Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trostruko negativni rak dojke


Autor Poruka

pupica

05.02.2016. 16:45

Poštovana, prije pet godina (15.03.2011.) dijagnosticiran mi jei operativno odstranjen trostruko negativni duktalni karcinom dojke, veličine 6 milimetara, 100%tne proliferacije (KI67 - 100%), odstranjeno je 16 limfnih čvorova od kojih ni jedan nije bio zahvaćen tumorom, gradus 3. Primila sam 6 kemo po AC shemi i 30 zračenja. Do sada su nalazi bili u redu osim tumorskog markera Ca 15 3 koji je uvijek bio izmedju 18 i 24, znači pri gornjoj granici. U svibnju 2015. marker je po prvi puta prešao dozvoljenu vrijednost i iznosio je 26,6, ponovnim mjerenjem u kolovozu 2015. spustio se na 23,6 da bi u siječnju 2016. opet bio 26,3. Moja onkologica to ne smatra zabrinjavajučim jer smatra da je to moja normalna vrijednost markera kojeg prema njenim riječima proizvodi i zdravo tkivo dojke i mnogi drugi čimbenici, i da bi u slučaju porasta markera zbog povrata bolesti marker u proteklih osam mjeseci od prvog povišenja sada još više narastao a ne bi ostao na istoj vrijednosti i čak izmedju te dvije povišene vrijednosti kod jednog mjerenja bio u granicama normale. Smatra da se Ca 15 3 do visine 35 smatra normalnim ako se zadrži na toj razini. Prema njenim riječima povrat bolesti kod trostruko negativnog karcinoma je vrlo rijedak nakon dvije do tri godine od dijagnoze (za razliku od hormonski ovisnih karcinoma), jer tako visokozločudni karcinomi bi u slučaju nekog ostatka u tijelu ili širenja krvlju rasli jako brzo i već bi davali vrlo jasne simptome. Naručila me na redovnu kontrolu za 6 mjeseci. Malo me je utješila ali ipak bih voljela čuti Vaše mišljenje, što mislite o dijagnozi, zašto je marker tako visok, i da li usprkos toj vrijednosti od 26,3 mogu pomisliti da sam sada potpuno izlječena. Hvala unaprijed.

Katarina Antunac, dr. med.

06.02.2016. 20:45

Poštovana,
u potpunosti se slažem s Vašom onkologicom. Marker nije visok, unutrar je granica i ne raste. Granice se inače razlikuju od laboratorija do laboratorija, ovisno koje metode određivanja markera koriste. Bitnija je dinamika markera i klinička slika nego sama vrijednost.
Nikad ne možemo reći da je netko potpuno izliječen, ali, opet kako što Vam je rekla i onkologica, povrat bolesti kod trostruko negativnog karcinoma dojke je izuzetno rijedak nakon 2-3 godine od dijagnoze. Nastavite s redovnim kontrolama, sukladno dogovoru s Vašom liječnicom.