetaksel, a preporučio bih TAC protokol. Nakon provedenih 6 ciklusa kemoterapije, preporučio bih nastavak liječenja imunoterapijom Herceptin-om. Mogućee je primijeniti i vinorelbin u kombinaciji Herceptino-om, ali bih vam svakako preporučio primjenu antraciklina jer su to, uz taksane, najdjelotvorniji citostatici u liječenju metastatskog raka dojke. Nakon završene kemoterapije moguće je provesti konsolidacijsku radioterapiju medijastinuma i pluća, budući su to, ako sam dobro shavtio, u ovom trenu jedina evidentna sijela metastaza. Također, ako se kod vas radi o hormonoosjetljivom tumoru(pozitivni hormonski receptori u tkivu tumora ?!, niste naveli imunohistokemijske karakteristike tumora), u liječenju treba primijeniti i hormonoterapiju. Što se tiče centara za liječenje raka dojke, mogu vam reći da u Evropi postoji vrlo velik broj takvih centara. Danas u svakoj državi Evrope postoju nacionalni centar/institut za liječenje raka i u svakom od njih se u liječenju raka dojke primijenjuju najmodernije metode. Prema tome, odaberite jedan od tih centara. Postoji također i nekoliko multinacionalnih evropskih centara. Svaki od njih ima i svoju web stranicu. Bez većih problema naći ćete ih na internetu bilo putem tražilice, bilo putem zdravstvenih portala. Neke od njih možete naći i na ovom portalu.

probono

06.06.2008. 10:10

Poštovani!

Najljepša hvala na odgovoru uz ispriku zbog izostavljanja važnih podataka u mom upitu. U mom slučaju se radilo o HER2 pozitivnom karcinomu (+++), ER=22, PR=18, imunohistokemijski progesteronski receptori su negativni, a oko 50% stanica ima pozitivne estrogenske receptore. Herceptin sam primala 11 tjedana, te Tamoxifen tri godine.
Budući ozbiljno razmišlajm o operaciji i odstranjivanju metastaza u medijastinumu i na plućima prije uzimanja kemoterapije, molim Vas da mi napišete Vaše uvaženo mišljenje o tome. Svjesna sam da se radi o težoj operaciji od koje će oporavak trajati od 1-2 mjeseca, pa me zanima da li bi se ta odluka mogla negativno odraziti na sam tijek bolesti. S torakalnim kirurgom sam već dogovorila operaciju, dok je mišljene onkologa i većine moje obitelji da operacija nije rješenje, nego je potrebno hitno početi s kemoterapijom.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

15.06.2008. 21:35

U vašem slučaju, na žalost, operacija zaista nije rješenje. Kod vas postoje metastaze i u drugim organima, ali sada nisu detektabilne. Preporuka: što prije započeti kemoterapiju.

probono

16.06.2008. 13:50

Ploštovani,

hvala Vam na odgovorima!

Zanimalo bi me i Vaše mišljenje o terapiji xelodom i tykerom, te da li je već sada moguće pokušati zaustaviti širenje karcinoma terapijom tzv. malim molekulara izvan kliničkih studija npr. da li se mogu kupiti takvi lijekovi tj. provodi li se li u Hrvatskoj takva klinička studija u koju bi se moglo uključiti?

Kakvo je Vaše mišljenje o važnosti imunoterapije u liječenju metastatskog raka dojke i koliko čovjek može sam uz prehranu, razne dodatne preparate podići svoj imunitet za borbu protiv raka dojke?

Molim Vas Vaše stručno mišljenje o korištenju imele (preparat ISOREL) u sprječavanju širenja raka dojke za koji sam čula da može usporiti napredovanje bolesti!

Najljepša hvala !


Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.06.2008. 20:20

Kombinacija Tykerb-a(lapatinib) i Xeloda-e(kapecitabin) upotrebljava se za liječenje metastatskog raka dojke u liječenju kojeg su već iskorišteni citostatici antraciklini i taksani i imunoterapija trastuzumab-om("Herceptin"blunk. Danas se liječenjju raka dojke upotrebljava specifična imunoterapija monoklonskim antitijelima. Preparati monoklonskih antitijela koji se upotrebljavaju za liječenje raka dojke su trastuzumab("Herceptin"blunk za liječenje bolesnica s HER-2-pozitivnom tumorima kao što je to i vaš i bevacizumab("Avastin"blunk koji se upotrebljava u kombinaciji s paklitaksel-om("Taxol"blunk u prvoj liniji liječenja metastatskog, za sda samo HER-2-negativnog, raka raka dojke. Liječenje takvom imunoterapijom dalo je vrlo dobre rezultate kod bolesnica s metastatskim rakom dojke. Nespecifična, tako-zvana imunostimulirajuća terapija(u koju spada i lijek Izorel) potpuno je beskorisna u liječenju raka dojke. U Hrvatskoj se trenutno provodi više različitih kliničkih pokusa u više onkološki ustanova. Preporučam vam da se javite na pregled u te ustanove i tada ćete dobiti informacije o tim pokusima i mogućnostima da u njih budete uključeni.

probono

01.07.2008. 22:40

Hvala na odgovorima i objašnjenima.
Ugodan Vam godišnji odmor uz pozdrave!
happy