Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tumor dojke


Autor Poruka

dragana.srb

26.08.2010. 19:25

Poštovanje

Moja majka je pre godinu dana operisala tumor na dojci, tačnije odstranjena joj je dojka. Nije morala ići na hemoterapiju ali je dobila da pije Nolvadeks pet godina i da ide redovno na kontrole. Skoro je radila ultrazvuk abdomena i posle ultrazvuka šalju je na skener. Zanima me šta znači ovo: u desnom lobusu uz žučnu kesu a ispred hepatoholehodusa nepravilno lobulirana heperehogena formacija promera 2cm, hemangiom. Da li je u pitanju nešto opasno i da li je zato zatražen skener?

Unapred zahvalna na odgovoru

zlatasb

05.09.2010. 01:15

Imam 44 godine i bolujem od raka dojke.Oboljela sam od 2006 i rak je hormonski.Pijem nolvadex tablete.Nakon tri godine dobila sam menstruaciju,ali ne redovnu,traje tri dana,obilno.Od zadnjeg puta proslo je sest mjeseci,pa sam sada opet dobila.Bila sam kod ginekologa,papa test je u redui ultrazvuk također.Rekao mi je da dođem za godinu dana.Dr. u Zg. rekao mi je da sam na putu ka ozdravljenju,ali da mi menstruacija nije dobra za dojku.Napravila sam biopsiju i ona je negativna.Zanima me sto vi mislite o svemu tome?


Unaprijed zahvaljujem

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.09.2010. 23:20

Odgovor za Dragana.srb: Hemangiom je dobroćudna tvorba, često smještena u jetri, koja se sastoji od konglomerata krvnih žila. Tijekom života se može povećavati, ali nikada ne prelazi u zloćudni tumor.

Odgovor za Zlatasb: Vi se sada nalazite u primenopauzalnom razdoblju to jest uskoro će kod vas prestati menstruacijska krvarenja. Točno je da je bolesnice s hormonski ovisnim tumorom dojke, a vaš je takav, povoljnije ako je bolesnica u postmenopauzi to jest ako više nema redovita menstracijska krvarenja. Žene u premenopauzi imaju u krvi višu razini hormona estrogena koji potiču tumor dojke na rast. Tamoksifen/Nolvadex je lijel koji blokira hormonske receptore u tumorskim stanicama i tako spriječava učinak estrogena na tumor. Vaši će menstruacijski ciklusi uskoro prestati te niste ugroženi zbog tih nekoliko preostalih dsfunkcijskih krvarenja. Uskoro ććete ući u postmenopauzalno razdoblje kada je razina estrogena u krvi značajno snižena, a time i mogući pogubni utjecaj na eventualno preostale stanice raka dojke u vašem organizmu. Preporučam vam da nastavite uzimati Nolvadex jer to je lijek koji je za vas u ovom trenutku najkorisniji.