Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zabrinutost


Autor Poruka

237

12.03.2017. 12:15

Poštovani,
javljam se zbog zabrinutosti i neznanja. Naime, mojoj majci je na pregledu mamografije i UZV 22.2. Nakon kojeg je izvedena punkcija dijagnosticiran karcinom desne dojke 20mm x 15mm. Kada je dobila nalaz (nakon 10 dana) javljamo se na pregled na Institut za tumore. Doktor ju pregleda bez gledanja njenih nalaza i upućuje na vađenje ostalih nalaza potrebnih za operaciju, od kojih ima MR u utorak i Core biopsiju u petak. Zanima me koliko se čeka na te nalaze? Nakon što prikupimo sve nalaze tek onda se naručujemo za anesteziologa. Mene brine što će do tada proći već skoro mjesec i pola od dijagnoze. Doktor nam je na pregledu samo iskomentirao da za tu bolest nema veze dva-tri tjedna čekanja na operaciju. To mi nije nimalo utješan komentar jer mi svašta prolazi kroz glavu u ovim trenucima. Zanima me da li se nakon operacije ide prvo na zračenje ili na kemoterapiju. Kako znati je li karcinom otkriven na vrijeme? Naime nalaz mamografije rađen prije 2 god je bio uredan, a prije 6 mjeseci je bila na UZV dojke koji je također bio uredan. Oprostite na smetnji, ali nadam se da ćete mi uspijeti malo pojasniti tijek liječenja ove bolesti. Unaprijed hvala na odgovoru. Lp!

237

13.03.2017. 16:50

Evo danas smo obavili sve pretrage osim MR koju radi sutra i Core biopsije koju radi u petak. Koliko se čeka na te nalaze? Pretpostavljam sigurno 10-15 dana. Zatim još čekanje na operaciju. Brine me to što će proći skoro dva mjeseca do tada. Molim Vas ako mi možete pojasniti na kojem će od svih učinjenih nalaza biti vidljivo o kakvom se točno tipu karcinoma radi i u kojem je stadiju. Svjesna sam da će se sve moći reći tek nakon operacije, ali i sada bi nam svaka informacija mnogo značila. Jer ovo čekanje i neznanje nas ubija.
Hvala Vam.

Katarina Antunac, dr. med.

16.03.2017. 11:05

Poštovana,
upravo tako, na nalaze se čeka 7-10 dana a MR i biopsija će pokazati o kakvom tipu tumora se radi i koliko je proširen. Potom će se donijeti odluka o nastavku liječenja: operacija ili kemoterapija.
Kod tumora dojke nužan je individualni pristup kako bi terapija bila točno prilagođena i bolesnici i tipu i proširenosti tumora. Upravo iz tog razloga potrebno je učiniti sve pretrage i nekoliko tjedana čekanja ne znači puno za kontrolu bolesti. Puno štetnije bi bilo krenuti u liječenje bez da se zna o kakvom tumoru se točno radi.

237

27.03.2017. 10:30

Poštovani!
Evo danas mi majka ide na operaciju dojke.
Molim Vas pojašnjenje nalaza.
Patološka dijagnoza:
Carcinoma invasivum mammae(NST, luminalni tip B, Her -2 negativan) B5b
Nalaz biopsije:
Veličina lezije 1,5cm
Gradus jezgre: II
ER:90% pozitivnih tumorskih stanica jakog intenziteta
PR: 0
HER-2: 1+ (negativan)
PROLIFERACIJSKI INDEKS KI-67:40%
opisane tumorske nakupine pokazuju negativnu imunohistokemijsku reakciju

Molim Vas detaljnije pojašnjenje o kakvom se karcinomu radi, kakvi su izgledi za izlijećenje, u kojoj fazi je bolest...


Unaprijed hvala na odgovoru.
Lp!

Katarina Antunac, dr. med.

30.03.2017. 10:45

Poštovana,
zasad znamo da se radi o hormon pozitivnom Her2 negativnom tumoru, dakle u nekoj fazi liječenja će svakako uslijediti hormonska terapija a neće antiHer2 terapija.
Za sve ostalo moramo pričekati definitivan patohistološki nalaz operacije. Vjerujem da je prije operativnog zahvata učinjena dijagnostička obrada kojom se isključila proširenost bolesti izvan dojke/limfne drenaže.