Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ultrazvuk dojke


Autor Poruka

mjesec31

02.08.2013. 09:45

Molim vas da mi objasnite ovo jer mi doktor ništa nije rekao osim da trebam dalje na pretrage. Majka sam dvoje djece, imam 31 godinu i sva sam isprepadana.. Nalaz: "UZV pokazuje u desnoj dojci uz mamilu i supramamilarno solidnu leziju koju je potrebno obraditi po postupniku za proliferativno infiltativno ekspanzivne procese (BIRADS 4). Ista je promjera 22*18 mm. Deset mm lateralo od ove promjene još jedna mala promjena promjera 4 mm koja može upućivati na drugo žarište istog procesa odnosno isto je potrebno isključiti. Ostali prikaz obje aksile i ostali prikaz dojki bez signifikantnih promjena. Preporuča se žurno javiti kirurgu senologu."
Ja ništa nisam razumjela. Prepisala sam točno onako kako piše u nalazu. Molim vas, recite mi je li riješ o tumoru, cisti ili čemu već??

Najljepša hvala

Katarina Antunac, dr. med.

30.08.2013. 14:30

Poštovana,
riječ je o tumoru koji ne mora nužno biti zloćudan, ali traži daljnju obradu (citopunkciju ili biopsiju) kako bi se razjasnila priroda promjene pa se svakako javite kirurgu.

atana0

24.05.2016. 09:45

Poštovana,
Da li mogu ići na ultrazvuk dojke za vrijeme dojenja? Naime zadnji ultrazvuk sam radila prije trudnoce tj prije 2 godine.Taj ultrazvuk je bio u redu. U obitelji mi je umrla baka i mama od raka dojke pa me je dodatno strah cekati toliko. Imam dijete od 10 mjeseci i planiram dojiti dok god ce htjeti sisati. Da li zaista dojenje smanjuje rizik od pojave raka dojke i u kojoj mjeri, jer i baka i mama su dojile pa ne znam da im je to bas pomoglo? Imam 29 godina.

Katarina Antunac, dr. med.

28.05.2016. 11:45

Poštovana,
možete otići na UZV dojki dok još dojite ali svakako to napomenite liječniku koji će Vam raditi UZV kako bi znao interpretirati nalaz.
Dojenje smanjuje rizik nastanka raka dojke općenito ali ga ne otklanja u potpunosti. Neke žene ne doje pa ne dobiju tumor dojke a neke doje pa ga ipak dobiju. Mnogo je čimbenika koji utječu na nastanak bolesti, bilo da povećavaju rizik nastanka ili ga smanjuju a svakako nam je velik broj tih čimbenika još uvijek nepoznat.

Virgo

15.07.2016. 09:10

Poštovani,
imam 34 godine i ovim putem vas molim za pojašenjenje UZV dojki
˝Koža uredne strukture.
Potkožno masno tkivo uredno.
U GLK desne dojke hipoehogena tvorba veličine 6 mm( FA?)
M.pectoralis b.o.
U lijevoj aksili limfni čvor veličine 12 mm.
Znakova ekspanzivnog procesa sa sigurnošću ne vidim.˝
UZV kontrola je napisano za 6 mj.
Prije mjesec dana me dojka počela jako boljeti,tada sam napipala kvržicu.Bol se smanjila.
Da li je taj limfni zabrinjavajuć i koje bi bilo vaše mišljenje ili preporuka s obzirom na nalaz?
Hvala najljepša,lijep pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

16.07.2016. 16:05

Poštovana,
UZV nije pokazao nikakvih sumnjivih promjena koje bi tražile daljnju obradu. Nije mi jasno da li ste napipali promjenu prije ili poslije UZV-a? Bez obzira, ukoliko ste zabrinuti svakako se javite liječniku koji Vas je uputio na UZV radi kliničkog pregleda te dogovora o eventualnim daljnjim pretragama.

Vaki992

04.08.2016. 23:00

Postovana,

Molim vas za pojasnjenje nalaza...
Na spoju LK lijeve dojke vidi se hipoehogena promjena koja mijenja olik okretanjem sonde vel do 8 mm i sonografski najvise imponuje kao grandularna hipertrofija.Sada sam trudna 5 mjeseci i povremeno osjecam peckanje,svrab,i bol u lijevoj dojci.Znam da su promjene u dojkama tokom trudnoce normalne,ali iste ove promjene ne osjecam i u desnoj dojci.

Unapred zahvalna.

Katarina Antunac, dr. med.

