Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tripl negativan tumor?


Autor Poruka

makic80

09.11.2016. 21:55

Postovana dr Katarina,
molim Vase misljenje u vezi terapije za tripl negativni karcinom koji mi je nedavno dijagnosticiran.
PH nalaz ukratko- Carcinom ductale invasivum ( histoloski i nuklearni gradus 2)
- DCIS , kribriformni i solidni tip sa nekrozom G2, cini do 75% tumora
Mikrokalcifikacije se nalaze u in situ delu tumora / kako je moguce da nisu i u invazivnom delu?
Limfovaskularna invazija se ne nalazi
U 14 l.nodusa iz aksile nije bilo elemenata maligniteta.
Status ekspresije receptora E, PR I HER je 0
Ki67 je 25%
Ostali deo dojke koja je radikalno odstranjena, je displastican i adenozno sklerotican.
Ono sto je izuzetno bitno i sto me najvise plasi, je sto je tumor ogroman, 60x60x25 mm a jedan limfni nodus je bio uvecan ,18mm...mada jeste bio negativan.
Tumor je narastao takvom brzinom, da niko nije pomislio na to, nego sam lecena kao mastitis jer sam jos dojila u tom momentu. To je nekih 10/11 meseci od poroda. Nemam pozitivnu anamnezu za bilo kakav malignitet. Sada sam napunila 36 godina. UZ dojki je radjen 2014.godine, aprila, izmedju moje dve trudnoce i navodno je sve bilo ok..
Malo je reci da sam prestravljena...
Cekam odluku konzilijuma..da li da radim neke detaljnije pretrage za metastaze?
Hvala unapred

Katarina Antunac, dr. med.

10.11.2016. 12:45

Postovana,
kod Vas jest dijagnosticiran tumor veličine 6 cm, to je svakako veliki tumor, međutim, samo jedna četvrtina tumora je invazivna, 75% tumora je duktalni karcinom in situ, dakle neinvazivni. Mikrokalcifikacije su tipične upravo za taj neinvazivni dio tumora, u invazivnim tumorima se najčešće ne nalaze. Tumor se, unatoč svojoj veličini nije proširio na limfne čvorove pazuha, bez obzira što je čvor bio povećan, patohistološki nalaz kaže da tumora u pazuhu nema. S obzirom na to, mali je rizik i postojanja udaljenih metastaza pa mislim da u ovom trenu ne treba širiti dijagnostičku obradu, ali svakako postupite prema odluci Konzilija.
Ovakvi trostruko negativni tumori se znaju javiti tijekom trudnoće i dojenja te se provući pod kliničkom slikom mastitisa.
Kako je tumor ER, PR i Her2 negativan ne bi reagirao na hormonsku i antiHer2 terapiju pa će Vam vjerojatno biti propisana kemoterapija kako bi se smanjio rizik povrata bolesti. Bez obzira na sve navedeno, iz dostupnih podataka zaključujem da je bolest u potpunosti odstranjena, da je ipak otkrivena na vrijeme i da postoje dobre šanse za potpuno izlječenje.

makic80

10.11.2016. 19:10

Hvala na brzom odgovoru!!!
Danas je bio konzilijum, nisu bili mnogo raspolozeni za razgovor..naravno, guzve.. Uglavnom, dali su mi 4 AC na 21 dan pa 12 Taxola nedeljno. Kazu da je to jedino sto mi u ovom stadijumu sledi. Naravno posle ce ici zracenje desnog hemitoraksa. Rekli mi i da je moguce ocekivati izlecenje jer nema cancera u limnim nodusima ali da mi je hitno potrebna hemioterapija.
Nisu mi odgovorili na neka pitanja ali su rekli da cemo to sledeci put. Pomenuli su da bih imala koristi od genetskog ispitivanja, mislim zbog dece i eventualno mojih jajnika.
Nikako mi nije jasno zasto su me stavili u IIb stadijum kada mi je po patolozima pT 3, ako racunaju tumor od 6 cm?
I ostavili su N1 kako je bilo sa prvog, preoperativnog konzilijuma ??..to sam shvatila tek kada sam izasla
S postovanjem,
Marija

Katarina Antunac, dr. med.

17.11.2016. 10:15

Poštovana,
nemojte se zamarati stadijima, to svakako više ne predstavlja čimbenik koji bi mijenjao terapiju. Umjesto veličine tumora te zahvaćanja limfnih čvorova, danas je puno bitnija biologija tumora kod određivanja terapije.
Možda se radi o zabuni, ali, ponavljam, u koji stadij su Vas svrstali je potpuno nevažno.

makic80

25.11.2016. 20:20

Hvala puno na odgovoru, potpuno ste u pravu...Tumor su stavili pT3 N0M0 sto svakako mene stavlja u IIb stadijum i terapijski se nista ne menja. Uskoro cu primiti drugi AC i imam jos jedno pitanje za VAs..nisam mogla naci odgovore na drugim temama..Da li bi trebalo izbegavati tokom HT neke suplemente koji su za imuntitet? npr. vitamine, minerale, ehinacea, propolis, AHCC, Pectasol, Q 10, omega 3... Niko mi nista konkretno rekao..zene su bas podeljene po tom pitanju. Ne bih da remetim delovanje citostatika, a opet bih uzimala neku nadoknadu, bar za vreme kada nemam apetit ( nekih 7dana). Ja sam inace podlozna svim virozama, sve sam viruse iz vrtica prelezala pa sada ne saljem dete vise tamo.
Hvala unapred

Katarina Antunac, dr. med.

01.12.2016. 11:00

Poštovana,
nažalost, po pitanju koječega za imunitet ni ja Vam ne mogu ništa konkretno reći. Vitamini Vam u svakom slučaju neće naškoditi a Vi se nastojte zdravo hraniti i što više boraviti vani na svježem zraku, jasno, koliko Vam stanje dozvoljava

mrsonja

03.01.2017. 22:25

Postovana Dr Katarina,
Mojoj majci koja ima 69 godina dijagnostikovan je tumor dojke velicine do 10 mm i radjena je biopsija. Rezultati su sledeci:
Carcinoma ductale infiltrativum mammae , pT1b, G II, ng 1
Rezultati receptorskog statusa su:
Estrogen score: 0
Progesteron score: 0
HER 2: 0
Ki67: 10%
Lekar sada planira vadjenje limfnih cvorova, ali ujedno predlaze i odstranjivanje cele dojke.
Mozete li mi reci da li je to samo iz preventivnih razloga i koliko to uopste moze biti delotvorno, obzirom na sve one crne prognoze koje citam po netu o ovoj vrsti tumora. Kakve su vase prognoze ili uospte misljenje o ovoj dijagnozi?
Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

05.01.2017. 11:20

Poštovana,
svakako bi trebalo odstraniti limfne čvorove a po pitanju odstranjenja cijele dojke morate se posavjetovati s operaterom.
Prognoze nikako nisu crne, ukoliko se tumor nije proširio izvan dojke i limfnih čvorova te se može u potpunosti odstraniti, postoje dobre šanse za potpuno izlječenje.