Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uz dojki u trudnoci


Autor Poruka

a_sa1979

08.11.2009. 20:10

Postovani dr.Tomek
Imam 30 godina.Kvrzicu na lijevoj dojci otkrila sam prije 6 godina i odmah uradila uz dojki ciji nalaz je glasio ovako...

CBS dojki:Koza,potkoza,areole i bradavice su uredne ehostrukture.Tip dojki je parenhimatozan.Na desnoj dojci nalaz uredan,ne detektira se patoloskih struktura,niti solidnih niti cisticnih,kao ni markera na mastopatsku bolest dojki.
Na lijevoj dojci paraareolarno,na granici gornjih kvadramata anehogena struktura 6X4 mm,jasnih ivica,bez kalcifikata.Ostali dio tkiva lijeve dojke uredan.Axile negativne..

U medjuvremenu nisam isla na kontrole dojki od 2003.god..Sada sam u 7 mjesecu trudnoce,a uz dojki sam uradila 2X u 5 mjesecu trudnoce kod 2 razlicita ljekara...i dobila sljedece nalaze...

UZ 1. Axile i supraklavikularne jame negativne.Koza,potkoza,areole i bradavice su uredne ehostrukture.Tip dojki je parenhimatozan,izrazena glandularna komponenta.Na LD u GLK cisticna,jasno ogranicena,anehogena tumafakcija promjera 5,5x3,6 mm,bez detektibilnog protoka na periferiji.Ne detektira se markera na mastopatsku bolest dojki.3D presjek ukazuje na urednu strukturu.Na Color i Power Doppleru se ne detektira patoloska vaskularizacija.

UZ2. Obostrano dojke u gestaciji,lijevo retromamilarno prosiren duktus promjera 6 mm.

Nakon ova 2 UZ bila sam prilicno zbunjena.Ne znam da li je u mom slucaju rijec o cisti,prosirenom mlijecnom kanalu,tumoru ili kako se to vec kaze...Kvrzica koju ja osjetim pod prstima je tvrda,cvrsta,velicine graska, okrugla i djeluje mi fiksirana za podlogu,uvijek iste velicine,na istom mjestu,ne boli na dodir,ne mijenja oblik i velicinu

Mene zanima vase misljenje o nalazima i koji je sljedeci korak koji bi trebala poduzeti,kada mogu ponovo na kontrolu i sta da radim.Da li smijem dojiti?Imam li razloga za zabrinutost?


Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.12.2009. 22:20

Oba ova nalaza su normalni nalazi dojki u trudnoći. Prvi je opširno opisan, a drugi je sažet. Prošireni kanalići, pa i ciste su normalna pojava u dojkama u trudnoći. Dojke se pripremaju za svoju funkciju, a to je proizvodnja mlijeka i dojenje nakon poroda.