Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


UZV i citopunkcija dojke


Autor Poruka

tblueyes

06.11.2007. 17:55

Poštovani,
molim Vaše mišljenje. Redovito se kontroliram na Klinici za tumore. Zadnji nalaz/pregled od. 24.09.07.:
Obit. anam. neg. P 1, dojila, HNL 0
Mamografija u prilogu uredna. Palpacijski u DLK desno manja tvrda tm rezistencija promjera do 1 cm, koja ne uvlači kožu. Preporučam UZ i ev. citopunkciju.
Mamografija 28.05.07. Oštro ocrtan parenhim žljezda potkožnom zonom masnog tkiva od kože i bradavica. Unutar rahlo izraženog vezivnog tkiva s mjestimično naglašenim tračcima veziva se vidi reduciran žljezdani parenhim s prevalencijom masnog tkiva. Vidi se sitno zrnata struktura žljezdanog parenhima u GLK što odgovara
obostranim f.c. promjenama Najraniji termin za UZVna klinici sam dobila 13.12.07.
Da li je to kasno tj. trebam li obzirom na dijagnozu zakazati ranije UZV-privatno? Dali je citopunkcija obavezna?Zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.11.2007. 22:55

Budući je nalaz mamografije bez znakova neoplastičkog procesa i pokazao je fibrocističke promjene u dojkama što je vrlo čest nalaz, ali ne predstavlja nikakve zloćudne promjene, nemate razloga za preveliku zabrinutost. Tumor, zapravo tvorba koju je kirurg napipao mogla bi biti i cista. Svakako se podvrgnite ultrazvučnom pregledu dojki, ali taj pregled u vašem slučaju nije hitan i predloženi vam datum pregled je potpuno u redu.

tblueyes

26.12.2007. 21:10

13.12. učinjena je citopunkcija. Rezultat
Citološki opis: U razmazima se vide gole jezgre, pojedinačne, te brojne manje i veće trodimenzionalne i razgranate nakupine žljezdanog epitela uz atipiju.
Mišljenje: Jaka proliferacija žljezdanog epitela uz izraženu atipiju. Potrebno je učiniti PHD.

Molim vas za objašnjenje nalaza. Dali je iz ovog nalaza vidljivo da se radi o zloćudnom tumoru? Dali je PHD hitan?
Kako se biopsija radi, tj. dali je to pod potpunom anestezijom, koliko se ostaje u bolnici, koliko nakon zahvata traje oporavak tj. koliko dugo se mora biti na bolovanju'
Hvala na odgovoru

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.01.2008. 16:55

Tumačenje nalaza dao vam je već citolog koji je nalaz napisao i predložio PHD to jest patohistološki pregled tkiva i nakon toga postavljanje dijagnoze. Iz vašeg nalaza se nikako ne može reći da se radi o tumoru. Radi se o ubrzanoj proliferaciji, dakle ubrzanom umnažanju žljezdanih stanica od kojih neke pokazuju atipičan izgled,ali još ne i igled zloćudnog tumora. Međutim, takav nalaz, nažalost, ipak pobuđuje sumnju da bi se možda u drugom dijelu tvorbe, koji nije obuhvaćen ovom puncijom, moglo raditi i o početnom zloćudnom tumoru. Točna dijagnoza može se postaviti jedino patohistološkim pregledom tkiva tvorbe, a do tog tkiva se može doći samo biopsijom, dakle kirurškim zahvatom. Sama biopsija je mali kiruški zahvat i vrlo često se može obaviti i u lokalnoj anesteziji, a koji puta i uzimanjem samo jednog cilindra tkiva debljom iglom, tzv. "core" biopsija. U posljednjem slučaju je i ožiljak na dojci vrlo mali. Međutim za potpuno točnu i sigurnu dijagnozu najbolje je da se tvorba u cijelosti izvadi i čitava(svo tkivo tvorbe i okolno zdravi tivo), bude patohistološki pregledana. Za to je gotovo uvijek potreban mali kirurški zahvat u općoj anesteziji. Najčešće se čitava procedura planira tako, da se zahvat u slučaju potrebe, to jest ako brzi(hitni) patološkohistološki pregled pokaže da se radi o karcinomu, može proširiti i odstraniti veći dio dojke ili čak i čitava dojka i da se odstrane i pazušni limfni čvorovi, a sve to u jednoj anesteziji. Ako nalaz pokaže da se radi o benignoj tvorbi zahvat se završava samo odstranjenjen tvorbe, a ostatak dojke niti pazušni limfni čvorovi se ne diraju. U razgovoru s kirurgom donijeti ćete odluku kakvom ćete se zahvatu podvrći. Sa svoje strane svakako vam preporućam da se tvorba odstrani u cijelosti.