10.08.2016. 00:05

Poštovana,
UZV-om nađena promjena je okarakterizirana kao nakupina žljezdanog tkiva. Svakako se s nalazom javite liječniku koji Vas je i uputio na UZV radi dogovora o daljnjim kontrolama

dancy11

07.10.2016. 13:30

Postovana!
Molila bi vas pojašnjenje nalaza UZV dojki.

Inspekcijom nema pat. promjena na dojkama.
Palpatorno dojke tvrđe bez izolovanog tumefakta.
UZV pregledom struktura parenhima dojki ukazuje na gusći parenhim dojki uz blažu FCM.Vel. cističnih tvorbi lijevo je cca. do 5 mm u GLK na 2 sata uz areolu.
Po koji širi GK obostrano retroareolarno.
Nema susp. promjena u dojkama UZV metodom.
Mikrokalcifikate UZV pregledom ne mozemo vidjeti.
Axilarno obostrano po koji manji reaktivni l.č.
Axilarno supra I infrakalvikularno nema pat. uvecanih l.č
Preporuča se redovita UZV kontrola dojki za 6 do 12 mjeseci, a u slučaju potrebe javiti se odmah.

Da napomenem UZV je rađen 8 dan ciklusa. Imam 33g, jedno djete rođeno prija 5g dojeno svega 1 mjesec. Koristim kontracepciju zadnjih 2 godine radi endometrijoze. Prvo sam koristila Qlayer pilule i tad je sve bilo ok, dok u zadnja 3 mjeseca sam prešla na Evra flastere te osjetila tjekom prošle menstruacije veću osjetljivost i bol u dojkama. I sad ponovno tokom nove menstruacije još jaču bol u lijevoj dojci koja me budila tjekom noći na dodir i brži pokret jaku oštru duboku žigajuću donekle lokaliziranu bol i peckanje radi čega sam i išla na UZV. Sad 8 dan ciklusa te boli više nema jedino malo osjećam nelagodu pri jačem dodiru dojke.
Tek sljedeci mjesec bi trebala na ginekološku kontrolu ponavljanje PAPA testa jer mi je pred prošli bijo ASC-US a prošli mi je bijo uredan al stim da je vremenska razlika između ta dva PAPA testa 1 mjesec, tako je moj ginekolog odlučijo da se radi te ću za mjesec dana na kontrolu sad sa razlikom od 4 mjeseca od prošlog PAPA testa.
Molim vas za objasnjenje UZV dojki dali je taj nalaz uredan ? te vaše mišljenje dali je do boli u lijeuoj dojci moglo doći promjenom kontracepciskog sredstva? Oprostite na podužem postu. Unaprjed vam zahvaljujem na odgovoru ! Lp.

Katarina Antunac, dr. med.

13.10.2016. 10:15

Poštovana,
nalaz UZV-a je uredan.
Uzroci boli u dojci mogu biti različiti. Svakako napomenite ginekologu kod sljedećeg pregleda i razgovora o kontraceptivima.

Ljubicica988

31.10.2016. 17:50

Postovani,
Moja mama je radila nalaz mamografije (mama je 1956 godiste), te nalaz glasi ovako:
Obostrano prevalira sitnozrnasta galndulo fbrozna struktura dojki pretezito u gornjim vanjskim segmentima. Sigurnih izolovanih area u smislu maligniteta niti patt mikrokalcifikata danas se ne vidi. Aksile bez danas vidljivih uvecanja limfonoda. Po ARC skali BI Rads L3/D3.
I kada se javila svom porodicnom ljekaru, s nalazima mamografije uputula je hitno na ultra zvuk s naznakom BI RADS 3.
Molim Vas mozete li mi rec da li je nesto opasno u pitanju ?
Hvala unaprijed.
LP

Katarina Antunac, dr. med.

03.11.2016. 11:30

Poštovana,
iz navedenog mislim da se ne radi ni o čem opasnom ali svakako napravite predloženi UZV pregled.

