Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trostruko negativni rak dojke


Autor Poruka

pupica

22.08.2012. 12:10

Poštovanje.
Prije 18 mjeseci u dobi od 49 godina odstranjen mi je karcinom dojke u GLK.
Dijagnoza je: CDI gr 3, KI 67 100%, odstranjeno je 16 limfnih čvorova i svi su bili negativni, trostruko negativni karcinom veličine 6 mm
Prošla sam ciklus od 6 kemo >(AC shema) i 30 zračenja.
Obzirom da se susrećem s kontradiktornim informacijama svog liječničkog tima (kirurg je optimističan a onkolog pesimističan),
molim Vaše cijenjeno mišljenje o dijagnozi i preživljavanju. Također bi bila zahvalna kada bi meni a i mnogim čitateljima ovog portala koji su se susreli s ovakvim karcinomom objasnili pravu istinu o trostruko negativnom karcinomu, jer informacije koje su dostupne na Internetu me zbunjuju.Takav tip karcinoma se opisuje kao vrlo zloćudan, agresivan, nepredvidiv, neizlječiv, sklon metastaziranju bez obzira na veličinu i status limfnih čvorova, bez odgovora na kemoterapiju, znači nešto što u trenutku dijagnoze znači smrtnu presudu. S druge strane govori se o apsolutnom izlječenju karcinoma veličine do 1 cm sa negativnom axilom, spominju se HER 2 pozitivni karcinomi kao najagresivniji oblik karcinoma i meni sada u mom slučaju ništa nije jasno. Ako do prije nekoliko godina lijek Herceptin nije bio na HZZO listi za pacijente s negativnim limfnim čvorovima, kako je onda održiva teza da su trostruko negativni karcinomi gori od onih HER 2pozitivnih? Nadalje, koliko je opasna ovako abnormalna proliferacija i koliko o njoj ovisi konačni ishod? Da li se karcinom ovakvih karakteristika može izliječiti? Zaista sam zbunjena i uplašeni i to mi polako ali sigurno stvara i psihičke probleme jer u svakoj boli raste strah od metastaza. Zato Vas zaista molim za malo vremena da mi pojasnite sve nedoumice. Zahvaljujem unaprijed.

Katarina Antunac, dr. med.

14.09.2012. 11:35

Trostruko negativni rak dojke je rak kod kojeg su negativni estrogenski receptori, progesteronski receptori te Her 2 receptori, neovisno o zahvaćenosti limfnih čvorova tumorom. Dakle, pojam se odnosi na biološke karakteristike tumora a ne na stupanj proširenosti bolesti. Pozitivni estrogenski i prgesteronski receptori znače da tumor odgovara na hormonsku terapiju a pozitivni Her2 receptori da tumor odgovara na anti Her2 terapiju, dakle Herceptin (trastuzumab), lapatinib i ostale. Kako su navedeni receptori kod trostruko negativnog raka dojke negativni, primjena hormonske terapije i Herceptina nema smisla. Sukladno tomu, takvi tumori se liječe kirurškim zahvatom, kemoterapijom i zračenjem. Prognoza je lošija iz 2 razloga: tumori su sami po sebi nešto agresivniji a istodobno smo limitirani terapijski mogućnostima; hormonska terapija te terapija Herceptinom nije opcija.
Kod Vas se radi o malom tumoru s negativnim limfnim čvorovima u aksili. Tumor je otkriven u najranijem stadiju kad je mogućnost izlječenja najveća, provedeno je adjuvantno liječenje (kemoterapija i zračenje) i sad Vam preostaju redovite kontrole kako bi se eventualni povrat bolesti otkrio na vrijeme. Pojam trostruko negativan samo govori koju terapiju ima smisla primjenjivati kod takvih tumora.

pupica

12.01.2016. 18:35

Poštovana, gotovo pet godina nakon trostruko negativnog duktalnog karcinoma lijeve dojke, gradus 3, veličine 6 mm, čistih limfnih čvorova ne razumijm dio UZV nalaza koji glasi: "Stanje nakon segmentokomije u GLK lijeve dojke u operativnoj zoni vide se dvije manje relativno oštro ograničene hiperehogene zone koje jasno resorbiraju UZV snop, promjera oko 10 i 7 mm, doimaju se kao ožiljne zone.Na granici LK desne dojke vide se dvije zone koje blago resorbiraju UZV snop."
Zaključak nalaza je "Nema suspektnih fokalnih promjena u dojkama vidljivih UZVom. Preporučam učiniti mamografiju. U obje aksile i obje suprakavikularne jame nema uvečanih limfnih čvorova, u lijevoj se vidi jedna manja kalcificirana zona promjera oko 5 mm.

Obzirom da sam operirala lijevu dojku a ovo "sumnjivo" je na desnoj, malo sam zabrinuta. Možete li mi pojasniti na što ovakav nalaz može upućivati.
puno hvala

Katarina Antunac, dr. med.

16.01.2016. 19:00

Poštovana,
iznimno mi je drago što ste već 5 godina bez znakova bolesti.
UZV kaže da nema sumnjivih promjena, dakle ovo što se opisuje na desnoj dojci liječnik ne smatra nečim što bi tražilo punkciju. Za svaki slučaj, svakako napravite traženu mamografiju kao komplementarnu metodu dijagnostike.