Ana **

28.08.2010. 15:40

Molim vaše mišljenje,
Imam 25 godina, učinjen mi je uzv i punkcija.
UZV: Pokazao je u desnoj dojci fibroadenom promjera 8 mm, a u lijevoj fibroadenomi promjera 12mm, 13mm i 14mm. U GLK iste dojke vide se intramamarni limfni čvor 7mm. U aksilima reaktivni limfni čvorovi.
Citološki opis: U razazima uz obilniju komponentu periferne krvi, vide brojne koherentne, mjestimice trodimenzionalne i razgranate nakupine žljezdanog epitela, nakupine masnih stanica, gole jezgre, manji fragmenti strome.
Mišljenje: Jaka proliferacija epitela dijelom uz atipiju.
U obzir dolazi PHD opisane promjene.

Nakon toga bila sam na pregledu i doktor mi nije spomenuo da trebam napraviti PHD, kod Vas na forumu sam tek vidjela šta znači PHD.. Sad ne znam da li ja to trebam napraviti ili ne.
Ovo mi je drugi nalaz, prvi put sam bila prije godinu dana i nakon godine dana učinjen je ponovni uzv i ponovna punkcija (doktorica je rekla da je promijenjen oblik te je ponovno punktirano).
Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

18.09.2010. 23:55

Citološki nalaz jaka proliferacija, djelom uz atipiju, dakle atipična hiperplazija što je češći izraz za ono što je nađeno u vašem citološkom nalazu, ukazuje da postoji opasnost da bi se moglo raditi i o zloćudnom tumoru. Ta se dvojba može riješiti jedino biopsijom i patohistološkim pregled om odstranjenog tkiva. Obzirom na vaše mlade godine, vrlo je mala vjerojatnost da bi se radilo o zloćudnom tumoru, ali ipak ta mogućnost može sa sigurnošću isključiti samo biopsijom i PHD nalazom. Preporučam vam da to učinite.Nakon tog zahvata biti ćete potpuno sigurni o čemu se radi.

ivmasuni

25.11.2016. 10:40

Poštovani molila bih vas za vaše mišljenje.
Imam 17 god. u desnoj dojci napipala sam kvržicu, obavila UZV. Ultrazvukom je utvrđeno da je u desnoj dojci na 9h, 3-1 cm od bradavice 1,21x15 mm, 2,29x15 mm kvržice koje po izgledu odgovaraju fibroadenomu. Obavljam i punktiranje, nalaz u cijelosti je: U razmazima su nađene prstolike, mozaične i manje papilarne nakupine stanica žlijezdanog epitela, sa mjestimično izraženim atipijama (preklapanjma jezgri i anizomakronukleozom) brojne gole mezenhimalne jezgre (dosta parova jezgri), eritrociti i eozinofilno bojan sekret u podlozi. Mišljenje: Hiperplazija žlijezdanog epitela sa atipijama (vs Fibroadenoma ) (C3). Za PHV!
Molim Vas da li mi možete pojasniti nalaz.

Katarina Antunac, dr. med.

01.12.2016. 11:00

Poštovana,
citologija kod Vas nije mogla dati jasan odgovor radi li se o fibroadenomu, dobroćudnom tumoru dojke ili o nečem drugom pa je zatražena patohistološka verifikacija promjene (mislim da PHV to znači). Dakle, ukoliko sam u pravu, slijedi Vam biopsija promjene ali svakako to provjerite sa svojim liječnikom.