Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tumačenje nalaza UZV i mamografije


Autor Poruka

mira123

13.11.2009. 02:30

Danas sam išla na redoviti UZV dojke (zadnji pregled UZV i mamografija učinjeni su u 8.mj.2008. i bili su uredni). Tijekom UZV doktorica je primjetila nešto i odmah me poslala da napravim i mamografiju i ovdje su nalazi. Doktorica mi nije previše objašnjavala uz napomenu da sam u drugoj polovici ciklusa, te me je naručila za kontrolni UZV nakon menzesa. Molim Vas da mi protumačite slijedeće nalaze:
UZV:
Lateralno od granice gornjih kvadranata lijeve dojke izdiferencira se izrazito nepravilna i neoštro ograničena hipoehogena zona promjera do 9 mm sa dorzalnom sjenom otvorene etiologije - ekpanzivni proces?
Ostali UZV nalaz je u granicama normale.
Untar aksila izdiferenciraju se reaktivni limfni čvorovi.

MAMOGRAFIJA:
Obostrano retroareolarno i kraniolat. ističu se manji areali fibrožljezdanog parenhima dok se u ostlaim dijelovima korpusa dojki ističe obilnije masno tkivo.

U području GLK lijeve dojke uz opisani fibrožljezdani parenhim prisutna je i izrazito nepravilna sjena otvorene etiologije - areal gušćeg parenhima?, promjena druge etiologije?
Mikrokalcifikacija se ne uočava.

Molim Vas lijepo da mi odgovorite da li je to nešto jako loše ili...? Prestravljena nisam uspjela ništa suvislo pitati doktoricu.
Unaprijed hvala!

mira123

13.11.2009. 12:10

Doktore molim Vas da mi odgovorite.

Puno hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.12.2009. 22:35

Nalaz mamografije i eltrazvuka nisus potpuno uredni. Uočena je nepravilnost/tvorba za koju tek treba utvrditi o čemu se radi. . Kao što vam je doktorica rekla, to je prilično teško učiniti u drugoj polovici ciklusa kada su dojke otečene i nabrekle. Zbog toga vas je na ponovni pregled naručila nakon menstruacije, najbolje 4-5 dan. Tada će dojke splasnuti i mnogo jasnije će se vidjeti o čemu se radi. Na temelju ovih nalaza može se samo nagađati. Mogu vam samo reći da je većina tvorbi u dojci benigne prirode, ali se to mora sa sigurnošću utvrditi. Ako se i radi o tumoru on je vrlo mali i otkriven je na vrijeme, a to znači da je ovako mali tumor izlječiv u više od 99% slučajeva.

mira123

03.12.2009. 22:05

Puno hvala na odgovoru dr.Tomek.
U međuvremenu sam bila na pregledu UZV u Klinici za tumore u Zg koji je pokazao dosta drugačiji (za mene olakšavajući) nalaz. Naime doktorica koja mi je radila UZV pronašla je na istom mjestu malu cisticu (koju moja doktorica prije uopće nije vidjela iako sam je onako očajna nakon prvog šoka izričito pitala bi li se moglo raditi o cisti). Napravila sam citopunkciju tkiva oko ciste ,radiologica misli da nije ništa maligno, nalaz i pregled u ponedjeljak 7.12.
Sada sam potpuno zbunjena i ne usudim se još radovati, ali zanima me kako je moguće dobiti dva tako različita nalaza. Napominjem da imam vrlo visoko mišljenje o dr.radiologinji koja mi je postavila prvu dijagnozu . Da li je moguće da se zbog zastarjele tehnike (u prvom slučaju) postavlja pogrešna dijagnoza. Što da je iz istog razloga utvrđen uredan nalaz, a kasnije se ispostavi da je prekasno...
U svakom slučaju, hvala na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.12.2009. 04:50

Izgled dojke i na mamografiji i na ultrazvuku je dosta drugačiji u drugoj polovici cikluss neoga neposredno nakon menstruacije. Prava se slika dobije samo nakon menstruacije kada dojke višu nisu natečene i nabrekle. Naravno da i kvaliteta ultrazvučnog aparata znači puno za razanavanje u uočavanje vrste promjena u dojci. Nadam se da će citološki nalaz biti uredan. Svejedno vam savjetijem kontrolu za mjesec dva.

