Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tumor marker


Autor Poruka

obala

23.04.2009. 15:50

Tumor marker
Postovani dr Tomek, ponavljam slučaj za koji najljubaznije molim za vaše mišljenje.
Sledeće su nalazi moje sestre (koliko ja posedujem). Ona ima 59 godina. Molim za vaše mišljenje i prognozu.
16.01.2008
Ph nalaz: 51270/40/08 Dg.: Carcinoma ductalae invasium partum cum carcinoma lobulare invasium glandulae
mammae (mixed type carcinoma). Lymphangiosis carcinomatosa focalis.
51270/41/08 Dg.: Carcinoma ductalae glanudale mamme metastaticum in lymphonodi.
Veličina TU i lokalizacija: 2,5 cm
Zahvaćenost LGL 26/26 (Pored toga tumorsko tkivo se nalazi i u masnom i vezivnovaskularnom tkivu oko
limfnih čvorova)
Menopauzalni status:
1.ER 2.PrR: 3. HER2/NEU:
Klinička dijagnoza:
Ca mamme 1.sin.
St.p.mactectomia 1.sin. cum evac.axill. 1.sin. (27.12.2007.)
Odluka o daljem lečenju:
Indikovana je postoperativna adjuvantna FAC terapija, postoperativna zračna terapija, a po dobijanju hor. receptora odlučiće se naknadno o aplikaciji hormonske terapije.

Hemioterapija je sprovedena otprilike u periodu februar-maj (6x na svakih 21 dan), zračna terapija (25 zračenja) u junu mesecu, a hormonska terpaija se još uvek sprovodi.

09.05.2008
Profilni snimci glave i kičme i snimak karlice i oba kuka:
Frontotemporalno se uočava nepravilno izduženo koštano razredjenje, ali bez pouzdanih znakova da se radi o meta promeni (najverovatnije je promena od venskih sudova). Na kičmenom stubu su vidljive izražene degenerativne promene. Ne uočavaju se meta promene na kičmenom stubu. Na kostima karlice i gornjim okrajcima oba femura se ne uočavaju meta promene.
Radiografija toraksa
U plućnom parenhimu se ne uočavaju sčac depoziti, niti se uočavaju druge patološke promene. FC sinusi su slobodni. Nalaz na srcu je u normalnim granicama. Aorta je početno sklerotična. Ne uočava se proširenje senke medijastinuma. Na vidljivim delovima grudnog koša se ne uočavaju patološke promene.
11.07.2008
Citološko kolposkopski nalaz uredan.
12.11.2008
Ultrazvuk abdomena
Jetra je normalnih dimenzija, zrnaste strukture parenhima, uz izdvajanje prema hilusu. hiperehogene promene benignih karakteristika 13mm, i u desnom režnju okruglaste teže uočljive hiperehogene promene benignih karakteristika, bez izdvajanja jasno formiranih promena tipa sec. depozita.
Žučna kesa (nečitko). Žučni vodovi nisu prošireni. Nalaz na pankreasu i slezini je uredan. U abdomenu i karlici nema znakova slobodne tečnosti. Paraaortalna regija slobodna.
30.12.2008
CT abdominalnih organa sa kontrasnim sredstvima.
Nalaz ne mogu dobro da pročitam ali znam da je potvrđeno da je sve u redu.
TUMOR MARKER - CA 15-3
20.05.2008. - 70,6 IU/ml
26.06.2008 - 42,0 IU/ml
12.11.2008 - 40,8 IU/ml
Krv uzeta za analizu 30.marta, rezultat dobijen 13.aprila, 2009 - 115 IU/ml
Analiza je 18.aprila proverena u drugoj laboratoriji i rezultat je bio 174 IU/ml
O čemu se ovde radi? Može li tumor marker ovako drastično porasti iz nekih drugih razloga, i da li je moguće da toliko skoči za samo nepune 3 nedelje. Čitala sam da se on može povećati u vreme hemioterapije usled odumrlih ćelija tumora u krvi. Pošto moja sestra u poslednje vreme pije neki čaj od mešavine naših trava koji navodno leči tumor, da li je eventualno moguće da se ove vrednosti mogu pripisati odumrlim tumornim ćelijama zbog konzumiranja čaja? Ona se inače sasvim dobro oseća (osim strahovitog psihičkog sloma nakon što je dobila vrednost od 115, dok joj ova druga još nije ni saopštena. Sa rezultatom od 115 će kod svog onkologa sledeće nedelje. Šta možete da mi kažete za ovaj slučaj.
U međuvremenu su obavljena rentgenska snimanja kičme, glave, kostiju i pluća, ultrazvuk jetre, ultrazvuk druge dojke. Metastaze nisu ustanovljene.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.05.2009. 10:20

Kod vaše sestre se već u trenutku dijagnoze radilo o vrlo uznapredovalom karcinomu s vrlo vrlo vrlikom vjerojatnošću da će se pojaviti metastaze u daljnjem tijeku boleti. Metastaze se najčešće pojavljuju dvije do tri godine nakon operacije. Bojim se da je konstatntan porast markera znak da su kod vaše sestre prisutne metastaze i da bolest napreduje. Svakako bi trebalo nastaviti s pretraga i učiniti po mogućnosti PET/CT-pretragu koja je u stanju otkriti i vrlo male metastaze koje često nisu uočljive drugim pretragama. Također bi glede daljknjeg liječenja bilo vrlo važno znati da li je tumor vaše sestre HER-2-pozitivna to jes da li postoji amplifikacija ili hiperekspresija hER-2 proteina. To se može utvrditi testiranjem tumorskog tkiva koje je sigutno sačuvano na odjelu patologije bolnice u kojoj je oprerirana.