johnnyboy

10.11.2016. 20:55

Poštovana molim vas da mi pojasnite nalaz UZV i trebam savjet. U 9 mj. sam nakon 1.5 dana od prijasnjeg pregleda bila na uz dojke, imam 25 godina. Glavna dijagnoza-upalni poremećaji dojke. Nalaz: palp. ne nalazim suspektno. Uzv dojki obostrano uredan nalaz koze i podkoznog masnog tkiva. Parenhim miješanog tipa. U LD na 2 sata septirana, jasno ograničena hipoehoegna sjena 13,4×9,6 mm prvenstveno odgovara guscoj sjeni. Ne nalazim susp.sjena. u aksilama rektivna limfadenopatija-sto je to? To mi piše već 2 i pol godine. Brine me jer je ta sjena jasno ograničena i jer već tri mjeseca imam bol i toj lijevoj ruci, ramenom zglobu i klavikularnoj kosti najviše te poneko probadanje u dojci. Bojim se da nije nešto opasnije od ciste. Što vi mislite o nalazu i sto mi preporučate? Nisam Čula sa ciste mogu biti guste

selma73

15.11.2016. 12:50

Postovani,
U februaru 2016. sam radila ultrazvuk dojki i u nalazu pise:
UZ dojki ukazuje na obostrano retroareolarno prisutne ovalbe hipoehogene promjene, lijevo cisticnog karaktera desno nesto gusca mjere cca 6 mm.
Desno u gornjem lateralnom kvandrantu desne dojke 2-3 manje ciste, a lijevo jedna veca 8 mm, vretenasta
Radena je i nativna mamografija u standardnim projekcijama i na dobijenim mamogramima se vidi masna involucija sa denznijim zljezdanim tkivom retroareolarno sa prisutnim manjim cisticnim promjenama obostrano a bez vidljivih patoloskih opacifikaciji ili grupisanim mikrokalcifikata.
Kontrola je preporucena za 6 mjesec 2016
U oktobru 2016, 14 dan menstruacije sam radila kontrolu, ultrazvuk dojki i u nalazu pise:
Desno retroareolarno kranijalno ovalna hipoehogena, ostroogranicena struktura sa hipoehogenim traccima velicine 5 mm. Lateralnije i kaudalno vretenasta septirana cisticna formacija velicine 12 mm i dvije manje medijalnije.
U lijevoj dojci ret retroareolarno nekoliko sitnih promjena velicine do 6 mm.
Axile su slobodne.
Zakljucak:
UZ ukazuje na cisticne promjene u obje dojke retroareolarno od kojih je jedna u desnoj dojci nestoiznad mamile gusca sa 2 manje trakaste zone rubno.
Moje pitanje je dali se po ovom nalazu radi o necem ozbiljnom, jer sam zabrinuta.
U nadi dacete mi odgovoriti, molim Vas za savjet.
Lijep pozdrav.

Katarina Antunac, dr. med.

17.11.2016. 10:15

Poštovana,
liječnik navodi da su u pitanju ciste. U pravilu ako se naiđe na neke sumnjive promjene, učini se citopunkcija istih ili se bolesnica uputi na daljnje pretrage, s obzirom da to nije učinjeno, zaključujem da liječnik nije opisane promjene smatrao opasnima. Ipak, ukoliko imate bilo kakvih sumnji, raspravite ih s liječnikom koji je radio UZV.

Beautifulliar

25.01.2017. 17:40

Postovana, javila sam se UZ dojke jer me je boljela lijeva, mada mi je doktorica rekla da je sve ok, medjutim mene zanima nalaz ako mozete da mi objasnite? Imam 22 godine. Hvala

Klinicki i ehografski dojke su mjesanog tipa. U parenhimu disretni znaci F.C.M. Area solidnog karaktera se ne vizualizira. Axilarno nema uvecanih limfonoda. Zakljucak: Nalaz obostrano odgovara BI-RADS u 2. Eho kontrola za 6 mjeseci.

Katarina Antunac, dr. med.

26.01.2017. 10:35

Poštopvana,
nalaz je uredan, kontrola za 6 mjeseci.
Nađena je fibrocistična mastopatija. To je benigni nalaz. Dojke na opip budu zrnate, stanje se mijenja s menstruacijskim ciklusom i znaju bitii bolne.

Beautifulliar

26.01.2017. 23:40

Pozdrav mozete mi objasniti nalaz UZ dojke. Hvala

Dojke su pretezno involutivnog tipa (ACR b) Obostrano centralno naglašeni laktiferni duktusi, lijevo centralno i proširen jedan od lakifernih sinusa. Area solidnog karaktera se ne vizualizira. Axilarno nema uvecanih limfonoda. Zakljucak: Nalaz obostrano odgovara BI-RADS u 2. Uciniti bazicnu mamografiju.

Beautifulliar

27.01.2017. 11:45

Hvala puno na odgovoru, da li mozete mi reci ima li neki lijek za fibrocisticnu mastopatiju kako da ublazim bolove ?

Katarina Antunac, dr. med.

02.02.2017. 10:35

Poštovana,
mislim da ne ali provjerite još kod svog ginekologa