mira123

07.12.2009. 21:30

Hvala na odgovoru dr.Tomek.
Danas sam bila na ponovnom pregledu, citološki nalaz je uredan. Međutim, dr. mi je ipak preporučio napraviti "otvorenu biopsiju". Što u slučaju da je nalaz biopsije pozitivan, tada se odstranjuje zahvaćeno tkivo, a da li poslije toga obavezno slijedi kemoterapija ili ...
Pozdrav,
Mira

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.01.2010. 16:35

Nakon otvorene biopsije, odstranjuje se zahvaćeno tkivo i potreban dio okolnog "zdravog" tkiva(koji puta je zbog veličine dojke ili smještaja tumora u dojci) taj potrebni dio čitava dojka, anakon toga se odstranjuju i limfni čvorovi u pazuhu na istoj strani na kojoj je dojka u kojoj se razvio tumor. Koje i kakvo će biti daljnje liječenje ovisi o karakteristikama samog tumota( ER, PR, HER-2, Ki67) broju zahvaćenih limfnih čvorova pazuha metastazama i karakteristikama same bolesnice(dob, menstuacijski status, popratne bolesti, planovi glede eventualnih trudnoća u budućnosti i slično).

mira123

03.03.2010. 21:40

Cijenjeni dr.Tomek,
29.12.2009. učinjena mi je biopsija dojke i na sreću nije pronađeno zloćudnih tumorskih stanica. PHD: Histološki se vidi proliferativna fibrocistična bolest sa većim brojem žarišta adenoidne skleroze, apokrine metaplazije, ravne atipije epitela duktusa, lobularne hiperplazije, ADH i intraduktalne papilomatoze. Također se nađe i nekoliko žarišta mikrokalcifikata. U pregledanim rezovima nije nađeno zloćudno tumorsko tkivo.

Naložena mi je kontrola nakon dva mjeseca i stoga sam danas učinila ultrazvuk koji je ponovno pokazao istu sliku kao i početnu, odnosno prije biopsije: Postoperativni ožiljak urednog izgleda. U blizini postoperativnog ožiljka, prema mamili unutar parenhima dojke, ograničeno područje, bez jasne dorzalne akustičke mukline, otvorene etiologije.

A što je sad to? Jje li moguće da biopsijom nije izvađeno svo zahvaćeno tkivo ili je to promijenjeno područje posljedica biopsije? Napominjem da mi je ultrazvuk radila jedna skroz mlada doktorica (počela raditi prije 2 mjeseca) pa niti ona nije bila sigurna što bi moglo biti posrijedi.

Dr.Tomek, molim Vas da mi odgovorite.
Lijep pozdrav.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.03.2010. 00:00

Može biti da biopsijom nije odstranjena čitava tvorba, amože se raditi i o promjenama nakon operacije to jest seromu što je vjerojatnije. Moja preporuka je da za mjese dana ponovite ultrazvučni pregled dojki.

simosimona

16.05.2015. 15:25

Poštovani, prvi put sam bila na mamografiji, pa bih Vas molila pojašnjenje nalaza. Sama nisam otkrila nikakve promjene na dojkama te sam na pregled išla preventivno. 46 mi je godina. Nalaz i mišljenje: Bazična mamografija pokazuje dojke gustog ostatnog žljezdanog parenhima, suspektnih stelatnih lezija kao i nakupina mikrokalcifikata se ne evidentira. Kalcifikati benignog karaktera obostrano. Uredan izgled kože i potkožja, aksile slobodne. BIRADS 0-potrebno je učiniti komplementarni UZV pregled dojki. Unaprijed zahvaljujem !

Katarina Antunac, dr. med.

22.05.2015. 12:05

Poštovana,
nalaz mamografije je uredan te nemate razloga za brigu. S obzirom da imate dosta gustog žljezdanog tkiva, preporuka je se mamografija dopuni UZV pregledom.